Peste 70 accidente mortale au fost inregistrate in constructii si HORECA, anul trecut

Data publicării: 01-11-2010

Peste 70 accidente mortale au fost înregistrate, în cursul anului trecut, numai în sectoarele de construcţii şi hoteluri, restaurante, catering (HORECA), au declarat, luni, reprezentanţii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Muncii 'Alexandru Darabont' (INCDPM).
'În sectorul de hoteluri, restaurante şi catering, unul dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei, au fost înregistrate anul trecut patru accidente mortale, în timp ce în construcţii, din 643 accidente de muncă, 67 au fost mortale', a declarat, luni, pentru AGERPRES, dr. ing. Anca Antonov, coordonator al proiectului 'Securitatea şi sănătatea în muncă, o premisă pentru competitivitate', cofinanţat din fonduri structurale europene.
Potrivit reprezentantei INCDPM, din totalul de 42 de accidente din HORECA, 38 au fost cu incapacitate temporară de muncă, rata accidentelor fiind de 0,4 la sută.
În construcţii, din cele 643 de accidente de muncă, 67 au fost mortale, 576 cu incapacitate temporară de muncă, iar patru au fost accidente colective, rezultând o rată de 1,78 la sută.
Potrivit datelor Eurostat, activitatea din domeniul construcţiilor este caracterizată prin nivel de risc înalt, în condiţiile în care, pe ansamblul Uniunii Europene, circa 13 din 100.000 de lucrători ai acestui sector sunt victime ale accidentelor mortale, faţă de 5 la 100.000 cât este media pentru toate celelalte sectoare de activitate.
În România, în sectorul HORECA lucrează 134.000 persoane: 4.000 - în sectorul de stat, iar 130.000 - în sectorul privat. Numărul femeilor este puţin mai mare decât al bărbaţilor angajaţi în sectorul hoteluri, restaurante şi catering, respectiv, 75.000 sunt femei.
În construcţii, lucrează mai mult de o jumătate de milion de persoane, respectiv 513.000 din care 73.000 sunt femei, 41.000 în companii de stat şi 472.000 în firme particulare.
Conform Strategiei comunitare privind securitatea şi sănătatea în muncă pentru perioada 2007-2012, obiectivul principal la nivelul UE este reducerea cu 25 la sută a accidentelor de muncă, până în anul 2012.
Săptămâna trecută, a fost lansat proiectul 'Securitatea şi sănătatea în muncă, o premisă pentru competitivitate' al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Muncii 'Alexandru Darabont', cofinanţat cu 15,514 milioane lei de Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial 'Dezvoltarea Resurselor Umane' (POSDRU).
Proiectul de adresează cu precădere întreprinderilor mici şi mijlocii care, în lipsa unei expertize în domeniul siguranţei şi sănătăţii în muncă se confruntă cu un număr ridicat de accidente care impun cheltuieli suplimentare: absenteism (zile-muncă), costuri juridice, amenzi, despăgubiri, mărirea primelor de asigurări. Scăderea performanţelor companiei se reflectă în creşterea costurilor şi în diminuarea competitivităţii acesteia pe piaţa naţională şi europeană.
Până în prezent, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Muncii 'Alexandru Darabont' din Bucureşti a depus cinci proiecte pentru finanţare din fondurile structurale europene, trei în calitate de solicitant şi alte două, ca partener.
Sursa: Agerpres, 01-11-2010, Vizualizari 1024
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.