Oxiuraza

Oxiuraza
Oxiuraza reprezinta una dintre parazitozele intestinale frecvent inatlnita la copilul mic. Este mai frecvent inatlnita in tarile temperate, decat in cele tropice. Omul este singura gazda cunoscuta. Parazitoza prezinta o incidenta crescuta in randul scolarilor.

Etiologie

Oxiuraza este determinate de viermi nematozi intestinali denumiti oxiuri (Enerobius vermicularis). Acesta este un vierme mic, alb, aciform, vizibil totusi cu ochiul liber; femela are 8-13 mm, iar masculul 2-5 mm.

Ciclul parazitului ajuta la intelegerea simptomatologiei. Adultul este localizat frecvent la nivelul ileonului terminal, cec si apendice. Femelele fecundate migreaza in rect, trec de sfincetrul anal, fixandu-se la nivelul marginii anusului, precum si in regiunea perianala; aici depun ouale. Ouale embrionate devin infestante dupa un interval relative scurt, de cateva ore. In momentul ingerarii ele elibereaza larvele in stomac.

Oxiuroza este considerate boala mainilor murdare. Copilul se auto-infesteaza pe cale digestiva. Datorita pruritului anal, copiii asimileaza sub-unghial oua si in momentul ducerii mainii la gura favorizeaza contaminarea.

Semne si simptome

Parazitoza imbraca uzual o forma asimptomatica. In aceste cazuri este depistata intamplator prin examen de laborator, sau de catre mama care remarca prezenta oxiurilor in scaun sau perianal.

In forma simptomatica pruritul (mancarimea) anal vesperal si intermitent este un semn caracteristic; se datoreaza oualor iritante localizate la acest nivel.

Pruritul intens va crea o hipersensibilitate in regiunea anala si va duce la aparitia leziunilor de grataj, leziuni ce se pot suprainfecta. La fetite se regaseste frecvent si vulvovaginita. Aceasta simptomatologie irita subiectii, determinand insomnii sau somn agitate, instabilitate, agitatie.

Dignosticul pozitiv

In aceasta parazitoza examenul coproparazitologic nu este eficace; de regula rezultatele sunt fals-negative.

Util pentru diagnostic este „Scotch test” sau testul cu celofan adeziv. Acesta consta in aplicarea unor benzi adezive transparente in regiunea anala si examniarea lor ulterioara la microscop; se identifica prezenta oualor de parazit in cazul infestarii. Testul se efectueaza matinal, repetandu-se timp de cateva zile consecutiv.

Tratament

Se administreaza tratament medicamentos la prescriptia doctorului. Uzual se intrebuinteaza Mebendazol (Vermox), comprimate a 100mg, cate 2 comprimate/zi, timp de 3 zile.
Dupa 2 sau 4 saptamani se administreaza inca un comprimat. Acest lucru este necesar pentru obtinerea unei vindecari complete. Prima etapa a tratamentului omoara viermii, dar nu si ouale. Cea de a doua etapa a tratamentului este utila pentru evitarea unei remisiuni a bolii; ouale pot determina o noua infectie.

Profilaxia bolii consta in respectarea riguroasa a masurilor igienico-sanitare. Unghiile vor fi taiate scurt si mainile spalate inainte de fiecare masa. Lenjeria de pat si de corp trebuie spalata si fiarta zilnic.

Data actualizare: 30-04-2014 | creare: 20-05-2009 | Vizite: 41307
Bibliografie
1. Dragan Magdalena: Actualitati in bolile infectioase. Ed. Viata Medicala Romaneasca, 1998.
2. Buligescu L. : Tratat de hepatogastroenterologie. Ed. Medicala, Bucuresti 1999, vol II.
3. Pickering L.K., Therapy for acute infectious diarrhea in children. J. Pediatr. 1991, 118, 4, part 2. S118-S128.
4. Agenda medicala 2000, Ed. Medicala, Bucuresti, 2000.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Viermii paraziți ar putea preveni afecțiunile asociate îmbătrânirii? Un studiu recent susține această ipoteză
  • Viermii intestinali - tratament, cauze, simptome, diagnostic
  •