Violul - primul ajutor

©

Autor:

Violul - primul ajutor
Violul sau agresiunea sexuala constau in fortarea unui individ sa participe la o activitate sexuala impotriva vointei sale.

La adulti, se considera viol penetrarea totala sau partiala a vaginului unei femei, de catre unul sau mai multi atacanti ori penetrarea in alt orificiu natural, in cadrul unor relatii sexuale intretinute cu ajutorul fortei, inclusiv folosirea de obiecte.

Se considera viol si savarsirea faptei asupra unui copil de catre alti copii sau de catre adulti.

Violul este considerat delict in toate statele lumii. In unele dintre acestea, violul poate fi considerat delict si in cadrul casatoriei sau relatiilor intre indivizi de acelasi sex. Motivatia violatorului este de ordin psihologic si consta in dorinta acestuia de a domina si conduce.

Cum sa reactionati

Daca ati fost victima unui viol sau alta persoana a fost violata, sunati la politie imediat pentru a anunta evenimentul.

Daca sunteti singura, chemati o prietena sau o ruda pentru a va asigura asistenta. Sunati apoi la medicul de familiei sau la camera de garda a unui spital si anuntati violul, solicitand asistenta medicala.

Leziunile cauzate de viol sunt diferite, in functie de maniera in care a fost agresata victima. Unul sau toate manifestarile si semnele urmatoare pot fi prezente:
  • dureri mari in zona intima
  • hemoragii
  • semne evidente de agresiune fizica: taieturi, arsuri, vanatai (de la lovituri, tentative, de strangulare sau lovituri cu piciorul).
  • daca este constienta, victima poate manifesta o stare de spaima sau depresie si se poate simti stingherita din cauza situatiei.

Care sunt primele masuri care trebuie luate?

  • Asigurati un maximum de confort, in limitele posibile. Linistiti victima si asigurati-o ca este in siguranta.
    Tratati simptomele de soc
  • Daca victima este inconstienta, efectuati manevrele de resuscitare respiratorie si circulatorie, daca este necesar
  • Incercati sa opriti sangerarile, daca este cazul

Nu ii permiteti victimei sa isi schimbe hainele, sa faca dus sau sa se spele pe dinti, pentru ca asta ar putea duce la estomparea sau eliminarea dovezilor.

Daca victima nu respira, dar nu suspectati un traumatism la nivelul cefei, efectuati toate cele patru etape ale respiratiei gura la gura. Daca insa suspectati  ca victima a suferit o leziune la nivelul gatului, nu rasuciti si nu rotiti capul.

Victima unui viol trebuie sa beneficieze la spital de o camera separata sau cel putin sa fie izolata dupa un paravan de camera de garda ori de cabinetul medicului.

Un consilier din partea politiei (politist/politista), la fel ca si personalul medical, trebuie sa stea in preajma victimei pentru a o ajuta. Victima poate fi solicitata de mai multe ori, in timpul anchetei, sa dea amanunte in legatura cu faptele petrecute sau cu aspectul agresorului.

Evaluarea medicala specializata

Odata ajunsa la unitatea medicala, victimei trebuie sa i se efectueze un examen medical complet.

Examenul medical are drept scop protejarea victimei de eventuale imbolnaviri, cat si stabilirea cu exactitate a dovezilor unui atac sexual. La examinare, se vor preleva teste speciale pentru determinarea infectiilor cu Chlamydia, gonoree si sifilis.
Se vor mai efectua teste pentru stabilirea eventualitatii unei sarcini sau pentru infectia cu SIDA. Testele vor stabili starea de sanatate a victimei in momentul producerii delictului.

Atitudinea ulterioara fata de victima

  • Victima trebuie asistata permanent - nu trebuie lasata singura in perioada imediat urmatoare violului
  • Persoana care ingrijeste victima unui viol, aratati-va intelegator fata de suferinta ei
  • Solicitati tratamentul medical ulterior,daca este necesar
  • Solicitati ajutorul de specialitate al psihologului, pentru a rezolva urmarile psiho-emotionale ale violului

Data actualizare: 19-12-2021 | creare: 05-10-2012 | Vizite: 8143
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: