Sarcina la varsta adolescenta

©

Autor:

Sarcina la varsta adolescenta
Sarcina si maternitatea la varsta adolescenta a fost ceva normal de-a lungul istoriei omenirii, insa in societatea din prezent se recunoaste dreptul si necesitatea tinerelor fete de a-si continua educatia, pentru a obtine independenta financiara. Adolescenta este o perioada in care maturizarea nu este completa si tinerii dau de multe ori dovada de ignoranta in privinta unei activitati sexuale sau a unei relatii intime responsabile. Sarcina la varsta adolescenta este in primul rand o "plaga" sociala, dar care poate avea si grave consecinte medicale.

Conditiile sociale si psihologice ale aparitiei unei sarcini in adolescenta variaza mult, insa de cele mai multe ori acest fenomen apare in medii de saracie si ignoranta. Aceste tinere trebuie sa decida daca doresc si au posibilitatile de a-si intemeia o familie sau, daca nu sunt pregatite sa faca anumite sacrificii, ori doresc sa-si continue studiile, optiunea este fie intreruperea sarcinii, fie renuntarea la bebelus in favoarea adoptiei. In tara noastra se inregistreaza anual in jur de 29. 000 de nasteri la adolescente, plus in jur de 500 de nasteri la fete cu varsta de pana in 15 ani. Alte aproximativ 18. 000 de tinere adolescente care au ramas insarcinate aleg sa intrerupa aceasta sarcina.

Impactul psihosocial al unei sarcini in adolescenta

In majoritatea cazurilor, vestea sarcinii vine "pe nepregatite" pentru adolescentele care in primul rand isi fac griji despre "ce o sa zica mama, mai ales tata; o sa ma dea afara din casa" etc. De multe ori insa aceasta temere provine din gandirea copilareasca a tinerei si nu are temei real, insa demonstreaza faptul ca sarcina la varsta adolescenta este o trauma psihica majora. In plus, unele fete se confrunta cu pierderea legaturii cu tatal copilului sau cu familia, cu renuntarea la studii, fie renunta la educatie din proprie vointa, adoptand o gandire de "esec inevitabil in viata".

Fara educatie tinerele sunt condamnate la un statut financiar foarte scazut si, conform studiilor, casniciile incheiate in adolescenta au mai mari sanse sa se incheie cu un divort. Copiii mamelor adolescente se pot confrunta cu probleme de adaptare sociala pe termen lung - rezultate scolare slabe, saracie, boli mentale sau fizice. Problemele aparute odata cu sarcina in adolescenta se rasfrang si asupra familiei tinerei fete - frati mai mici si parinti. Fratii ajung de multe ori sa fie dadace pentru copiii adolescentelor si sunt inclinati sa urmeze exemplul surorii mai mari.

Riscuri de sanatate pentru adolescenta insarcinata

Riscuri de sanatate asociate cu sacina in adolescenta nu se datoreaza atat varstei tinere a mamei, cat conditiilor psihosociale si fizice in care decurge sarcina. Doar la adolescentele-mame cu varsta de pana in 15 ani problemele de sanatate se datoreaza cu preponderenta varstei biologice fragede.

Tinerele adolescente care raman insarcinate sunt predispuse la o serie de probleme medicale - intre 11 si 16 ani organismul este in continua dezvoltare si structura osoasa nu este inca maturizata. Acest lucru poate duce la traumatizarea si ranirea coloanei vertebrale si a oaselor pelvice, ceea ce inseamna un posibil handicap pentru viata intreaga. Afectiunile relationate cu sarcina in adolescenta sunt anemia, infectiile cu transmitere sexuala, hemoragia postnatala si bolile psihice. Adolescentele care au nascut sunt predispuse la aparitia depresiei postnatale.

Aproximativ 65% dintre cazurile de fistula perianala apar la adolescente, iar rata mortalitatii in urma complicatiilor la nastere este mult mai mare la adolescente decat la femeile mature. Adolescentele insarcinate prezinta un risc crescut pentru preeclampsie - hipertensiune asociata cu un nivel crescut de proteine in urina si edeme la nivelul mainilor si al fetei.

Sarcina si nasterea reprezinta un stres imens pentru un organism tanar, aflat in formare. In plus, multe dintre tinerele mame nu au parte de ingrijire medicala, cel putin in primele luni de sarcina, fie pentru ca sunt speriate, nu isi dau seama ca sunt insarcinate, fie pentru ca pur si simplu nu accepta realitatea. In fiecare an, in lumea intreaga, aproximativ 2, 5 milioane de adolescente sufera o intrerupere de sarcina in conditii de sanatate precare.

Riscuri de sanatate pentru bebelusul unei adolescente

Sarcina in perioada adolescentei nu este periculoasa doar pentru mama, ci si pentru bebelus, acesta fiind de cele mai multe ori "sortit" sa se nasca prematur, cu o greutate mai mica decat normalul sau cu defecte congenitale. De multe ori nou-nascutul nu supravietuieste, iar in caz contrar prezinta un risc crescut pentru aparitia unor afectiuni fizice sau mentale pe termen lung. Rata mortalitatii la nastere sau in prima saptamana de viata este cu 50% mai mare la bebelusii cu mame adolescente decat la cei avand mame cu varsta de 20 -29 ani.

Daca mama este infectata cu o boala cu transmitere sexuala, afectiunea se poate transmite la bebelus, cu consecinte dezastruoase. Totodata adolescentele sunt mai predispuse la consum de tutun si alcool in timpul sarcinii, precum si la o alimentatie nesanatoasa, ceea ce poate produce imbolnavirea fatului. Bebelusii nascuti cu o greutate mica au un organism imatur, isi controleaza cu dificultate temperatura si zaharul in sange, sunt predispusi la retard mintal si prezinta risc crescut de deces.

Factori care contribuie sa aparitia sarcinii in adolescenta

Adolescentele devin mature din punct de vedere sexual cu aproximativ 4 - 5 ani inainte de a deveni mature emotional si intelectual. Acest fapt, coroborat cu lipsa educatiei sexuale in familie si in scoala, si cultura sexuala promiscua promovata de mijloacele mass media, poate explica in mare masura fenomenul sarcinii in perioada adolescentei.

Sunt mai predispuse la aparitia unei sarcini adolescentele care:
incep sa aiba intalniri cu parteneri de sex opus de la o varsta frageda;
• renunta la scoala;
cresc intr-un mediu socio-economic foarte sarac;
au fost victimile unui abuz sexual;
nu se implica in activitatile scolare, sociale sau familiale;
se dezvolta intr-o comunitate in care sarcina la o varsta timpurie este vazuta ca fiind un lucru normal - ex. rromi;
au o stima de sine foarte scazuta si cred ca nu au sansa la succes in viata;
consuma tutun, alcool sau alte substante halucinogene;
cresc intr-o familie monoparentala - in special fetele care cresc fara tata.

Caracteristicile varstei adolescente reprezinta "capcane" perfecte pentru o sarcina nedorita - tinerii nu au inca o gandire matura si nu sunt capabili sa ia decizii corecte, in functie de consecintele comportamentului lor; adolescentul are de multe ori o imagine deformata despre realitate, crezand ca este "invincibil" si ca nu i se poate intampla nimic rau, tocmai lui. Unele fete au o stima de sine scazuta, sau sunt afectate de stari depresive si au o nevoie crescuta de intimitate si afectiune. Aceasta stare vulnerabila le poate face pe adolescente sa creada ca un bebelus le va face sa se simta implinite si fericite. Sunt si multi tineri nu stiu care sunt, sau nu folosesc in mod corect mijloacele de contraceptie.

Factori care pot scadea riscul aparitiei unei sarcini in adolescenta

Premisele unei vieti sexuale sanatoase la adolescenti sunt:
Accesul la educatie sexuala in cadrul familiei si in scoala.
Accesul la metodele de contraceptie si la masurile de preventie si tratament al bolilor cu transmitere sexuala.
Un mediu de dezvoltare sigur, fara exploatare si abuz, si comunicare deschisa cu parintii.

In tarile in care incidenta sarcinii la adolescente este scazuta, guvernul sprijina campanii masive de ducatie sexuala, via internet, televiziune, radio, cinema, cluburi, farmacii, afise publicitare si sistem sanitar. Mijloacele media sunt vazute ca un partener de valoare in promovarea acestor campanii cu mesaj direct si cu simtul umorului, axat atat pe placere, cat si pe protectie. Parintii din aceste tari privesc viata sexuala la adolescentii mai mari ca pe un lucru normal si o componenta esentiala intr-o maturizare emotionala sanatoasa, iar in acelasi timp tinerii considera lipsa protectiei ca fiind un act total iresponsabil si prostesc.
Tara cu cea mai scazuta rata a sarcinii la adolescente - Olanda - are totodata una dintre cele mai deschise abordari cu privire la sexualitate si educatia sexuala la tinerilor.
Copiii care sunt crescuti de ambii parinti au un risc mai scazut de a-si incepe viata sexuala prematur.
Adolescentii care vorurma studii universitare sau cei ai caror parinti au discutat despre sex sunt predispusi sa amane debutul activitatii sexuale.
Tinerele fete care au o relatie deschisa cu parintii au tendinta de a amana inceputul vietii sexuale, iar atunci cand acest inceput are loc, fetele fac alegeri mai bune in privinta contraceptiei.

Data actualizare: 11-12-2013 | creare: 05-02-2010 | Vizite: 26726
Bibliografie
1. Sarcina in adolescenta, link:
https://www.essortment.com/articles/pregnancy2_100035.htm

2. Sarcina la adolescente, link:
https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/teenagepregnancy.html

3. Probleme in sarcina la adolescenta, link:
https://pediatrics.aappublications.org/cgi/content/full/116/1/281

4. Preventia sarcinii la adolescenti, link:
https://www.advocatesforyouth.org/index.php?option=com_content&task=view&id=48&Itemid=77

5. Adolescenta si sarcina, link:
https://www.healthline.com/adamcontent/adolescent-pregnancy

6. Intrebari si raspunsuri despre sarcina in adolescenta, link:
https://www.siecus.org/index.cfm?fuseaction=page.viewpage&pageid=619&grandparentID=477&parentID=612

7. Adolescentele insarcinate, link:
https://healthguide.howstuffworks.com/adolescent-pregnancy-dictionary.htm

8. Statistici despre sarcina in adolescenta, link:
https://www.who.int/making_pregnancy_safer/topics/adolescent_pregnancy/en/index.html

9. Efectele sarcinii in adolescenta, link:
https://www.soc.ucsb.edu/sexinfo/category/adolescent-pregnancy

10. Preventia sarcinilor nedorite la adolescenti, link:
https://www.policyalmanac.org/health/archive/hhs_teenage_pregnancy.shtml

11. Sanatatea tinerilor, link:
https://www.healthyteennetwork.org/

12. Riscuri de sanatate pentru o adolescenta insarcinata, link:
https://www.essortment.com/all/teenpregnancyh_ryot.htm

13. Realitatea unei sarcini in adolescenta, link:
https://www.webmd.com/baby/teen-pregnancy-medical-risks-and-realities

14. Copii cu copii, link:
https://www.ripnroll.com/teenpregnancy.htm

15. Adolescenta si sarcina, link:
https://pregnancy.about.com/cs/teenpregnancy/a/teenpreg.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum