Squash-ul

©

Autor:

Squash-ul
Inventat în anul 1830 de către elevii şcolii Harrow, jocul de squash a ajuns să se bucure de atenţia publicului larg destul de repede, răspândindu-se în diverse părţi ale lumii (Anglia, Canada, America, Australia, Germania, Pakistan). În prezent, este practicat de aproape 13 milioane de jucători din 185 de ţări, pe aproximativ 50.000 de terenuri de joc. Datorită popularităţii deosebite a acestuia, este posibil ca squash-ul să fie inclus în Jocurile Olimpice din 2016, poziţionându-se printre primele jocuri recunoscute în mod oficial.

Squash-ul, o versiune a tenisului, este un joc de sală şi poate fi jucat de două sau de patru persoane, ca simplu hobby sau ca sport de performanţă. În cazul în care vă întrebaţi dacă sunteţi potrivit (ă) pentru a practica acest sport, noi vă oferim un răspuns: DA. Squash-ul se adresează tuturor persoanelor – cu câteva excepţii, pe care le vom enumera în rândurile următoare – care doresc să facă mişcare, să îşi întreţină condiţia fizică sau care doresc să piardă în greutate. Nu contează dacă sunteţi o persoană înaltă sau scundă, atletică sau mai voluptoasă deoarece, pentru acest tip sport, nu există un „jucător ideal“. De asemenea, nu trebuie să vă îngrijoraţi dacă a trecut ceva vreme de la ultimele dumneavoastră încercări de a practica un sport: jocul de squash are reguli simple, care se pot reţine uşor şi, mai mult decât atât, poate fi jucat la orice nivel – începător, mediu sau avansat – în ajutor venindu-vă chiar diversitatea de echipamente, potrivite pentru fiecare în parte. Aşa cum am menţionat anterior, oricine poate să joace squash, mai puţin persoanele care suferă de afecţiuni ale inimii şi femeile însărcinate care se află deja la sfârşitul celui de-al doilea trimestru de sarcină (mai precis, luna a cincea).

Dacă alegeţi să practicaţi acest sport, trebuie să ştiţi că veţi avea nevoie de un echipament special, pe care fie îl puteţi închiria, fie cumpăra (ne referim aici strict la rachetă şi la mingi). Hainele trebuie să fie comode şi uşoare, cele mai recomandate fiind pantalonii scurţi, fustele şi tricourile. Atunci când jucaţi squash, nu este indicat să purtaţi orice tip de încălţăminte; aceasta trebuie să fie una adaptată jocului în sine, care să vă protejeze gleznele, să vă ofere stabilitate şi care să absoarbă şocurile suferite la impactul cu solul.

Un aspect care interesează pe cei mai mulţi dintre practicanţii acestui sport îl reprezintă numărul de calorii consumate, care variază în funcţie de greutatea pe care o aveţi şi de timpul petrecut pe teren. O persoană care cântăreşte 70 de kilograme şi joacă squash timp de 30 de minute va consuma 422 de calorii, iar o persoană care va juca tot 30 de minute, dar care are 92 de kilograme, va arde un număr de 559 de calorii.

Echipamentul

Nivelul la care vă aflaţi vă va indica şi echipamentul de care aveţi nevoie, astfel:
• Pentru cei avansaţi, culoarea mingii va fi galbenă, aceasta având o mobilitate mai scăzută, iar începătorii vor utiliza mingi de culoare albastră (uneori roşie);
Rachetele de squash sunt diferite faţă de cele de tenis, tocmai din cauza rapidităţii jocului. Dacă sunteţi începător, alegeţi o rachetă a cărei suprafaţă de racordaj să fie de cel puţin 490 cm2, care vă va oferi mai mult control. În schimb, cei care au depăşit nivelul de începător, vor opta pentru o rachetă cu o suprafaţă de racordaj mai mică, ce le va permite să folosească mai multă forţă.
Ochelarii de protecţie sunt indispensabili pentru un joc desfăşurat în deplină siguranţă, aşa că nu uitaţi să îi achiziţionaţi.

În ceea ce priveşte preţurile, acestea variază atât în funcţie de calitatea materialelor, cât şi de firma producătoare. Dacă nu vă încântă ideea închirierii echipamentului, puteţi să îl achiziţionaţi. O simplă căutare pe internet vă va oferi mai multe soluţii. Astfel, veţi afla că preţul mingilor variază între 13 şi 34 RON, iar al unei rachete între 115 şi 527 RON, alegerea rămânând la latitudinea dumneavoastră.

Sfaturi utile

Pentru cei care se decid să practice acest sport ne-am gândit să realizăm o listă cu sfaturi, care pot fi utile atât începătorilor, cât şi celor care au acumulat deja ceva experienţă:
- Dacă aţi depăşit vârsta de 40 de ani, sunteţi supraponderal (ă) şi aţi avut un stil de viaţă sedentar, este indicat să consultaţi un medic înainte de a practica acest sport;
- Nu săriţi peste exerciţiile de încălzire;
- Alegeţi haine potrivite – în special tipul de încălţăminte – şi racheta şi mingea corespunzătoare nivelului la care vă aflaţi;
- Nu uitaţi să vă protejaţi ochii;
- Hidrataţi-vă mereu: înainte de a începe jocul, în timpul acestuia şi chiar şi după ce aţi încetat să mai jucaţi;
- Dacă sunteţi începător, nu încercaţi să vă depăşiţi limitele extenduându-vă.

Deşi vi se poate părea un sport dificil, nu renunţaţi la ideea practicării acestuia, deoarece vă poate aduce mai multe beneficii:
- În primul rând, va ajuta la îmbunătăţirea ritmului cardiovascular şi la o mai armonioasă modelare a muşchilor fesieri;
- Prin arderea numărului mare de calorii, veţi reuşi să scăpaţi de kilogramele în exces şi să vă menţineţi un tonus de invidiat;
- Veţi deveni mai agili şi mai flexibili;
- Lovirea repetată a mingii poate constitui o bună metodă de relaxare şi de îndepărtare a stresului;
- Starea dumneavoastră generală se va îmbunătăţi;
- Jocul de squash vă permite să socializaţi cu persoane noi şi să legaţi prietenii;
- Deoarece este un sport care se practică în sală, vă puteţi bucura de acest joc indiferent de vreme.

Squash-ul în România

Deocamdată, în România nu sunt atât de multe terenuri de squash ca în alte ţări, însă aveţi posibilitatea de a practica acest joc în anumite cluburi, după cum urmează:
• Gemi Sport (Arad);
• Dru Relax (Baia Mare);
• Aqua Schreiner (Bistriţa);
• Squash Power, We play, Squash Braşov (Braşov);
• Activ Squash, Class Hotel, Le Club, Pescariu Sports, Squash4all, World Class (Bucureşti);
• Squash Cluj (Cluj Napoca);
• West Side Squash (Constanţa);
• Oxygen Sport (Iaşi);
• Septimia Hotel (Odorheiu Secuiesc);
• World Fitness (Oradea);
• Squash Sibiu (Sibiu);
• Squash Club Timişoara (Timişoara).

Data actualizare: 25-02-2014 | creare: 13-06-2013 | Vizite: 9351
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul Sport, fitness:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Sport, fitness