Stimulent hormon de crestere - indicatii, contraindicații, efecte și beneficii conform studiilor

©

Autor:

Stimulent hormon de crestere - indicatii, contraindicații, efecte și beneficii conform studiilor

Hormonul de creștere sau hormonul somatotrop (STH) este secretat de lobul anterior al hipofizei, fiind implicat preponderent în dezvoltarea organismului și în reglarea metabolismului glucidic, lipidic și proteic. Fiind un hormon anabolic, acesta poate acționa direct la nivelul țesuturilor, sau indirect, prin stimularea altor factori. Majoritatea acțiunilor sale sunt mediate de factorul de creștere asemănător insulinei, numit din engleză – IGF. Insulina crește în ficat expresia receptorului pentru STH și stimulează producția de IGF-1. (1) În general, STH și IGF-1 interferă cu acțiunile insulinei pentru a favoriza creșterea în momentele optime de aprovizionare cu nutrienți a organismului. (2)

Hormonul joacă un rol foarte important în dezvoltarea normală a corpului uman. Statura mică este un motiv frecvent de prezentare la endocrinolog în cazul copiilor, aceasta fiind cauzată de un posibil deficit al hormonului de creștere (STH). Afectând aproximativ 1 din 4.000 copii, este important de stabilit cât mai rapid diagnosticul. Tratamentul cu hormon de creștere uman recombinant asigură recuperarea în înălțime a copiilor și adolescenților cu deficit, iar majoritatea nu vor necesita terapie în viața adultă. (3)

Incidența adulților cu debut al deficienței de STH în copilărie sau cu debut la maturitate este de 1 la 100.000 de persoane pe an, cele mai comune cauze fiind idiopatice ori prin dezechilibre hipotalamo-hipofizare. Pacienții cu debut în copilărie prezintă frecvent statură mică, iar la cei cu debut în timpul vieții adulte, domină tulburările sindromului metabolic, precum obezitatea. (4)


Stimulent hormon de crestere - indicatii

Hormonul de creștere este indicat frecvent în:

  • deficiența de STH;
  • patologii manifestate prin statură mică, dar care nu au deficit dovedit de STH (sindrom Turner, sindrom Prader-Willi, sindrom Noonan, insuficiență renală cronică);
  • boli catabolice (fibroză chistică, boala inflamatorie a intestinului, HIV);
  • pentru îmbunătățirea compoziției corpului. (10)


Substituția cu hormon de creștere se poate recomanda pentru tratamentul deficiențelor din copilărie, sau pentru a susține metabolismul în timpul maturității. (4)

Pentru copiii cu deficit de creștere, hormonul de creștere recombinant trebuie administrat subcutanat zilnic, iar doza aprobată este de 25-100 pg / kg / zi. Pentru a obține cel mai bun răspuns, tratamentul trebuie început la cea mai mică vârstă. Se titrează doza în funcție de răspunsul pacientului la terapie, cu măsurarea concentrațiilor de IGF-1, iar copiii trebuie evaluați la fiecare 3 - 6 luni. (5)

Principalele obiective ale tratamentului cu STH la copii sunt normalizarea înălțimii în timpul copilăriei, o creștere eficientă la pubertate și atingerea unei înălțimi normale la maturitate, în concordanță și cu alte aspecte (compoziția corpului, metabolismul, calitatea vieții). (11)

Deși STH este sinonim cu creșterea, are și multe alte acțiuni terapeutice, inclusiv roluri noi și recunoscute de studii, în:

  • metabolismul osos; (12)
  • artrită; (13)
  • întinerire; (14)
  • longevitate; (15)
  • neuro-reabilitare; (16)
  • boală inflamatorie intestinală; (17)
  • vindecarea rănilor și arsurilor; (18)
  • fibromialgie; (19)
  • osteoporoză postmenopauză. (20)


STH administrat exogen este, de asemenea, utilizat ca terapie adjuvantă în fertilizarea in vitro și în transferul embrionilor, este utilizat în mod similar pentru a limita atrofia musculară la pacienții cu leziuni nervoase periferice și poate fi, de asemenea, un tratament în boala Parkinson, în care reglarea dopaminergică a STH este anormală, fiind propus tratamentul cu STH sau IGF-I și pentru alte boli neurodegenerative. (21)


Tratamentul de substituție cu hormon de creștere la adulți, mai mult de un an, reduce masa de grăsime viscerală, promovează dezvoltarea musculaturii și reduce nivelul seric de colesterol LDL. (6)

Tratamentul copiilor cu STH este în general sigur, dar există și posibilitatea apariției unor efecte secundare:

  • dureri de cap, cu un risc ușor mai mare de a dezvolta hipertensiune intracraniană
  • creșterea presiunii intraoculare
  • hipertensiune intracraniană benignă
  • agravarea scoliozei existente
  • pancreatită
  • ginecomastie tranzitorie
  • sindrom de tunel carpian
  • parestezii
  • edeme periferice
  • artralgii
  • dezvoltarea rezistenței la insulină și tulburări de toleranță la glucoză, cu riscul apariției în timp a diabetului. (5)


La adulții care prezintă valori anormale ale hormonului de creștere, se pot dezvolta dezechilibre metabolice, obezitate viscerală, steatohepatită nonalcoolică. (6)

Stimulent hormon de crestere - contraindicații

Mulți sportivi au abuzat de efectele stimulentelor cu hormon de creștere, doar din dorința de a-și îmbunătăți performanțele. Efectele anabolice și metabolice fac din somatotrop și IGF-1 suplimente atractive, însă dovezile științifice din ultimul timp pot schimba percepția sportivilor. Efectele pe termen lung ale administrării STH sunt reprezentate de retenția de lichide, cu apariția edemelor (umflarea gleznei), hipertensiune, cefalee, diabet, cardiomiopatie (caracterizată prin anomalii ale structurii și funcției mușchilor cardiaci). Riscul anumitor tipuri de cancer, inclusiv cancerul colorectal, tiroidian, de sân și de prostată, poate fi de asemenea crescut prin consumul abuziv de suplimente. Așadar, abuzul de hormon de creștere implică riscuri importante. Hormonul de creștere greșit administrat poate provoca inclusiv acromegalie, patologie definită de excesul de hormon. (7)

Unii atleți utilizează pe langă hormonul de creștere și insulină, crescând impactul somatotropului asupra masei musculare, dar practica este periculoasă, producând hipoglicemie. (22) Se crede că dozele de somatotrop folosite de sportivi sunt de până la 10 ori mai mari decât cele folosite de endocrinologi iar detectarea sportivilor care utilizează nepermis suplimentele, reprezintă o provocare pentru comunitatea antidopping. (23)

Hormonul de creștere este contraindicat la pacienții cu tumori în dezvoltare, existând posibilitatea de a interfera cu acestea. (24)


Efectele terapiei cu STH presupun accelerarea vitezei de creștere, având totodată și răsunete metabolice importante. Studiile constată cum:

  • La copii, terapia cu hormon promovează creșterea masei musculare. (5)
  • Antagonizează capacitatea insulinei de a promova sinteza acizilor grași și stimulează de asemenea lipoliza, cu efectul final de pierdere rapidă din celulele adipoase, în special din cele situate la nivelul organelor (numită grăsime viscerală) (6). Un deficit patologic de STH este asociat cu depozite crescute de lipide. Astfel, studiile au constatat cum tratamentul cu hormon de creștere duce la reducerea țesutului adipos prin stimularea preponderentă a lipolizei. (1)
  • Osos, hormonul de creștere încorporează aminoacizi în cartilaj și în matricea osoasă, determină proliferarea precondrocitelor, hipertrofia osteoblastelor, remodelarea oaselor și mineralizarea, stimulând intens creșterea longitudinală a oaselor. (5)
  • Periferic, hormonul de creștere favorizează dezvoltarea rezistenței la insulină. (7)
  • Acționează indirect prin stimularea sintezei și secreției factorilor de creștere, inclusiv a celui mai important: factorul de creștere asemănător insulinei (IGF-1). (8)
  • Participă la dezvoltarea, reglarea și funcționarea sistemului imunitar (asigură dezvoltarea timusului, stimulează proliferarea limfocitelor T și B și formarea imunoglobulinelor). (9)


Beneficiile cunoscute pe termen lung ale terapiei de substituție la pacienții cu deficit de hormon de creștere, sunt:

  • modificări ale compoziției corpului, prin reducerea țesutului adipos, creșterea masei musculare și, implicit, a forței;
  • creșterea densității minerale osoase, cu optimizarea achiziției osoase la pacienții cu deficit persistent de STH în timpul tranziției de la adolescență la maturitate;
  • creșterea calității vieții;
  • tratamentul cu STH la pacienții deficienți, îmbunătățește profilul lipidic (crește HDL-colesterolul, reduce colesterolul total și LDL-colesterolul), funcția endotelială și markerii inflamatorii, reducând tensiunea arterială diastolică și indicele ce măsoară grosimea carotidiană intimă-medie;
  • reduce rata de incidență a infarctului miocardic. (25)


Utilizarea hormonului de creștere este sigură atunci când este recomandată de medic. Administrarea dozei, dar și monitorizarea periodică adecvată, sunt esențiale pentru eficacitatea tratamentului. (26) Durata tratamentului depinde de răspunsul pacientului și de evoluția acestuia în timp, astfel încât nu este un timp bine definit al terapiei. Dacă este bine tolerată, cu un răspuns bun clinic, nu sunt motive de întrerupere. În cazul lipsei de răspuns după un an de terapie, se recomandă oprirea acesteia. (21) Terapia recombinantă cu STH necesită în prezent administrarea de injecții zilnice. (4)

Somnul, exercițiile fizice și o dietă echilibrată contribuie la dezvoltarea corectă a organismului și la creșterea acestuia, fiind totodată stimuli pentru descărcarea fiziologică a hormonului de creștere. Sunt recomandate alături de orice terapie. În cazul utilizarii de suplimente pentru alte scopuri decât medicale, trebuie luat în calcul că orice e prea mult dintr-un lucru bun, poate să devină ulterior dăunător. Așadar, este contraindicată utilizarea suplimentelor fără acordul medicului. (27)


Set de întrebări pentru a le adresa doctorului

  • Care sunt beneficiile și care sunt riscurile administrării hormonului de creștere?
  • Care sunt semnele abuzului de supliment?
  • Când trebuie să consult un endocrinolog?

Data actualizare: 21-10-2021 | creare: 21-10-2021 | Vizite: 2905
Bibliografie
1. Bergan-Roller HE, Sheridan MA. The growth hormone signaling system: Insights into coordinating the anabolic and catabolic actions of growth hormone. Gen Comp Endocrinol. 2018;258:119-133. doi:10.1016/j.ygcen.2017.07.028
2. Nicholls AR, Holt RIG. Growth Hormone and Insulin-Like Growth Factor-1. Front Horm Res. 2016;47:101-114. doi:10.1159/000445173
3. Chinoy A, Murray PG. Diagnosis of growth hormone deficiency in the paediatric and transitional age. Best Pract Res Clin Endocrinol Metab. 2016;30(6):737-747. doi:10.1016/j.beem.2016.11.002
4. Yuen KCJ, Miller BS, Biller BMK. The current state of long-acting growth hormone preparations for growth hormone therapy. Curr Opin Endocrinol Diabetes Obes. 2018;25(4):267-273. doi:10.1097/MED.0000000000000416
5. Richmond E, Rogol AD. Treatment of growth hormone deficiency in children, adolescents and at the transitional age. Best Pract Res Clin Endocrinol Metab. 2016;30(6):749-755. doi:10.1016/j.beem.2016.11.005
6. Takahashi Y. The Role of Growth Hormone and Insulin-Like Growth Factor-I in the Liver. Int J Mol Sci. 2017;18(7):E1447. doi:10.3390/ijms18071447
7. Nicholls AR, Holt RIG. Growth Hormone and Insulin-Like Growth Factor-1. Front Horm Res. 2016;47:101-114. doi:10.1159/000445173
8. Szalecki M, Malinowska A, Prokop-Piotrkowska M, Janas R. Interactions between the growth hormone and cytokines - A review. Adv Med Sci. 2018;63(2):285-289. doi:10.1016/j.advms.2018.03.001
9. Elkarow MH, Hamdy A. A Suggested Role of Human Growth Hormone in Control of the COVID-19 Pandemic. Front Endocrinol. 2020;11:797. doi:10.3389/fendo.2020.569633
10. Harvey S, Martinez-Moreno CG. Growth Hormone: Therapeutic Possibilities-An Overview. Int J Mol Sci. 2018;19(7):E2015. doi:10.3390/ijms19072015
11. Ranke MB, Wit JM. Growth hormone - past, present and future. Nat Rev Endocrinol. 2018;14(5):285-300. doi:10.1038/nrendo.2018.22
12. Yamamoto M, Sugimoto T. [Effects of growth hormone replacement therapy on bone metabolism]. Clin Calcium. 2014;24(6):903-909. doi:CliCa1406903909
13. Bechtold S, Ripperger P, Dalla Pozza R, et al. Dynamics of body composition and bone in patients with juvenile idiopathic arthritis treated with growth hormone. J Clin Endocrinol Metab. 2010;95(1):178-185. doi:10.1210/jc.2009-0979
14. Ugalde AP, Mariño G, López-Otín C. Rejuvenating somatotropic signaling: a therapeutical opportunity for premature aging? Aging. 2010;2(12):1017-1022. doi:10.18632/aging.100262
15. Bartke A, Darcy J. GH and ageing: Pitfalls and new insights. Best Pract Res Clin Endocrinol Metab. 2017;31(1):113-125. doi:10.1016/j.beem.2017.02.005
16. Devesa J, Almengló C, Devesa P. Multiple Effects of Growth Hormone in the Body: Is it Really the Hormone for Growth? Clin Med Insights Endocrinol Diabetes. 2016;9:47-71. doi:10.4137/CMED.S38201
17. Ahmed SF, Farquharson C, McGrogan P, Russell RK. Pathophysiology and management of abnormal growth in children with chronic inflammatory bowel disease. World Rev Nutr Diet. 2013;106:142-148. doi:10.1159/000342529
18. Bodart G, Farhat K, Charlet-Renard C, Salvatori R, Geenen V, Martens H. The Somatotrope Growth Hormone-Releasing Hormone/Growth Hormone/Insulin-Like Growth Factor-1 Axis in Immunoregulation and Immunosenescence. Front Horm Res. 2017;48:147-159. doi:10.1159/000452913
19. GH/IGF1 axis disturbances in the fibromyalgia syndrome: is there a rationale for GH treatment? - PubMed. Accessed October 7, 2021. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23568565/
20. Krantz E, Trimpou P, Landin-Wilhelmsen K. Effect of Growth Hormone Treatment on Fractures and Quality of Life in Postmenopausal Osteoporosis: A 10-Year Follow-Up Study. J Clin Endocrinol Metab. 2015;100(9):3251-3259. doi:10.1210/jc.2015-1757
21. Gasperi M, Castellano AE. Growth hormone/insulin-like growth factor I axis in neurodegenerative diseases. J Endocrinol Invest. 2010;33(8):587-591. doi:10.1007/BF03346653
22. Growth Hormone. Accessed October 20, 2021. https://www.hormone.org/your-health-and-hormones/glands-and-hormones-a-to-z/hormones/growth-hormone
23. Holt RIG, Sönksen PH. Growth hormone, IGF-I and insulin and their abuse in sport. Br J Pharmacol. 2008;154(3):542-556. doi:10.1038/bjp.2008.99
24. Reed M, Merriam G, Kargi A. Adult Growth Hormone Deficiency – Benefits, Side Effects, and Risks of Growth Hormone Replacement. Front Endocrinol. 2013;4:64. doi:10.3389/fendo.2013.00064
25. Díez JJ, Sangiao-Alvarellos S, Cordido F. Treatment with Growth Hormone for Adults with Growth Hormone Deficiency Syndrome: Benefits and Risks. Int J Mol Sci. 2018;19(3):E893. doi:10.3390/ijms19030893
26. Allen DB, Backeljauw P, Bidlingmaier M, et al. GH safety workshop position paper: a critical appraisal of recombinant human GH therapy in children and adults. Eur J Endocrinol. 2016;174(2):P1-9. doi:10.1530/EJE-15-0873
27. Administration AGD of HTG. Too much of a good thing: the health risks of human growth hormone. Therapeutic Goods Administration (TGA). Published December 20, 2019. Accessed October 20, 2021. https://www.tga.gov.au/blogs/tga-topics/too-much-good-thing-health-risks-human-growth-hormone
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hormonii de creștere din produsele de origine animală
  • Hormonii de creștere
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum