Ziua Mondială a Vegetarianismului
Data publicării: 01-10-2014
Ziua Mondială a Vegetarianismului (World Vegetarian Day) este marcată, în fiecare an, la 1 octombrie, de toţi cei care sunt adepţii unei diete vegetariene.
În această zi, sunt organizate o serie de evenimente menite să aducă în atenţia opiniei publice legătura dintre dieta vegetariană şi mediul înconjurător, sănătatea noastră, sănătatea animalelor, precum şi conştientizarea problemelor ecologice şi a eforturilor depuse pentru eradicarea foametei la nivel mondial.
O alimentaţie predominat sau exclusiv vegetală câştigă tot mai mulţi adepţi în ultimii ani. Instituţii specializate consideră acest regim alimentar ca fiind sănătos şi viabil. Motivele pentru care tot mai mulţi dintre noi decid să adopte o astfel de dietă sunt numeroase, de la motive de natură religioasă la convingeri că reprezintă un stil de viţă sănătos sau la cele bazate pe compasiune faţă de animale.
Dietele vegetariene pregătite corespunzător pot satisface valorile nutriţionale pentru toate stagiile vieţii, iar studiile pe scară largă arată că vegetarianismul reduce considerabil riscul de cancer, de atac de cord, dar şi de alte boli.
Vegetarianismul reprezintă o practică ce exclude consumul produselor de origine animală în totalitate. Exista însă şi alte variante de dietă, care nu exclud ouăle sau alte produse obţinute de la animale, precum lactatele sau mierea. Semi-vegetarianismul se constituie dintr-o dietă bazată pe mâncărurile vegetariene, dar poate include peşte, lactate sau ouă.
Societatea Vegetarienilor din România (SVR) organizează, în fiecare an, o serie de evenimente cu ocazia Zilei Mondiale a Vegetarianismului pentru a aduce în atenţia opiniei publice beneficiile unei diete vegetariene pentru sănătatea noastră şi a mediului înconjurător. SVR este o organizaţie non-profit, dedicată educării şi informării publicului despre vegetarianism ca stil de viaţă.
Ziua Mondială a Vegetarianismului este celebrată din 1977, la iniţiativa Societăţii Vegetarienilor din America de Nord, fiind adoptată ca zi internaţională în 1978 de către Uniunea Internaţională a Vegetarienilor (UIV), cu scopul de a promova posibilitatea susţinerii vieţii prin vegetarianism şi de a-şi exprima compasiunea faţă de animale. UIV este o reţea globală tot mai mare care cuprinde organizaţii independente, fondată în 1908, la Dresda, în Germania, şi care promovează vegetarianismul la nivel mondial.