Rinita de sarcină

©

Autor:

Rinita de sarcină

Potrivit studiilor, rinita de sarcină afectează până la 39% dintre femeile însărcinate și durează circa șase săptămâni.
Pe timpul sarcinii orice infecție minoră înseamnă pentru viitoarele mame un nou motiv de griji. Însă, cu câteva excepții, majoritatea afecțiunilor trecătoare care apar în afara sarcinii nu sunt un motiv de îngrijorare (exceptând situațiile în care boala tipică este însoțită de alte simptome). (1, 2)

Strănutul sau nasul înfundat nu afectează copilul (acesta este protejat de pereții uterului astfel că inclusiv strănuturile puternice nu îl vor afecta). Strănutul poate un motiv de îngrijorarea doar atunci când apare ca un simptom al unei boli mai grave (iar atunci infecția în sine afectează sarcina și nu neapărat strănutul). (1)

Care sunt cauzele rinitei apărute în timpul sarcinii?

Rinita de sarcină apare în urma inflamării interiorului nasului. Printre simptome se numără nasul înfundat, strănut (mult mai puțin sever decât în cazul rinitei alergice), o senzație generală de disconfort la nivelul nasului precum și crustă în interiorul său (poate sângera dacă o zgândări). (3)

Afecțiunea apare ca urmare a inflamării vaselor de sânge din nas și acumularea mucusului (o consecință a sarcinii și a schimbărilor hormonale din această perioadă). Potrivit cercetătorilor, congestia nazală asociată rinitei apare mai ales în ultima parte a sarcinii, problemele dispărând la circa două săptămâni de la naștere. (4, 5, 6)

Mai mult, doctorii cred că femeile care fumează au un risc mai mare de rinită în sarcină în timp ce factori precum vârsta mamei sau sexul copilului nu au efecte asupra prezenței rinitei. (7)

Cum poți trata rinita de sarcină fără a afecta copilul?

Una dintre principalele metode sigure de a reduce rinita de sarcină este să eviți poziția supină (pune o pernă la 30-45 grade față de pat), să faci câteva exerciții fizice moderate (vorbește cu doctorul) și să iei medicamente cu moderație. Folosirea unor soluții saline reprezintă o altă soluție pentru tratarea rinitei (poți chiar combina sare cu apă acasă în raport 1:1, o lingură de sare la un pahar de apă). De asemenea, dilatatoarele nazale sunt recomandate și sigure în sarcină. (8, 9)

Alte modalități de tratare a rinitei de sarcină (doar la recomandarea doctorului) includ: (10, 11, 12)

  • corticoizi intranazali
  • antihistaminice (mai ales, difenhidramină, clorfeniramină și clemastină)
  • decongestionante nazale topice sau orale


Când trebuie să mergi la doctor?

Rinita în sine nu este periculoasă pentru sarcină însă atunci când este însoțită de alte simptome poate pune în pericol copilul. Mai jos sunt alte simptome care, împreună cu rinita, ar trebui să te facă să mergi la doctor: (2, 3, 5)


În general, rinita de sarcină se trece cu ajutorul decongestionantelor nazale (vorbește cu doctorul pentru a alege un medicament care nu pune probleme sarcinii). Dacă apar și alte simptome care nu sunt comune răcelii este bine să mergi urgent la doctor.


Data actualizare: 27-05-2019 | creare: 27-05-2019 | Vizite: 7088
Bibliografie
1. Rhinitis as a cause of respiratory disorders during pregnancy. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22826069
2. Chapter 6: Nonallergic rhinitis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22794679
3. Non-allergic rhinitis. https://www.nhs.uk/conditions/non-allergic-rhinitis/
4. Clinical and pathogenetic characteristics of pregnancy rhinitis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15208461
5. Rhinitis of pregnancy. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3738592
6. Special considerations in the treatment of pregnancy rhinitis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19803951
7. Pregnancy rhinitis and rhinitis medicamentosa. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12567920
8. Nasal lavage in pregnant women with seasonal allergic rhinitis: a randomized study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19752567
9. Treatment of allergic rhinitis during pregnancy. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15035567
10. Fetal safety of drugs used in the treatment of allergic rhinitis: a critical review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16048356
11. Treating allergic rhinitis in pregnancy. Safety considerations. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10230583
12. Treating common problems of the nose and throat in pregnancy: what is safe? https://www.vlastarakos.gr/upload/43800_Nose%20~26%20throat%20problems%20in%20pregnancy.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: