Se pot îndrepta picioarele dacă ești crăcănat?

Se pot îndrepta picioarele dacă ești crăcănat?

©

Autor:

Se pot îndrepta picioarele dacă ești crăcănat?

Picioarele crăcănate ridică multe semne de întrebare în rândul părinÈ›ilor ai căror copii prezintă deviere axială a genunchiului, inclusiv dacă această condiÈ›ie patologică poate fi corectată, dacă există mijloace de tratament, etc. Răspunsul este „Da! Picioarele crăcănate pot fi corectate.”

Termenul comun de „picioare crăcănate” defineÈ™te cel mai frecvent două deformări ale membrelor inferioare, prezente frecvent în copilărie: genu varum È™i genu valgum.

  • Genu varum sau picioarele în paranteză reprezintă un tip de deformare axială a genunchiului caracterizată prin încurbarea membrelor inferioare înspre partea externă a corpului, mai proeminentă la nivelul genunchilor. Genu varum este prezent de regulă în rândul copiiilor mici È™i în majoritatea cazurilor se remite spontan, după împlinirea vârstei de un an È™i È™ase luni.


  • Genu valgum sau picioarele în X reprezintă tipul de deformare axială a genunchilor care presupune poziÈ›ionarea gambei spre exteriorul axului membrului inferior, cu proeminenÈ›a genunchiului spre interiorul axului membrului inferior. Genu valgum este frecvent înregistrat în rândul copiiilor cu vârste cuprinse între trei È™i patru ani È™i se remite spontan.


PersistenÈ›a celor două devieri axiale ale genunchilor după împlinirea vârstei de doi ani în cazul genu varum, respectiv de patru ani în cazul genu valgum, sunt considerate patologice È™i necesită tratament corespunzător. De asemenea, orice deviaÈ›ie axială unilaterală a genunchiului este considerată patologică È™i necesită tratament de specialitate.

Unii specialiÈ™ti susÈ›in că forma severă de genu valgum ce persistentă chiar È™i până în jurul vârstei de nouă ani se poate remite spontan, fără a fi necesară efectuarea intervenÈ›iei chirurgicale corectoare. AceÈ™tia susÈ›in că persistenÈ›a genu valgum după împlinirea vârstei de zece ani trebuie considerată patologică È™i necesită tratament chirurgical corector (care se desfășoară la nivelul epifizei femurale distale). Cu toate acestea, dovezile care să ateste acest lucru sunt extrem de rare: au fost înregistrate deopotrivă cazuri de corectare spontană È™i de persistență a genu valgum în ândul copiilor aflaÈ›i până în juul vârstei de nouă ani.

Cert este faptul că, lipsa de corectare a acestor deviaÈ›ii axiale ale genunchiului duce la instalarea gonartrozei la vârsta adultă. [1], [2], [3]

 

Cauzele picioarelor crăcănate

Printre afecțiunile sau condițiile patologice care pot duce la apariția picioarelor crăcănate se numără:

  • carenÈ›a de vitamină D È™i rahitismul
  • boala Blount
  • supraponderabilitatea È™i obezitatea
  • debutul mersului pe picioare la vârste relativ mici
  • istoricul familial de genu varum sau valgum
  • malformaÈ›iile osoase
  • displazia osoasă
  • traumatismele genunchilor sau ale membrelor inferioare
  • infecÈ›iile membrelor inferioare
  • nanismul
  • boala Paget
  • intoxicaÈ›ia (otrăvirea) cu fluor sau cu plumb
  • hemimelia tibială. [1], [2], [3]

 

Diagnosticarea picioarelor crăcănate

Elementele de diagnostic ale deviaÈ›iei axiale a genunchilor constau în efectuarea consultului medical de specialitate È™i a unor investigaÈ›ii paraclinice.

Consultul medical de specialitate trebuie să cuprindă examinarea clinică a membrelor inferioare ale copilului (pentru a observa deviația axială a genunchilor) și documentarea cu privire la celelalte afecțiuni de care suferă copilul, condiții de viață ale copilului, mod de alimentare, medicamente administrate acestuia de către părinți, etc.

Investigațiile paraclinice recomandate pentru diagnosticarea picioarelor crăcănate sunt examenul radiologic al membrelor inferioare, tomografia computerizată a membrelor inferioare, determinarea nivelului seric al calciului și al vitaminei D. [1], [2], [3]

 

Cum se pot îndrepta picioarele dacă eÈ™ti crăcănat?

Metodele terapeutice de corectare a picioarelor crăcănate prin intermediul imobilizării gipsate, respectiv prin intermediul fiziokinetoterapiei, sunt deseori lipsite de eficiență. Singurul mijloc terapeutic de corectare eficientă a picioarelor crăcănate este prin intermediul intervenției chirurgicale, cunoscută sub denumirea de osteotomie.

Osteotomia
presupune secÈ›ionarea osului È™i fixarea lui în poziÈ›ia corectă, anatomică, cu ajutorul unor structuri metalice ortopedice, precum placa cu È™uruburi sau broÈ™ele. În urma efectuării acestei intervenÈ›ii chirurgicale, ciopilul va fi imobilizat la pat pentru o perioadă de È™ase săptămâni, timp în care membrul operat va fi imobilizat în aparat gipsat. Ulterior, după îndepărtarea aparatului gipsat se va realiza mobilizarea progresivă, prin intermediul programelo de recuperare, a membrului operat.

În prezent, osteotomia clasică a fost înlocuită cu o poceduă minim-invazivă de corectare a picioarelor crăcănate, cunoscută sub denumirea de hemiepifiziodeză temporară, care presupune inserÈ›ia unei plăci la nivelul cartilajului de creÈ™tere, care determin întreruperea temporară a creÈ™terii cartilajului de partea în care este localizată placa, în timp cartilajul aflat în partea opusă se dezvoltă în continuare. Aceasta este o procedură minim-invazivă de ghidare a creÈ™terii, care asigură corectarea deformării membrelor inferioare.

Corectarea progresivă a deviaÈ›iei axiale a genunchilor cu ajutorul fixatorilor externi reprezintă un alt mijloc de corectare a picioarelor crăcănate. Această procedură constă în secÈ›ionarea osului membrului inferior deformat È™i fixarea sa cu ajutorul firelor de sutură la nivelul unui cadrul extern reglabil. Acest cadrul reglabil se ajustează zilnic, copilul desfășurând în continuare activitățile sale cotidiene în timp ce este conectat la acest instrument medical, fără a simÈ›i durere sau disconfort legat de acesta. În acest mod, osul va creÈ™te într-o poziÈ›ie corectă, cu corectarea posturii vicioase. Această procedură chirurgicală necesită consult medical în fiecare săptămână, cu ajustarea periodică a cadrului reglabil extern. În urma corectării poziÈ›iei vicioase a membrelor inferioare, se recomandă internarea în spital pentru eliminarea cadrului extern reglabil.

Nu trebuie neglijat însă faptul că, în cazul deviaÈ›iei axiale a genunchilor apărută în context patologic, este extrem de importantă corectarea bolii de fond care a dus la apariÈ›ia picioarelor crăcănate. [1], [2], [3]


Data actualizare: 07-09-2020 | creare: 07-09-2020 | Vizite: 9789
Bibliografie
1. Bowlegs, link: https://www.limblength.org/conditions/bowlegs/
2. What Causes Bowlegs and How Is It Treated?, link: https://www.healthline.com/health/bowlegs
3. Bow Legs (Genu Varum), link: https://kidshealth.org/en/parents/bow-legs.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum