Steriletul - dispozitivul intrauterin

©

Autor:

Steriletul - dispozitivul intrauterin
Steriletul sau dispozitivul intrauterin (DIU) este o metodă contraceptivă de lungă durată, foarte populară și accesibilă, recomandată femeilor care se află într-o relație stabilă, cu un singur partener sexual.

Acesta are dimensiuni reduse și forma literei „T”, este confecționat dintr-un material plastic flexibil și se montează la nivel uterului, pentru a preveni o eventuală sarcină.

Exixtă două tipuri de dispozitive intrauterine:
  • steriletul cu cupru - T Cu-380: oferă o protecție de 10-12 ani
  • steriletul cu progestagen (levonorgestrel) - Mirena: oferă o protecție de 5 ani

Cum funcționează steriletul?

Atât steriletul cu cupru, cât și cel hormonal îngreunează mișcarea spermatozoizilor în tractul genital feminin, împiedicându-le întâlnirea cu ovulul și, implicit, fecundarea. Mecanismele sunt însă diferite: steriletul cu cupru afectează în mod direct spermatozoizii, în timp ce dispozitivul hormonal le blochează accesul prin îngroșarea mucusului cervical.

În acest sens, dispozitivul cu cupru afectează mai mult motilitatea spermatozoizilor decât cel cu progestagen.

Steriletul hormonal acționează, ca mecanism principal, prin împiedicarea ovulației – dacă nu este eliberat un ovul, fecundarea nu se poate realiza.

Cât de eficient este steriletul?

Steriletul este una din cele mai eficiente metode contraceptive. Riscul de a rămâne însărcinată concomitent cu folosirea dispozitivului intrauterin este de 0,6-0,8%!

Steriletul are o acțiune contraceptivă imediat după montare, protejând de riscul unei sarcini nedorite încă din primele momente ulterioare montării.
Din acest motiv, steriletul poate fi folosit și ca o metodă contraceptivă de urgență. Dacă este inserat în primele cinci zile de la un contact neprotejat, reduce posibilitatea sarcinii cu peste 99%.

Pentru că spermatozoizii pot supraviețui până la șapte zile în uter, în cazul în care se hotărăște eliminarea acestuia, e necesară abstinența sexuală pentru o săptămână sau protejarea cu o metodă suplimentară, de barieră, pentru a elimina posibilitatea de a rămâne însărcinată.

Trebuie avut în vedere că steriletul nu oferă protecție și împotriva bolilor cu transmitere sexuală. De aceea, dacă există riscul contactării unei astfel de infecții, este necesară folosirea concomitentă a prezervativului.

Ce avantaje are steriletul?

  • Steriletul pare a fi metoda ideală pentru femeile aflate într-o relație de lungă durată, cu un singur partener.
  • Așa cum am precizat, eficiența sa este imediată și totodată, reversibilitatea fertilității se produce imediat după ce dispozitivul a fost extras din cavitatea uterină. Notă: În cazul steriletului hormonal, eficiența este imediată numai dacă este montat în primele 7 zile ale ciclului menstruale. Altfel, este necesară folosirea unei metode de barieră (prezervativ, de ex.), timp de o săptămână, pentru a asigura eficiența maximă.
  • Montarea sa se face rapid, necesitând doar 10-15 minute în cabinetul ginecologului.
  • Considerând durata foarte îndelungată pentru care asigură protecția, se poate spune că steriletul este cea mai ieftină metodă contraceptivă recomandată.
  • Steriletul este foarte comod: nu se simte și nu produce disconfort în nicio condiție și spre deosebire de pilulele contraceptive, nu există necesitatea de a-ți aminti să „activezi” protecția împotriva unei sarcini.
  • Montarea steriletului poate însemna o îmbunătățire semnificativă a vieții sexuale: sexul devine mai spontan și mai lipsit de griji, iar libidoul poate fi astfel stimulat.
  • Pentru femeile sănătoase, fără un istoric recent de infecții genitale, înteruperi de sarcină sau leziuni ale uterului și colului uterin, steriletul este sigur.
  • Steriletul poate fi folosit cu succes și de femeile care alăptează.
  • Steriletul hormonal reduce cantitativ menstruația și simptomele asociate acesteia.
  • Steriletul cu cupru oferă un nivel de protecție foarte ridicat, similară celei obținute prin administrarea anticoncepționalelor, fără a influența însă greutatea corporală, starea afectivă sau dorința sexuală.

Ce dezvantaje există?

Deși folosirea sa este foarte avantajoasă, steriletul are și unele dezvantaje minore, în mare parte:

  • Femeia poate resimți un disconfort în momentul montării steriletului, cât și dureri și crampe abdominale accentuate, în primele 3-5 zile
  • Spotting/pătare sau sângerări intermenstruale în primele 3-6 luni
  • Steriletul cu cupru poate produce menstruații abundente și dureri mai accentuate în timpul menstruației
  • Steriletul hormonal poate determina dereglări ale ciclurilor menstruale, în primele 3-6 luni

Aceste manifestări pot fi însă ușor ameliorate prin intermediul analgezicelor. În cazul în care persistă, e necesară consultarea medicului ginecolog.

Steriletul poate cauza probleme serioase numai în cazuri rare:

  • se poate produce deplasarea și alunecarea steriletului din uter, fapt care afectează în mod serios eficiența acestuia. În cazul în care steriletul se simte sau devine vizibil în vagin, trebuie îndepărtat cât mai repede de medicul ginecolog. Acest neajuns apare rar și atunci mai ales în cazul femeilor tinere, fără nicio sarcină la activ. 
  • foarte rar, prin inserarea steriletului se poate provoca o infecție. În cazul în care se produc, trebuie tratate imediat, pentru a nu afecta fertilitatea pe viitor. Din acest motiv, se impune controlul de rutină după montare, la maximum 6 săptămâni.
  • în cazuri foarte rare, poate provoca perforații ale pereților uterini, în timpul inserției.

Pentru a preîntâmpina eventualele probleme și neplăceri cauzate de sterilet, este bine să acordați atenție manifestărilor din timpul ciclului menstrual.

Reprezintă semnale de alarmă:
  • dacă nu puteți simți firele steriletului, atunci când le verificați în vagin
  • dacă simțiți steriletul
  • dacă menstruațiile sunt mai abundente decât de obicei sau durează mult mai mult decât sunteți obișnuită
  • dacă aveți dureri și crampe abdominale sau sângerări în afara menstruației
  • dacă simțiți disconfort în timpul actului sexual și/sau apar sângerări
  • dacă apar scurgeri vaginale neobișnuite
  • dacă aveți simptom tipice gripei: dureri musculare, oboseală, febră, frisoane

În aceste situații, trebuie să vă prezentați la ginecolog, pentru a depista dacă aceste probleme sunt cauzate de prezența steriletului și a schimba, după caz, metoda contraceptivă.

Alte întrebări frecvente

1. Ce se întâmplă dacă sunt însărcinată și am steriletul înăuntru?

Steriletul este cu adevărat foarte eficient în prevenirea sarcinii, însă în cazuri rare, în care se deplasează din locul în care a fost fixat, se poate realiza concepția. În cazul în care ați rămas însărcinată, steriletul trebuie scos cât mai curând, deoarece poate cauza probleme severe: infecții, avort spontan, sarcină extrauterină, naștere prematură.

2. Se poate scoate steriletul acasă?

Nu. Atât montarea, cât și îndepărtarea steriletului trebuie făcută numai de către medicul ginecolog, în cabinet, pentru a preveni orice risc de infecție sau rănire.

3.  Se pot folosi tampoane interne dacă există montat un sterilet?

Da. Tampoanele interne sunt plasate în vagin, în timp ce steriletul se află în uter, astfel că nu există nicio interacțiune care ar putea genera neplăceri.

4.  Îmi pot desfășura în voie activitățile fizice dacă am sterilet?

Cu siguranță. Un sterilet corect montat va fi amplansat fix în interiorul uterului și nu va fi resimțit. Asta înseamnă că după montarea steriletului, nu există niciun fel de restricții; poți face gimnastică, înota, alerga și poți avea activitate sexuală în orice moment după ce steriletul a fost introdus.
Montarea steriletului

Daca va ganditi sa va montati un sterilet, aflati care sunt conditiile ce permit montarea steriletului si cand este cel mai bun moment....

Controlul dispozitivului intrauterin

Montarea unui dispozitiv intrauterin presupune anumite masuri de verificare si control, pentru siguranta metodei contraceptive. Care sunt acestea:...


Data actualizare: 06-06-2014 | creare: 09-01-2007 | Vizite: 126767
Bibliografie
1- Birth control. IUD, link: https://www.plannedparenthood.org/health-info/birth-control/iud/
2 - Intrauterine Contraceptive Device (IUCD), link: https://www.patient.co.uk/health/intrauterine-contraceptive-device-iucd-leaflet
3 - Intra-Uterine Devices (IUDs), link: https://www.youngwomenshealth.org/iud.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dispozitivul intrauterin este la fel de eficient în prevenirea sarcinilor ca ligatura trompelor și provoacă mai puține efecte adverse
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum