Obiect strain in ureche - primul ajutor

©

Autor:

Obiect strain in ureche - primul ajutor
Nu este neobisnuit din partea copiilor sa isi puna diverse obiecte in urechi (de exemplu, seminte, bucatele de plastic sau jucarii de mici dimensiuni). Uneori, aceste obiecte, alaturi de insecte, pot patrunde accidental in urechea medie si interna.

Atata timp cat obiectul nu este impins profund in ureche, acesta poate fi extras, fara consecinte majore. Daca insa obiectul a patruns profund, acesta poate fisura sau chiar sparge timpanul, acest lucru putand duce la surzirea persoanei.

Ce masuri trebuie luate in acest caz?

Daca un obiect patrunde si ramane in ureche trebuie sa aveti in vedere:

  • evitati scoaterea acestuia folosind betisoare de urechi sau alte instrumente asemanatoare, intrucat acest lucru poate impinge obiectul spre urechea interna, perforand timpanul.
  • daca obiectul se vede si poate fi scos usor, se poate incerca scoaterea acestuia cu ajutorul unei pensete.
  • puteti incerca folosirea efectului gravitational, atata timp cat corpul strain nu este o insecta: inclinati capului pe partea afectata. Puteti incerca sa scuturati usor capul persoanei in directia solului pentru a incerca sa dislocati obiectul.
  • daca o insecta a patruns in ureche, inclinati capul persoanei respective, astfel incat urechea cu insecta sa fie in sus. Puteti incerca sa scoateti insecta turnand putin ulei mineral cald, dar nu fierbinte, ulei de masline sau ulei pentru copii. In timp ce turnati uleiul, puteti usura patrunderea acestuia prin indreptarea canalului auditiv extern: trageti usor urechea spre spate si in sus. Insecta se va sufoca si se va scurge afara odata cu uleiul.
  • nu folositi uleiul pentru extragerea unui alt obiect in afara insectelor si nu folositi aceasta metoda daca exista vreun indiciu de perforare a timpanului: durere, sangerare sau secretii.
  • daca aceste metode nu functioneaza si persoana respectiva continua sa aiba dureri, dificultati de auz sau o senzatie de corp strain in ureche, consultati un medic cat mai repede cu putinta.

Medicul va inlatura obiectul prin intermediul unor pensete speciale, cu ajutorul apei sau a altor metode, in functie de situatie. Este posibil ca specialistul sa-i prescrie pacientului picaturi auriculare cu antibiotic, daca urechea a suferit leziuni sau prezinta semne de infectie.

Daca ceara de ureche este cea care afecteaza auzul sau produce disconfort, medicul o va inlatura.

Trebuie retinut ca obicetele straine patrunse in ureche trebuie scoase la timp - altfel, vor fi cu atat mai dificil de scos.
De asemenea, cu cat un obiect ramane mai mult timp in ureche, cu atat creste mai mult riscul unei infectii.


Daca obiectul ramane in ureche mai mult de 24 de oresau daca apar simptome ce indica afectarea structurilor profunde ale urechii, este necesara vizita la medic cat mai degraba!

Pentru a preveni astfel de situatii, supravegheati intotdeauna copiii si evitati sa le oferiti jucarii sau obicete ce se pot dezmembra usor. Nu lasati la indemana pastile sau boabe de orice fel, pentru ca pot patrunde usor in diverse orificii, printre care si urechea!

Data actualizare: 28-04-2014 | creare: 18-09-2012 | Vizite: 30037
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum