Pilates - tipuri de exerciții

©

Autor:

Pilates - tipuri de exerciții
În urmă cu 100 de ani un băieţel suferind de astm şi rahitism a crescut dezvoltând o obsesie faţă de ideea corpului perfect. A căutat o manieră de a îmbina fizicul grecilor antici cu puterea meditativă a esticilor. Numele lui era Joseph Pilates, iar sistemul pe care a reuşit să îl construiască a devenit astăzi un fenomen care îi poartă numele – exerciţiile Pilates. Acestea „dezvoltă trupul uniform, îi corectează postura, îi redau vitalitatea, revigoreză mintea şi înalţă spiritul” (Joseph Pilates).

În ultimii 15 ani, metoda Pilates a cunoscut o dezvoltare fără precedent. Încorporând aspecte din yoga, box şi arte marţiale, această formă de fitness este considerată un exerciţiu atât pentru corp, cât şi pentru minte.

Ce este Pilates

Pilates este o metodă ce constă într-o serie de exerciţii şi mişcare fizică ce au ca scop întărirea şi echilibrarea corpului. Bazându-se pe practicarea unor exerciţii specifice şi concentrându-se pe anumite modele de respiraţie, Pilates şi-a dovedit valoarea nu doar ca o formă de fitness, ci şi ca un important ajutor în cazul sportivilor de performanţă şi a recuperării în urma unor traume fizice.

Evoluţia exerciţiilor Pilates

Pilates este un sistem de exerciţii dezvoltat de către Joseph Pilates la începutul secolului trecut, având ca scop să îi ajute pe soldaţii suferinzi ai Primului Război Mondial, prin reeducarea mişcărilor şi a învăţării motorii.

La acea vreme Pilates era boxer. Intrând în contact cu colegii săi de front, a avut ocazia să îi înveţe exerciţiile pe care le dezvoltase prin auto-învăţare şi studiul intens al unor discipline precum yoga, Zen, culturile greacă şi romană. În această perioadă a conceput sistemul exerciţiilor originale cunoscute astăzi ca „matwork” sau exerciţiile realizate pe podea. Şi-a intitulat metoda „Contrologie” sau „ştiinţa controlului”. Câţiva ani mai târziu a fost transferat într-o altă zonă a frontului, unde a inceput să lucreze ca asistent medical, având grijă de cei cu traume fizice. Astfel, a început să pună la punct echipamentul necesar reabilitării pacienţilor, folosindu-se de arcurile de la paturi şi montându-le astfel încât să creeze mişcarea şi să îi ridice pe cei ţintuiţi la pat. Într-un fel, echipamentul folosit astăzi în cadrul exerciţiilor Pilates nu este foarte departe de cel creat atunci: tensiunea arcurilor, suportul pentru spate, gât sau umeri, curelele pentru susţinerea mâinilor şi a picioarelor sunt asemănătoare cu cele create iniţial de Pilates. Echipamentul nu doar susţine corpul, ci îl şi pune la încercare, învăţându-l să se mişte mult mai eficient.

Nu trebuie omis însă aportul adus de soţia sa, Clara Pilates la dezvoltarea acestui sistem. Aceasta a pus în practică conceptele şi exerciţiile concepute de soţul său, obţinând foarte multe rezultate pozitive cu pacienţii săi care sufereau de diverse afecţiuni fizice.

Principiile Pilates

La baza acestei metode stau câteva principii importante, însă fiecare dintre noi le integrează în modul său individual. Astfel, pentru o persoană, aspectul fizic poate fi foarte important şi de aceea să utilizeze exerciţiile Pilates pentru îmbunătăţirea performanţei fizice, a tonusului muscular sau pentru recuperarea în urma unui accident fizic. Alte persoane pot pune mai mult accent pe aspectele mentale şi să folosească Pilates pentru reducerea stresului sau pentru îmbunătăţirea concentrării.

Respiraţia – comparativ cu celelalte principii care au un rol egal, acest principiu este de departe cel mai important prin implicaţiile pe care le are. Considerată a fi combustibilul motorului care îl conduce pe Pilates, respiraţia funcţionează ca un fir care trece prin toate celelalte principii şi le leagă strâns între ele. Pilates foloseşte respiraţia în diferite moduri cu scopul de a dezvolta beneficiile acesteia, trei dintre ele fiind fundamentale: respiraţia laterală, patternurile de respiraţie şi respiraţia activă.
Concentrarea – reprezintă îndreptarea atenţiei către un singur obiectiv, în acest caz spre exerciţiul Pilates în cauză. Scopul practicantului de Pilates este să realizeze exerciţiile cât mai corect cu putinţă, iar pentru aceasta este nevoie de concentrare. Începeţi prin a trece în revistă aspectele pe care trebuie să vă concentraţi la fiecare exerciţiu. Asta s-ar putea să vă ia câteva secunde şi ar trebui să implice conştientizarea modului în care respiraţi, precum şi a muşchilor care urmează să fie lucraţi. Concentraţi-vă asupra liniei corpului şi menţinerii posturii corecte pe întreaga durată a exerciţiilor.
Centrul – acest concept are mai multe niveluri de sens. În primul rând se referă la centrul de greutate al corpului, respectiv punctul faţă de care orice particulă din corp este distribuit egal sau punctul de care dacă corpul ar fi suspendat, ar sta în echilibru total. Importanţa centrului de greutate rezidă în faptul că afectează modul de realizare a unui exerciţiu. Fiecare persoană are centrul său individual de gravitate, de aceea nu se poate spune despre cineva că nu poate face un exerciţiu corect doar pentru că nu are suficientă forţă fizică. Insuccesul ar putea fi mai degraba explicat prin constituţia persoanei şi a modului în care este distribuita greutatea.
În al doilea rând centrul se referă la muşchii din zona centrala a corpului, iar într-un sens figurat, la sentimentul de echilibru care emană din energia care stă la baza tuturor mişcărilor.
Controlul - acest principiu are de asemenea un rol fundamental în executarea unui exerciţiu fizic, iar pe măsură ce îndemânarea creşte, controlul devine mult mai rafinat. Se poate observa uşor diferenţa între cineva care realizează pentru prima oară un exerciţiu şi cineva care a ajuns la un nivel ridicat al controlului. De obicei, un control ridicat este asociat cu erori mai puţine şi mai mici, cu o mai bună coordonare şi aliniere a corpului, precum şi cu un echilibru mai bun şi o abilitatea mai mare de a realiza cu succes anumite exerciţii, cu un efort mai redus şi cu o economisire a tensiunii muşchilor. Ajungând la un astfel de nivel, atenţia conştientă scade, astfel încât putem ne putem orienta concentrarea către acele aspecte de fineţe ale exerciţiilor.
Precizia – este elementul care diferenţiză exerciţiile Pilates de celelalte sisteme şi metode de exerciţii fizice şi se referă la maniera în care o acţiune este executată. Este posibil ca un exerciţiu să nu fie foarte diferit de altele, însă modul în care este realizat să facă diferenţa. Pentru a ajunge la precizie este foarte important să cunoaştem anatomia corpului uman, altfel nu vom şti ce muşchi trebuie să lucreze sau care este postura corectă a corpului şi care sunt obiectivele exerciţiilor pe care le practicăm.
Fluiditatea mişcării – este esenţială în cadrul Pilates şi este o calitate pe care practicanţii se străduiesc să o dobândească. Pentru aceasta e nevoie de o înţelegere profundă a mişcării, de o activare precisă a muşchilor şi de o bună sincronizare. Mişcarea cursivă se dezvoltă doar în urma exerciţiului intens.

Tipuri de pilates. Care tip de exerciţiu Pilates este cel mai indicat pentru mine?

Atât exerciţiile la aparate cât şi cele realizate pe saltea duc la modificări profunde în corp, atât timp cât sunt îndeplinite principiile mai sus enumerate.
Marea varietate de exerciţii disponibile înlesnesc sesiunile de Pilates să se plieze pe nevoile fiecărui practicant. Anumite condiţii medicale pot impune mai degraba realizarea de exerciţii la aparate. Pe de altă parte, exerciţiile la saltea pot fi mult mai avansate, în condiţiile în care nu există un echipament care să susţină corpul. În acest caz vorbim despre corpul nostru lucrând împotriva gravităţii, ceea ce oferă cea mai mare provocare fizică.
Exerciţiile la aparate trebuie realizate în cadrul unei săli de Pilates specializate. Acestea utilizează rezistenţa arcului, gravitatea şi mişcarea pentru a susţine corpul în executarea exerciţiilor. De asemenea, astfel de sesiuni de exerciţii sunt de mare ajutor în reabilitatea în urma accidentelor fizice, iar aparatele cu care se lucrează ajută la targetarea unor grupe de muşchi dificil de identificat şi lucrat în lipsa acestor aparate.
Realizate aşa cum trebuie, atât sesiunile de exerciţii la aparate cât şi cele realizate pe saltea au rezultate benefice pe termen lung.

Beneficiile exerciţiilor Pilates

Indiferent de vârstă, condiţie sau abilităţi fizice, Pilates este benefic pentru fiecare dintre noi. Iată mai jos câteva din efectele sale pozitive:
• Reabilitatea în urma unui accident, operaţie chirurgicală sau boală
• Îmbunătăţirea posturii corporale, a abilităţilor atletice şi a sănătăţii fizice
• Creşterea conştiinţei corporale
• Dezvoltarea încrederii în abilităţile corpului
• Trăirea unui vieţi mai bune, mai fericite

Practicate cu încredere, exerciţiile Pilates au un efect benefic în primul rând asupra capacităţii plamânilor şi a îmbunătăţirii repiraţiei. Apoi sunt influenţate pozitiv flexibilitatea musculară, în primul rând a abdomenului şi a muşchilor spatelui, coordonarea musculară şi mentală, postura corporală, echilibrul şi forţa fizică, iar densitatea oaselor şi sănătatea articulaţiilor au şi ele de câştigat. Pilates ne ajută să ajungem la echilibru şi să căpătăm control asupra corpului nostru, iar acestea au efecte asupra întregii noastre vieţi.
S-a observat că practicanţii de Pilates posedă un nivel mai înalt al conştiinţei corporale şi o mai mare uşurinţă în mişcare, simţind mai puţină durere şi o mobilitate mai ridicată. Această libertate se consideră ca ar aduce o mai mare satisfacţie a vieţii.

Şi totuşi... Pilates nu este pentru toată lumea

Aproximativ 50% dintre adulţi au suferit de dureri de spate măcar o dată în viaţă, iar 25% dintre adulţi au suferit de dureri de spate acute şi cronice, a arătat terapeutul Michael L. Reed. Pentru aceste cazuri, exerciţiile Pilates sau alte tipuri de exerciţii care se concentează pe stabilitatea muşchilor care susţin coloana vertebrală par a fi cele mai potrivite. Însă terapeutul Reed consideră că nu toate durerile de spate sunt la fel. Fără un diagnostic medical, Pilates ar putea face mai mult rău decât bine, în condiţiile în care mergem la un practicant non-medical de Pilates şi considerăm că asta ne va rezolva durerea de spate.

Popularitatea metodei Pilates a crescut chiar din ziua în care Pilates şi-a deschis pentru prima data sala de exerciţii. Pilates a devenit astăzi un fenomen cunoscut în întreaga lume, cu peste 12 milioane de practicanţi, iar numărul acestora continuă să crească datorită adaptabilităţii şi eficienţei sale.

Data actualizare: 24-03-2016 | creare: 29-05-2013 | Vizite: 10737
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pilates pentru tratamentul hipertensiunii [meta-analiză]
  • Forumul Sport, fitness:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      mai multe discuții din Sport, fitness