Usturimea buzelor

©

Autor:

Usturimea buzelor

Buzele au un risc mai mare de a se usca și mulți dintre noi s-au confruntat cu această problemă sau cu buzele crăpate la un moment dat. Buzele crăpate ustură și dor.


De ce apare usturimea buzelor?

Pielea buzelor este diferită față de pielea de pe mâini sau picioare. Deși cu o structură similară, pielea buzelor este delicată și mult mai subțire. De asemenea, față de pielea de pe alte zone ale corpului, aceasta nu are glande de sebum și, prin urmare, nu se pot audohidrata. (1)

Există mulți factori care pot duce la usturimea buzelor, unii dintre ei controlabili. Iată care sunt principalele cauze ale usturimii buzelor: (2)

• Vremea – toamna și iarna scade nivelul umidității aerului. Un aer mai uscat va contribui la deshidratarea pielii inclusiv a buzelor. Acesta este și un motiv pentru care buzele sunt mai uscate în sezonul rece. Evitarea temperaturilor scăzute și folosirea unui balsam de buze hidratant poate compensa acest neajuns (3)
• Lingerea buzelor – atunci când buzele sunt uscate și ustură apare instinctul de a le linge din dorința de a le hidrata. Deși acest obicei le poate hidrata temporar, obiceiul poate agrava situația. Pe măsură ce saliva se evaporă va lua și vaporii de apă care există pe suprafața buzelor (4)
• Unele ingredientele din produsele de îngrijire – acestea pot agrava situația. Pe lista ingredientelor dăunătoare buzelor intră substanțele umectante, inclusiv glicerina, camforul, mentolul, fenolii. Persoanele cu alergii la anumite ingrediente, mai ales parfumuri și pigmenți se pot confrunta cu usturime, buze roșii, uscate și crăpate
• Expunerea la soare – un timp prea mare sub razele soarelui poate duce la degradarea buzelor și apariția usturimii (5)
• Unele medicamente – antihistaminele, chimioterapia și diureticele pot duce la deshidratare. Inclusiv buzele au de suferit. De asemenea, acidul salicilic și peroxidul de benzoil pot irita buzele.

Cum poți combate usturimea buzelor?

De cele mai multe ori poți trata usturimea buzelor dacă urmezi câteva sfaturi simple:

• Folosește un balsam de buze sau ruj care nu irită pielea sensibilă. Multă lume crede că usturimea sau arsura buzelor la aplicarea unor produse de îngrijire înseamnă că sunt eficiente. Acest lucru este fals. Dacă apare usturime, durere sau arsură probabil că unul dintre ingrediente irită pielea sensibilă a buzelor (6)
• Alege produse de îngrijire cu ingrediente care ajută la vindecare – aici intră ceramidele, ulei de semințe de ricin, dimeticonă, ulei de semințe de cânepă, unt de shea, lanolină, ceară de albine, vaselină medicală, ingrediente care oferă protecție solară (oxid de zinc sau oxid de titan) (7)
• Bea apă – buzele care ustură pot fi cauzate și de deshidratare. Un consum regulat de apă ajută la menținerea buzelor fine
• Evită să lingi buzele sau să le muști
• Evită să ții între buze anumite obiecte din metal – bijuteriile, agrafele de birou și alte obiecte de uz zilnic din metal pot irita buzele (8)
• Folosește un umidificator
• Încearcă să folosești remedii naturale precum aloe vera, ulei de cocos, miere, castravete
• Limitează sau renunță la fumat – fumul de tutun irită pielea sensibilă a buzelor și poate contribui la usturime (9).

Când să mergi la dermatolog?

De cele mai multe ori, buzele care ustură se vindecă după 1-2 săptămâni. Dacă acest lucru nu se întâmplă este recomandat să mergi la medic. Reacțiile alergice sau infecțiile cu Candida pot contribui la usturimea buzelor iar cheilita actinică poate duce și la uscarea buzelor. Un medic dermatolog poate diagnostica usturimea buzelor și recomanda un tratament. (8)

În general, usturimea buzelor trece de la sine după câteva zile. Dacă problema persistă mai mult de atât sau apar și alte simptome este indicat să mergi la medic pentru consult de specialitate.


Data actualizare: 22-06-2023 | creare: 22-06-2023 | Vizite: 2080
Bibliografie
1. Relationship between lip skin biophysical and biochemical characteristics with corneocyte unevenness ratio as a new parameter to assess the severity of lip scaling, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8251770/
2. Best 6 ways to relieve chapped lips, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324281
3. Dry skin in the winter is related to the ceramide profile in the stratum corneum and can be improved by treatment with a Eucalyptus extract, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23438136/
4. Art of prevention: Practical interventions in lip-licking dermatitis, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8060673/
5. Risk factors for actinic cheilitis: A meta-analysis, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8760378/
6. Physicochemical and sensory evaluations of moisturising lip balm using natural pigment from Beta vulgaris, link: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/23311916.2020.1788297
7. Clinical Assessment of a Combination Lip Treatment to Restore Moisturization and Fullness, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2923945/
8. 7 dermatologists' tips for healing dry, chapped lips, link: https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/dry/heal-dry-chapped-lips
9. Sore or dry lips, link: https://www.nhs.uk/conditions/sore-or-dry-lips/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!