Yoga pentru copii

©

Autor:

Yoga pentru copii

Yoga este una din practicile cele mai cunoscute de menținere a sănătății prin îmbunătățirea concentrării, a forței și a flexibilității atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Exercițiile de yoga variază în funcție de dificultate și pot fi efectuate de persoane de toate vârstele, de la copii până la vârstnici. Beneficiile acestei practici, precum reducere stresului și a durerii, îmbunătățirea circulației și a digestiei, reglarea respirației, sunt binecunoscute și confirmate de practicanții de yoga.

Ce înseamnă yoga pentru copii?

Copiii sunt diferiți de adulți, în sensul că aceștia au altfel de nevoi, răspund la stimuli diferiți și învață în alte moduri. Yoga pentru copii înseamnă orice exercițiu de yoga adaptat copiilor de orice vârstă, de la cei mici până la adolescenți, fără limite sau restricții. Spre deosebire de alte activități fizice sau sporturi, care pot fi practicate în funcție de vârstă, exercițiile de yoga pot fi efectuate la orice vârstă și ajută copilul să-și dezvolte încrederea în sine, să învețe să își mențină calmul și să-și îmbunătățească abilitățile fizice, fără să simtă presiunea unei competiții. Totuși, este dificil pentru copii, mai ales cei sub 12 ani, să facă anumite exerciții de yoga, din cauza comportamentului lor activ, sau chiar, hiperactiv. (1)

Cursurile de yoga se pot face la copii cu vârste cuprinse între 3 și 16 ani. Yoga poate fi practicată cu ajutorul unui instructor, dar se pot face și acasă sub supravegherea unui părinte. În acest caz, părintele trebuie să cunoască tot ceea ce implică acest tip de exerciții.

Cele trei elemente esențiale: atenția, respirația, postura corporală

În primul rând, trebuie să captați atenția copilului, iar aceasta poate fi cea dificilă parte. În acest caz, unele activități, cum ar fi meditația, este aproape imposibilă. Însă, alte exerciții pot fi efectuate cu ușurință, iar copii pot găsi aceste activități distractive. Trebuie să existe o comunicare permanentă și atractivă pentru copil.

Următorul pas este să învățați copilul să respire corect. La copii este indicată respirația abdominală (diafragmatică), adică respirația lentă și profundă. Respirația reprezintă un element cheie în practica yoga și de aceea trebuie făcută corect, altfel poate avea efecte negative. (1)

În ceea ce privește posturile corporale, acestea se aseamănă cu cele practicate de către adulți, însă au fost adaptate, astfel încât activitățile să devină mai interactive. Pentru posturile adaptate copiilor nu se mai folosesc denumirile originare, din sanscrită, ci unele mai distractive care indică poziția și exercițiul pe care copilul trebuie să îl facă.

Posturi corporale

Puteți să efectuați diferite exerciții care să îi atragă atenția copilului, să îl ajute să-și dezvolte creativitatea, dar totodată să vă distrați și să vă relaxați împreună într-un mod util.

„Măgărușul” (donkey) - pentru realizarea acestui exercițiu așezați-vă în genunchi cu picioarele îndepărtate, sprijinindu-vă cu palmele de sol. Ridicați ușor un picior în aer și îndreptați-vă genunchiul celuilalt picior, astfel încât să vă sprijiniți pe talpă. Numărați până la 3, după care schimbați și repetați mișcarea cu celălalt picior. (2)

„Copacul săritor” (jumping tree) – la acest exercițiu trebuie să stați față în față, păstrând o oarecare distanță și ținându-vă de mână, după care îndoiți piciorul și puneți-l pe genunchiul celuilalt picior. Îndemnați copilul să facă la fel. Săriți pe loc 10-30 de secunde în această poziție. (2)

„Răsărit/apus” (sunrise/sunset) – învățați copilul să respire adânc și corect în timp ce stă drept în picioare. Ridicați brațele deasupra capului atunci când inspirați și coborâți-le când expirați. Repetați mișcarea de 5-10 ori, după care, îndoiți-vă ușor partea superioară a corpului în jos până atingeți solul cu mâinile. (3, 4)

„Fluturele” (butterfly) – așezați-vă jos, împreunând tălpile picioarelor, astfel încât coloana să rămână dreaptă. Apoi, ridicați-vă mâinile în direcția capului, imitând aripile unui fluture. (4)

„Stea căzătoare” (falling star) - îndepărtați picioarele și întindeți mâinile spre sol, după care ridicați o mână sus, iar cu cealaltă atingeți laba piciorului; uitați-vă în sus și rămâneți în această poziție timp de 5 secunde. (2)

„Podul” (bridge) - întindeți-vă pe spate și așezați-vă mâinile pe lângă corp, îndoiți genunchii și fixați-vă bine tălpile pe sol, apoi ridicați șoldurile. Repetați mișcarea de câteva ori. (5)

Acestea sunt doar câteva din exercițiile de yoga, însă puteți să adaptați orice exercițiu, astfel încât copilul să le facă cu plăcere, să-l ajute să-și dezvolte forța, concentrarea, echilibrul.

Opinii pro și contra

În general, este încurajată practica exercițiilor de yoga la copii, iar beneficiile acestora pentru minte, corp și personalitate sunt binecunoscute. Așadar, terapia yoga acționează:

  • asupra corpului prin: întărirea sistemului imunitar, dezvoltarea sistemului vestibular, îmbunătățirea digestiei, a circulației, relaxarea și asigurarea unui somn liniștit;
  • asupra minții prin reducerea stresului și a tensiunii, dezvoltarea memoriei și a gândirii, îmbunătățirea capacității de concentrare, dezvoltarea imaginației și a creativității
  • asupra personalității prin creșterea încrederii în sine, dezvoltarea caracterului și a inteligenței emoționale, dezvoltarea disciplinei și a autocontrolului. (6)


Pe de altă parte, se afirmă că exercițiile de yoga afectează procesul de creștere al copilului. Nu sunt recomandate copiilor sub 16 ani deoarece le afectează sistemul endocrin și sistemul nervos în creștere. Copiii pot practica exercițiile de respirație și meditație pentru a se relaxa și concentra mai bine și pentru a reduce stresul și impulsivitatea. Însă, și tehnicile de respirație, și posturile corporale pot interveni în creșterea naturală a copilului. (7)


Data actualizare: 25-03-2014 | creare: 25-03-2014 | Vizite: 3791
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O singură sesiune de yoga poate reduce eficient stresul pe termen scurt
  • Yoga ar putea reduce inflamația din sindromul metabolic
  • Beneficiile Yoga asupra persoanelor cu afecțiuni cardio-vasculare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum