Ziua Mondiala a Diabetului, 12-14 noiembrie 2011
Data publicării: 12-10-2011
În România, diabetul afectează peste 1 milion de oameni, aproximativ 2800 de copii sunt bolnavi de diabet, dar şi mai mulţi riscă să dezvolte această afecţiune din cauza stilului de viaţă nesănătos. Potrivit studiilor realizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, peste 60% din oamenii din întreaga lume duc o viaţă sedentară.
Diabetul zaharat, odată apărut, te însoţeşte toată viaţa, tocmai de aceea se schimbă inevitabil şi stilul de viaţă şi intervine monitorizarea periodică a valorilor de glicemie. Diabetul scade speranţa de viaţă în medie cu 5-10 ani şi este una dintre cauzele majore de moarte prematură în lume. Și totuşi, la nivel global, oamenii nu conştientizează această ameninţare. Sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă, obezitatea, stresul, adăugate moştenirii genetice, sunt principalii factori de risc pentru apariţia diabetului.
Ca un puternic semnal de alarmă, la nivel mondial, se desfăşoară în fiecare an Ziua Mondială a Diabetului. În acest an, în România, la nivel naţional, manifestarea are loc în perioada 12-14 noiembrie 2011, la Craiova, sub motto-ul „Controlează-ţi diabetul”. Organizatorii acestui eveniment sunt: Asociaţia Română de Educaţie în Diabet şi Centrul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Dolj. Evenimentele organizate în această perioadă au ca principal scop informarea şi educarea cu privire la importanţa prevenţiei diabetului şi cunoaşterea factorilor de risc care determină apariţia bolii precum şi îmbunătăţirea vieţii persoanelor cu diabet. Ziua Mondială a Diabetului include o serie de manifestări dedicate publicului larg, pacienţilor, reprezentaţilor asociaţiilor de pacienţi cu diabet, medicilor şi autorităţilor medicale.
Iniţiatorul evenimentului, prof.univ.dr. Maria Moţa, Preşedinte ales Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice a declarat că: „Prin organizarea acestui eveniment ne dorim informarea şi educarea cu privire la importanţa prevenţiei diabetului şi îmbunătăţirea vieţii persoanelor cu diabet. Un mesaj pe care doresc să îl transmit clar tuturor oamenilor este că trebuie să luptăm împotriva diabetului, boală care afectează din ce în ce mai multe persoane, atât la nivel naţional, cât şi la nivel mondial. Sperăm că toate activităţile pe care le vom desfăşura în cadrul Zilei Mondiale a Diabetului vor îndemna la conştientizarea acestei probleme şi vor determina atât persoanele cu diabet cât şi autorităţile cu responsabilitate în domeniu să controleze eficient această afecţiune”.
Partenerii ştiinţifici ai evenimentului sunt: Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi Asociaţia Română de Educaţie în Diabet. Pe plan local, manifestarea este susţinută de către Primăria Municipiului Craiova, Consiliul Judeţean Dolj şi Prefectura Judeţului Dolj în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, Direcţia de Sănătate Publică Dolj şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova.
Testarea gratuită a glicemiei şi a hemoglobinei glicolizate, marşul bicicliştilor voluntari „Sănătate pe două roţi. Împreună împotriva diabetului”, luminarea clădirii Prefecturii în albastru şi lansarea a sute de lampadare sunt doar câteva dintre acţiunile care vor marca Ziua Mondială a Diabetului, desfăşurată în acest an la Craiova. În 2010 au fost luminate în albastru peste 1100 de clădiri din toată lumea, ca un semnal de speranţă pentru milioane de oameni care suferă de diabet. Tu crezi că te-ai putea număra printre aceştia?
Prevalenţa diabetului la nivel mondial este în continuă creştere, de aceea Ziua Mondială a Diabetului este, în fiecare an, un prilej de reamintire că această afecţiune este o problemă majoră de sănătate publică şi că este foarte important să ne informăm cu privire la prevenţia diabetului şi să cunoaştem factorii de risc care determină apariţia bolii.