Pierderea și scăderea auzului

©

Autor:

Pierderea și scăderea auzului

Pierderea auzului se manifestă prin imposibilitatea de a auzi parțial sau complet sunetul într-una sau în ambele urechi. Pierderea auzului apare de obicei treptat. Există multe cauze și poate afecta pe oricine la orice vârstă, dar este cel mai frecvent apare în rândul persoanelor care au peste 60 de ani. Conform National Institute on Deafness and Other Communication Disorders, 25 % dintre cei cu vârste cuprinse între 65 și 74 de ani prezintă pierderi de auz. (1)

Ce cauzează pierderea auzului?

Potrivit American Speech-Language-Hearing Association (2) există trei tipuri de pierderi de auz, fiecare cauzată de factori diferiți. Cele mai frecvente trei cauze ale deteriorării auzului sunt pierderea auditivă conductivă, pierderea de auz senzorială și pierderea mixtă a auzului.

1. Pierderea auditivă conductivă

Pierderea auditivă conductivă apare atunci când sunetele nu pot ajunge de la urechea externă la timpan și la oasele urechii medii. Când apare acest tip de pierdere a auzului, s-ar putea să fie dificil să auzi sunete scăzute sau înăbușite. Pierderea auditivă conductivă nu este întotdeauna permanentă. Intervențiile medicale pot trata această afecțiune. Tratamentul poate include antibiotice sau intervenții chirurgicale, cum ar fi un implant cohlear. Acesta este un dispozitiv electric de mici dimensiuni plasat sub pielea din spatele urechii. Are rolul de a traduce vibrațiile sunetului în semnale electrice pe care creierul tău să le poate interpreta apoi ca un sunet semnificativ.

Pierderea auditivă conductivă poate fi cauzată de:

  • infecții ale urechii
  • alergii
  • urechea înotătorului
  • o acumulare de ceară în ureche


De asemenea, un obiect străin care a rămas blocat în ureche, tumorile benigne sau cicatrizarea canalului urechii din cauza infecțiilor recurente sunt toate cauze potențiale ale pierderii auzului.

2. Pierderea senzorială a auzului

Apare atunci când există leziuni la nivelul structurilor urechii interne sau ale căilor nervoase către creier. Acest tip de pierdere a auzului este de obicei permanent. Pierderea senzorială a auzului face ca sunetele distincte, normale sau puternice să pară înăbușite sau greu de auzit.

Poate fi cauzată de:

  • defecte de naștere care modifică structura urechii
  • îmbătrânire
  • un mediu de lucru cu zgomotelor puternice
  • traumatism la cap sau craniu
  • Boala Meniere, o tulburare a urechii interne, care poate afecta auzul și echilibrul.
  • neuromul acustic, o tumoră necanceroasă care crește pe nervul care leagă urechea de creier, numit „nervul cohlear vestibular”.

Infecții

Infecțiile precum următoarele pot afecta, de asemenea, nervii urechii și pot duce la pierderea senzorială a auzului:


3. Pierderea auditivă mixtă

Este cauzată de o combinație de leziuni conductive la urechea exterioară sau mijlocie și de deteriorarea senzorială în urechea internă (cohlea) sau nervul auditiv.

Simptome ale pierderii auzului

Simptomele pierderii auzului pot varia în funcție de tipul pierderii auzului, cauza pierderii auzului și gradul de pierdere.

Pentru persoanele cu pierderi de auz legate de vârstă, este tipic să experimenteze ceea ce este cunoscut sub numele de pierdere auditivă de înaltă frecvență. Sunetele cu o adâncime mai mare, precum vocile femeilor și ciripitul păsărilor, pot fi mai greu de auzit.

Dar, în general, persoanele care suferă de pierderi de auz pot avea oricare dintre următoarele simptome:

  • Dificultate de înțelegere a conversației de zi cu zi
  • Capacitatea de a auzi, dar dificultăți la înțelegere
  • Necesitatea de a cere celorlalți să repete ceea ce au zis
  • Evitarea situațiilor sociale care au fost cândva plăcute
  • Un sentiment de epuizare după o zi în care ai ascultat/ ai conversat cu alte persoane
  • Dificultate crescută de a comunica în situații zgomotoase precum restaurante, adunări de familie, în mașină sau în ședințele de grup
  • Sunete și/sau zgomote în urechi (3)


Pericolele ascunse ale pierderii auditive netratate

Pierderea și scăderea auzului poate avea implicații puternice pentru tine și cei apropiați. Dacă nu urmezi un tratament la timp, aceasta poate afecta sănătatea, precum și starea de bine. Cercetările indică că persoanele cu pierderi de auz au rate mai mari de depresie, izolare socială și declin cognitiv.

Din punct de vedere medical, persoanele cu pierderi de auz se confruntă cu costuri medicale mai mari pentru alte probleme de sănătate.

 

Tratamente pentru pierderea auzului

Uneori, pierderea auzului se poate remedia de la sine sau poate fi tratată cu medicamente sau printr-o simplă procedură. De exemplu, unoeri poate fi nevoie de o simplă curățare a cerumului din urechi.

 

Cu toate acestea, alte tipuri - cum ar fi pierderea auditivă treptată, care apare pe măsură ce îmbătrânești - pot fi permanente. În aceste cazuri, tratamentul poate ajuta la îmbunătățirea auzului. Acesta poate implica utilizarea de aparate auditive sau implanturi - dispozitive care sunt plasate în ureche.


Data actualizare: 06-02-2020 | creare: 06-02-2020 | Vizite: 4406
Bibliografie
1. Age-Related Hearing Loss. Url: https://www.nidcd.nih.gov/health/age-related-hearing-loss
2. Type, Degree, and Configuration of Hearing Loss. Url: https://www.asha.org/uploadedFiles/AIS-Hearing-Loss-Types-Degree-Configuration.pdf
3. Deafness and hearing loss. Url: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/deafness-and-hearing-loss
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Noi medicamente ar putea ajuta la prevenirea pierderii auzului
  • Tratament pentru reducerea pierderilor de auz în urma expunerii la zgomote puternice
  • Căștile audio îți pot deteriora auzul
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum