Varicele

©

Autor:

Varicele

Varicele sunt vene mai mari (dilatate), de culoare albastră sau violet, vizibile sub piele. Pot avea traiecte ondulante și porțiuni mai dure sau care împing suprafața pielii. În majoritatea cazurilor, venele varicoase nu prezintă un risc pentru sănătate, rămânând asimptomatice. Pot cauza uneori complicații precum durere, alergii, răni cu pierdere de substanță (ulcer), cheaguri de sânge. În plus, unele persoane le pot considera dezagreabile estetic.


Varicele pot apărea la orice venă din corp. Practic, ele afectează cel mai des venele de la membrele inferioare deoarece acestea suportă presiuni mari la stat în picioare și mers. Varicele afectează femeile de 3 ori mai des decât bărbații. Se estimează că aproape 3 din 10 adulți fac varice de-a lungul vieții. Deși nu există o modalitate de a preveni varicele cu certitudine, există câțiva situații care cresc riscul de a face varice și care pot fi evitate. Modificările aduse stilului de viață ar putea preveni apariția varicelor, dar nu le vindecă pe cele deja prezente.


Varicele sunt tratate prin diverse tehnici chirurgicale, atunci când cauzează complicații sau pacientul cere înlăturarea lor din motive estetice. Intervenția endovenoasă cu radiofrecvență, scleroterapia, intervenția chirurgicală clasică sunt tehnici care pot fi utilizate pentru tratamentul venelor varicoase. Purtarea ciorapilor compresivi este o abordare conservatoare tradițională. Totuși, în multe comunități medicale, ea nu mai este recomandată de rutină, deoarece nu și-a dovedit eficacitatea. NICE (Institutul național pentru excelență în sănătate și îngrijire, din Mare Britanie) recomandă purtarea ciorapilor medicinali compresivi pe termen lung doar dacă intervențiile de înlăturare a varicelor nu au fost eficiente.


În anumite condiții, varicele pot apărea și în alte părți ale corpului precum esofagul, uterul, vaginul sau rectul. Acest articol se concentrează însă pe varicele membrelor inferioare, fiind cele mai comune. În acest articol puteți afla cum apar varicele și ce le influențează, cum puteți scădea șansa de a le face, când constituie o problemă de sănătate și cum se pot trata. (1, 2)

Venele şi varicele

Venele sunt vasele de sânge care transportă sângele fără oxigen de la țesuturi la inimă, pentru a fi trimis la plămâni și oxigenat din nou. Astfel, în majoritatea corpului, venele urmează direcția de jos în sus, luptând împotriva gravitației pentru a transporta sângele. Acest lucru se realizează prin încordarea voluntară a mușchilor din regiune, prin contracțiile pereților venoși și cu ajutorul valvelor. Acestea sunt formațiuni mici înauntrul venelor care permit trecerea sângelui înspre inimă, dar previn refluarea lui înspre țesuturi.


În varice, pereții vaselor își pierd elasticitatea, devin mai mari, iar valvele nu se mai închid complet. Dacă valvele nu funcționează cum trebuie, sângele, în loc de a circula într-o singură direcție, „scapă” înapoi și se adună sub locul defectului. Această colecție de sânge umflă pereții venelor, care își modifică traiectul drept, pentru a încăpea în același spațiu mic. Astfel apare aspectul tipic pentru varice. În plus, zona de dilatație duce la o distanță și mai mare între valve, creându-se un cerc vicios care întreține varicozitatea.


Nu se cunosc motivele pentru care pereții venelor își modifică proprietățile. (1, 3)

Cine face varice?

Deși nu se cunosc cauzele pentru care apar varicele, au fost descoperiți câțiva factori de risc. Aceștia reprezintă situații care cresc șansa de a dezvolta o anumită boală și au fost determinați statistic. Unii dintre ei nu pot fi modificați și se numesc constituționali (vârsta, sexul, etc.), dar alții sunt modificabili, fapt care stă la baza metodelor de prevenție.


Factorii de risc pentru varice sunt:

  • Sexul feminin (femeile fac varice de 3 ori mai des decât bărbații)
  • Înaintarea în vârstă
  • Istoricul familial de varice (cam jumătate din persoanele cu varice au această boală în familie)
  • Sarcina (uterul gravid pune o presiune mare asupra venelor de la membrele inferioare)
  • Unele anticoncepționale, terapia de substituție hormonală din menopauză
  • Loviturile, cheagurile de sânge de la nivelul membrelor inferioare (care slăbesc venele)
  • Boli care cresc presiunea în abdomen (insuficiență cardiacă, hepatică sau acumularea de lichid în peritoneu)
  • Greutatea peste normalul estimat al fiecărui individ (a fi supraponderal sau obez pune o presiune suplimentară asupra venelor)
  • Lipsa mișcării (statul într-o singură poziție pentru perioade mai lungi de timp - jos sau în picioare - forțează venele să lucreze suplimentar și să slăbească în timp; acest lucru este în special valabil pentru statul picior peste picior) (3, 4)


Aș putea avea varice?

Cel mai frecvent, venele varicoase sunt vizibile prin piele, ca o venă dilatată inegal, de culoare albastru-închis, deseori cu un traiect tortuos. În plus, varicele mai pot cauza:

  • Durere de intensitate mică-moderată la nivelul membrelor inferioare (mai ales gambe), care se înrăutățește după perioade lungi de inactivitate
  • Crampe, senzație de pulsare a gambei
  • Umflarea gleznei și a piciorului, senzație de greutate
  • Mâncărime, piele uscată, crăpată, subțiată sau decolorată în zona afectată, mai ales în partea de jos a membrelor inferioare


Deși deseori sunt limitate la aceste simptome, varicele pot uneori cauza și complicații destul de devreme în evoluție. Acestea sunt:

  • Dermatită - o reacție alergică, cu leziuni mici ce cauzează mâncărime
  • Tromboflebită - inflamarea venei din cauza unui cheag de sânge care s-a format înăuntrul său. Zona devine roșie, caldă și dureroasă.
  • Ulcerații - o rană care nu se vindecă și care elimină un fluid apos sau roz (cu puțin sânge)
  • Sângerare, după o lovitură în regiune (1, 3, 4)


Sunt varicele o urgență?

Venele varicoase pot fi o urgență atunci când sângerează în cantitate mare, lucru care se întâmplă rar. Dacă observați o sângerare de la nivelul membrului inferior, întindeți-vă și ridicați membrul mult peste nivelul corpului. Folosiți multe perne sau întins pe podea, puneți membrul pe un scaun ori rugați pe cineva să vă ajute. Aplicați o fașă, tifon sau o bucată curată de material textil pe rană, apăsând ferm. Mențineți presiunea cel puțin 10 minute.


Dacă sângerarea este în cantitate mare, nu se oprește în câteva minute sau aveți și alte simptome (amețeală, oboseală, vedere încețoșată), sunați la numărul de urgență 112. (2)

Când te prezinți la medic și la ce să te aștepți

Atunci când se dezvoltă pentru prima dată, este bine să consultați un medic pentru varicele dvs. Programați o consultație cu medicul de familie. Dacă există complicații, dorința de a le trata chirurgical sau sunt necesare investigații suplimentare, acesta vă poate trimite să consultați un medic specializat în chirurgie vasculară. Atunci când apare reacția alergică sau modificări de culoare ale pielii, puteți fi sfătuit să consultați și un medic dermatolog.


În general, apelați la medicul dvs. dacă:

  • Vena a devenit roșie, caldă, mai dilatată și/ sau foarte dureroasă
  • Aveți leziuni pe piele - răni care nu se vindecă, mici bubițe care dau mâncărime, modificare de culoare a pielii sau îngroșarea sa
  • Apare sângerare de la una din venele varicoase
  • Simptomele sunt atât de marcate încât vă limitează activitățile zilnice
  • Aspectul cosmetic al varicelor vă deranjează și doriți să vă informați despre metodele de tratament


Medicul vă va adresa întrebări despre când și cum au apărut varicele, despre bolile pe care le aveți dvs. sau familia dvs. Membrele inferioare vor fi examinate când stați în picioare. Medicul de familie poate realiza diagnosticul de vene varicoase doar pe baza acestei consultații. (1, 5)

Cum se pune diagnosticul

În majoritatea cazurilor, diagnosticul de varice este unul clinic. Uneori, chirurgul vascular poate realiza o ultrasonografie duplex. Aceasta este un tip de ecografie specializată pe vasele de sânge. Ea combină ecografia Doppler, care verifică fluxul de sânge în anumite vase cu cea tradițională, în care se vizualizează structura vaselor. În acest fel, se vizualizează traiectul venelor și dacă sângele curge prin anumite vene sau dacă există obstacole în calea sa. Această investigație poate fi folosită și pentru a vedea funcționalitatea arterelor, înainte de a folosi tratamente care pun presiune pe acestea (cum ar fi ciorapii). Uneori, varicele se pot asocia cu boli ale arterelor.


Mai rar, poate fi realizată o venogramă. Aceasta funcționează prin injectarea unei substanțe de contrast în interiorul venei suspecte și realizarea de radiografii pentru a vedea structura ei. (2, 5)

Dietă și mod de viață

Puteți lua câteva măsuri pentru a ameliora simptomele date de venele varicoase și în unele cazuri, a preveni apariția altora. Aceste metode nu fac ca varicele deja formate să dispară.

  • Evitați statul în picioare pentru perioade lungi de timp. Dacă este necesar să faceți acest lucru, încercați să mutați greutatea de pe un picior pe altul.
  • Evitați statul în șezut pentru mai mult de jumătate de oră încontinuu. Atunci când stați jos, nu adoptați poziția „picior peste picior” timp îndelungat, întrucât are un risc mai mare pentru vene. Dacă puteți, o dată la 30 de minute, ridicați-vă în picioare și mergeți puțin.
  • Faceți activitate fizică regulată. Optați pentru sporturile care lucrează membrele inferioare, îmbunătățind musculatura și circulația sangvină în zonă (mers pe jos, jogging).
  • Ridicați-vă picioarele deasupra nivelului corpului, atunci când vă odihniți. Acest lucru va ameliora simptomele neplăcute și va reduce din tumefacție, deoarece veți ajuta sângele să ajungă mai ușor înapoi la inimă. Plasați o pernă sub glezne inclusiv atunci când dormiți.
  • Mențineți o greutate normală, pentru a reduce presiunea asupra membrelor inferioare. Acest lucru poate preveni noi varice și poate ameliora simptomatologia celor deja existente.
  • Evitați hainele foarte mulate, în special în regiunea abdomenului, inghinală sau a membrelor inferioare. Acestea pot înrăutăți varicele.
  • Evitați să purtați pantofi cu toc înalt pentru perioade îndelungate. Aceștia reduc contracțiile musculaturii gambei din timpul mersului și scad astfel eficiența de pompare a sângelui prin vene.
  • Mențineți o igienă riguroasă a membrelor inferioare (care trebuie să fie curate și uscate), pentru a evita infecțiile. Dacă apar răni sau ulcerații la nivelul varicelor, adresați-vă medicului pentru tratament corespunzător.
  • Adoptați o dietă sănătoasă, cu un consum limitat de sare, lucru care ajută la reducerea edemelor. Consumați alimente bogate în fibre, pentru a evita constipația. Aceasta implică un efort mare pentru perioade îndelungate, ceea ce crește presiunea în vene și poate înrăutăți varicele. (5)


Ce trebuie să știi despre tratament

Există mai multe variante de tratament care pot fi alese împreună cu chirurgul vascular în funcție de poziționarea și severitatea varicelor, starea dvs. de sănătate și posibilitățile tehnice ale clinicii.


Principalele metode de tratament constau în:

Ciorapii compresivi

Opțiune standard în trecut, sunt acum recomandați ca și tratament pe termen lung doar când nu au reușit sau nu se doresc alte intervenții. Aceștia realizează o presiune graduală și constantă pe gambă (mai mare la gleznă și mai mică înspre genunchi), pentru a ajuta întoarcerea sângelui la inimă. Deși ameliorează simptomele, nu există dovezi că ar îmbunătăți evoluția varicelor pe termen lung sau ar preveni apariția altora. Aceștia pot fi recomandați ca primă opțiune femeilor însărcinate pe perioada sarcinii. În acest caz, varicele tind să se atenueze după naștere.

Dacă optați pentru ciorapi compresivi, apelați întâi la sfatul chirurgului vascular și alegeți ciorapul care vi se potrivește. Aceștia sunt realizați pe dimensiuni și nivele de compresie diferite.

Ablația endotermală (cu laser sau unde de radiofrecvență)

Aceste tehnici utilizează energie înaltă pentru a închide venele varicoase. Există două metode principale: folosind unde de radiofrecvență sau cu laserul. Ambele proceduri necesită doar anestezie locală. Principiile tratamentului sunt aceleași: se ajunge la vena varicoasă printr-o incizie mică, se trece un fir subțire (cateter) prin ea, apoi se utilizează energia mare pentru a „sigila” vena. Deoarece există un sistem venos complex în membrul inferior, pierderea unei vene nu reprezintă o problemă - organismul va redirecționa sângele prin altă venă.


Efectele secundare sunt de obicei ușoare și temporare și includ:

  • Durere
  • Vânătăi
  • Parestezii (amorțeală, furnicături, înțepături ale pielii)

Scleroterapia

În cazul în care se nu poate realiza ablația endovenoasă, vi se poate recomanda scleroterapia. Aceasta nu este recomandabilă, însă, persoanelor care au avut tromboză venoasă profundă (un cheag de sânge într-o venă profundă). Scleroterapia se realizează sub anestezie locală. În această procedură, o substanță este introdusă în vena varicoasă și îi lezează interiorul, formând cicatrici, astfel încât vena începe să se închidă. Pot fi tratate mai multe vene deodată. Corpul va direcționa sângele către alte vene, așa încât vena varicoasă va fi din ce în ce mai puțin vizibilă de-a lungul următoarelor săptămâni.

Recuperarea după procedură este foarte rapidă, deși poate fi necesară purtarea unui ciorap compresiv timp de câteva zile. Există posibilitatea ca venele varicoase să reapară după un timp.

 

După operație pot apărea:

Metode chirurgicale

Când nu se pot aplica metodele minim-invazive descrise mai sus, se poate recomanda chirurgia clasică. De obicei, aceasta implică anestezie generală. O tehnică des utilizată este ligaturarea vasului afectat (oprirea fluxului sangvin) și stripping-ul venos (îndepărtarea venei folosind un fir trecut între capătul de sus și cel de jos al său). Complicațiile sunt mai frecvente și mai importante decât în cazul celorlaltor tehnici:

  • Durere
  • Sângerare
  • Vânătăi
  • Tromboză venoasă profundă (rar)
  • Afectarea nervilor din zonă (rar)


Flebectomia realizată în ambulatoriu implică excizia venelor varicoase foarte superficiale prin incizii mici. Se realizează sub anestezie locală și este disponibilă doar pentru anumite varice.

Tratamentul ulcerațiilor

Ulcerațiile pe fondul unor vene varicoase se dezvoltă atunci când presiunea în venă este prea mare, iar fluidul iese din ea, apoi învinge rezistența pielii și se exteriorizează. De obicei, aceste leziuni nu se vindecă de la sine sau cu metodele aplicate pentru o rană normală. Pe lângă tratamentul local (curățarea zonei și aplicarea de pansamente sterile), tratamentul ulcerelor are două componente:

  • Tratamentul ulcerației prin compresiune - aplicarea unui bandaj sau a ciorapilor compresivi contribuie la vindecarea ei (prin reducerea presiunii).
  • Tratamentul cauzal - îndepărtarea venei varicoase va elimina sursa presiunii crescute și implicit, a ulcerului. (1, 3, 6)


Concluzii - de reţinut

  • Varicele sunt vene dilatate, colorate albastru-închis, vizibile imediat sub piele. În anumite circumstanțe, pot fi prezente și în alte zone ale corpului - de exemplu, varicele esofagiene la persoanele cu ciroză.
  • La apariția varicelor membrelor inferioare contribuie și factori genetici (prezența bolii în familie), astfel încât este imposibil de prevenit cu certitudine această boală. Menținerea unei greutăți normale și a unui nivel de activitate ridicat, evitarea posturilor prelungite scade însă riscul de apariție a varicelor.
  • Măsurile care pot fi luate la domiciliu, cum ar fi folosirea ciorapilor compresivi, ridicarea picioarelor când stați în pat, vizează ameliorarea simptomelor. Uneori, aspectul acestora poate fi îmbunătățit temporar prin aceste metode. Unele femei însărcinate pot constata dispariția varicelor după naștere.
  • Dacă varicele sângeră, au devenit roșii și foarte dureroase, pielea și-a modificat culoarea sau pe piele a apărut o rană care nu se vindecă, contactați-vă medicul de familie.
  • Sigurele metode de vindecare permanentă a varicelor sunt cele chirurgicale. Tehnicile minim invazive au riscurile cele mai mici și sunt realizate sub anestezie locală. Cu orice tehnică, există în continuare riscul să apară noi varice. (1)
Care sunt opțiunile de tratament ale varicelor

Cum se manifestă și cauzele apariției varicelor, care sunt simptomele și semnele clinice ale bolii varicoase, cum se pune diagnosticul bolii varicoase și cum se tratează boala varicoasă: scleroterapia și Intervenția cu laser pentru varice...

Varicele la tineri

Varicele, denumite și vene varicoase, reprezintă venele dilatate și proeminente, vizibile la nivelul pielii și cu localizare pe suprafața gambei sau a coapsei. Varicele apar din cauza unei funcționării improprii a valvelor venoase. Rolul valvelor este acela de a permite transferul sângelui într-o singură direcție, către cord. ...


Data actualizare: 25-03-2014 | creare: 25-03-2014 | Vizite: 23868
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Varice - tratament minim invaziv
  • Operatii de indepartare a varicelor
  • Cum te protejezi de varice?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum