Urticaria colinergică (urticarie la cald / de la transpirație)

©

Autor:

Urticaria colinergică (urticarie la cald / de la transpirație)

Urticaria colinergică este o afecțiune cutanată caracterizată prin apariția unor erupții cutanate roșii, umflate și pruriginoase la nivelul pielii, în urma unei creșteri a temperaturii corpului sau a stresului fizic. Afecțiunea mai este cunoscută și sub denumirea de urticarie de efort sau urticarie la căldură și se dezvoltă în general simultan cu transpirația. Urticaria colinergică este un subtip de urticarie cronică și în general apare la persoanele tinere și sănătoase. Deși nu este o afecțiune gravă, urticaria colinergică poate fi extrem de deranjantă și poate interfera cu activitățile zilnice ale unei persoane. (1, 3)

Semne și simptome

Simptomele urticariei colinergice apar în mod obișnuit în urma expunerii la căldură, dar pot fi declanșate și de alte cauze, cum ar fi exercițiile fizice, băile fierbinți sau stresul. Erupțiile cutanate apar în mod obișnuit pe piept, spate, abdomen și brațe, dar pot apărea și în alte zone ale corpului. Erupțiile cutanate asociate cu urticaria colinergică sunt de obicei însoțite de senzația de arsură sau de mâncărime și pot dura de la câteva minute până la câteva ore. În unele cazuri, simptomele pot fi severe și pot include dificultăți de respirație sau umflarea feței sau a gâtului, caz în care este important să se solicite ajutor medical imediat. (1, 2, 3)

Cauze și factori de risc

Cauza exactă a urticariei colinergice nu este încă pe deplin înțeleasă, dar se crede că este legată de o reacție a sistemului imunitar la creșterea temperaturii corpului sau la alte stimuli fizici. În plus, anumite medicamente sau alergeni pot fi factori declanșatori ai urticariei colinergice. Stresul, cât și unele alimente, în special ciocolata și cafeaua, pot fi, de asemenea, factori declanșatori ai urticariei colinergice.

În plus, există anumiți factori de risc care pot crește probabilitatea de a dezvolta urticarie colinergică, cum ar fi:

  • vârsta (afecțiunea apare mai frecvent la persoanele tinere);
  • istoricul familial (probabilitatea de a dezvolta afecțiunea este mai mare la persoanele care au în familie persoane cu urticarie colinergică);
  • anumite comorbidități (anumite afecțiuni, cum ar fi lupusul sau tiroidita autoimună, pot crește probabilitatea de a dezvolta urticarie colinergică);
  • alergiile (persoanele care au anumite alergii, cum ar fi la polen sau la animale, pot avea un risc mai mare de a dezvolta urticarie colinergică). (1, 2, 3, 4)


Diagnostic

Diagnosticul urticariei colinergice poate fi stabilit în mare parte pe baza examenului fizic și a istoricului medical al pacientului. În timpul examenului fizic, medicul poate observa prezența leziunilor cutanate care apar la nivelul pielii în timpul unei creșteri a temperaturii corpului. De asemenea, în practica medicală se utilizează testele de provocare colinergică, un tip de test de efort, pentru a provoca transpirația și pentru a declanța astfel simptomele afecțiunii, care ulterior sunt evaluare de către medicul specialist.

Deși testele de laborator și imagistica nu sunt necesare pentru a stabili diagnosticul de urticarie colinergică, medicul poate recomanda unele teste pentru a exclude alte cauze posibile ale simptomelor pacientului. Aceste teste pot include:

  • teste alergice (pentru a exclude o reacție alergică la un anumit aliment sau substanță);
  • teste de sânge (pentru a evalua nivelurile de imunoglobulină E și pentru a exclude alte afecțiuni ale pielii sau sistemului imunitar);
  • biopsie cutanată (pentru a examina o mică bucată de piele și a exclude alte afecțiuni ale pielii). (2, 4)


Tratament

Tratamentul urticariei colinergice depinde de gravitatea și frecvența simptomelor. În cazurile ușoare de urticarie colinergică, evitarea exercițiilor fizice intense sau a activităților care pot provoca transpirație excesivă poate fi suficientă pentru a preveni sau a reduce simptomele. De asemenea, evitarea îmbrăcămintei strânse și a țesăturilor care nu permit pielii să respire poate ajuta la prevenirea simptomelor.

În cazurile mai severe pot fi utilizate medicamente antihistaminice cu scopul controlării simptomelor. Antihistaminicele sunt cel mai frecvent utilizate pentru a trata urticaria colinergică, deoarece ajută la reducerea inflamației și a senzației de mâncărime. Uneori, medicamentele care acționează prin modificarea răspunsului imun, cum ar fi corticosteroizii sau imunomodulatoarele, pot fi utilizate în tratament. Beta-blocantele, de asemenea, reprezintă un adjuvant farmacologic care se poate dovedi util în controlarea simptomelor. (1, 2, 4)

Prevenție

Deși nu există o metodă sigură de prevenire a urticariei colinergice, există unele măsuri care pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta afecțiunea sau de agravare a simptomelor. Deoarece urticaria colinergică este declanșată de expunerea la căldură sau de efortul fizic intens, este important să se evite sau să se reducă cât mai mult posibil activitățile fizice intense în zilele cu temperaturi ridicate și în zone cu umiditate crescută.

De asemenea, în timpul verii sau în timpul activităților fizice, este indicată purtarea unor haine lejere și care permit o bună aerisire a corpului, cât și evitarea expunerii directe la soare. În cazul persoanelor care suferă de alte afecțiuni care pot crește riscul de a dezvolta urticarie colinergică, cum ar fi dermatita atopică sau psoriazisul, este important să trateze în mod adecvat condițiile de care suferă, pentru a reduce riscul de agravare a simptomelor. (2, 4)

Reprezintă urticaria colinergică un motiv de îngrijorare?

Urticaria colinergică nu reprezintă în mod obișnuit o amenințare gravă la adresa sănătății și nu este considerată o afecțiune periculoasă. Cu toate acestea, în cazuri rare, urticaria colinergică poate fi asociată cu reacții alergice severe, cum ar fi anafilaxia. Anafilaxia este o reacție alergică puternică care poate afecta întregul corp și care poate pune viața în pericol. Simptomele de anafilaxie pot include dificultăți de respirație, umflături severe ale feței sau gâtului, greață și vărsături, tensiune arterială scăzută și pierderea conștienței. (2, 4)


Data actualizare: 09-05-2023 | creare: 09-05-2023 | Vizite: 1132
Bibliografie
(1) What is cholinergic urticaria and how is it treated? https://www.medicalnewstoday.com/articles/320916
(2) Cholinergic urticaria, https://dermnetnz.org/topics/cholinergic-urticaria
(3) Cholinergic Urticaria, https://emedicine.medscape.com/article/1049978-overview
(4) Cholinergic Urticaria, https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/cholinergic-urticaria
(5) Cholinergic Urticaria: Subtype Classification and Clinical Approach, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9476404
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum