Modalități individuale de adaptare la stres
©
Autor: psiholog Alina Moldovan din partea EquilibruPsi
Advertorial oferit de EquilibruPsi
Care a fost ultima situație stresantă prin care ai trecut? Sau ai putea-o numi mai degrabă o etapă, deoarece se prelungește de ceva timp...
Ceea ce inițial părea a fi o îmbunătățire a vieții tale s-a dovedit în fapt o schimbare cu multiple provocări, asumarea unor noi responsabilități pentru care nu te-ai simțit pregătit și pe care nu ți le-ai dorit, dar și alocarea unor resurse energetice și de timp care te-au dus într-o stare de de epuizare ce pare că nu se mai sfârșește. Conștientizezi faptul că nu știi cum ai putea reacționa altfel pentru a face față solicitărilor.
Stresul nu e cauzat neapărat de insucces sau boală, ci în cele mai frecvente situații de o stare de permanentă solicitare fizică și psihică, activarea pe mai multe planuri de lucru, numeroase proiecte cu termene limită urgente, lipsa timpului personal. Cogniția joacă un rol major în activarea factorilor de personalitate, care influențează și răspunsurile organismului în atingerea și depășirea unor limite personale. Deși epuizarea poate fi conștientizată atât intern, cât și ca feedback primit din exterior, de cele mai multe ori nu costituie un semnal de alarmă, deoarece TREBUIE să faci față situațiilor cu care te confrunți, dintr-o nevoie internă de a demonstra că ești capabil și competent, dar și dintr-o teamă de eșec.
Modificările resimțite la nivel personal sunt atât de natură somatică, cât și psihică: oboseală, epuizare fizică și nervoasă, neliniște, iritabilitate, astenie fizică și intelectuală, cefalee, scădere în greutate, privare de somn și relaxare, amânarea constantă a „ceea ce-mi face plăcere” în favoarea lui ”ceea ce trebuie/se cere să fac”.
Cauți alternative de adaptare, fără ca vreuna dintre acestea să ți se pară eficientă, având un profund sentiment de frustrare la adresa ta din cauza resurselor atât de limitate de energie de care ți se pare că dispui. Motivațional, cognitiv și volitiv te simți capabil să răspunzi adecvat, însă emoțional și fizic îți este evident că ești pe sistem de avarie. Cu alte cuvinte, ești total ineficient și știi acest lucru, trecând dincolo de stres în distres prin supraîncărcare și supraestimare prelungită, ceea ce poate provoca tulburări psihosomatice, fizice și o profundă stare de insatisfacție. Toate resursele sunt direcționate către planul extern, fără a-ți mai rămâne nimic pentru propria persoană, adeseori experimentând emoții precum tristețe, nesiguranță și neajutorare.
Consilierea psihologică vine în sprijinul tău atunci când te confrunți cu dificultăţi în a face faţă provocărilor vieţii sau te afli într-un impas existenţial care te împiedică să îți desfăşori activitatea cotidiană şi care îți periclitează relaţiile cu cei din jurul tău. Scopul demersului terapeutic este să te susțină să depășeștii momentul de criză și să găsești soluții optime de gestionare pe viitor.
Ideal, coping-ul la stres se realizează preventiv, însă de cele mai multe ori schimbările care sunt activatorii acestei stări sunt bruște și nu pot fi de fiecare dată anticipate. În astfel de situații, coping-ul este unul adaptativ prin reducerea distresului, împărtășirea experienței stresante cu cei apropiați, gestiunea reacțiilor emoționale, asumarea responsabilităților, distanțarea temporară de situația stresoare, autocontrol.
Scopul nostru, al specialiștilor de la EquilibruPsi este să te ajutăm să îţi depășești problemele prin resurse proprii, descoperindu-ţi potenţialul de care dispui pentru a face faţă situaţiilor de criză pe care le experimentezi în acest moment în viaţa ta. Poate fi o etapă de învățare în ceea ce privește modalitățile de combatere a stresului, prin refuzul de a te mai lăsa dominat de constrângerile pe care acesta le aduce, conștientizarea reponsabilității pentru deciziile pe care le iei și asumarea consecințelor care decurg de aici.
Poate fi dificil să renunți la controlul asupra situației și să înveți să te relaxezi, deoarece emoțional acest lucru este asociat cu renunțarea, și prin urmare cu eșecul. Însă e important să încetinești ritmul și să-ți analizezi viața cu atenție, deoarece undeva lucrurile au început să nu mai funcționeze bine. Pentru a depăşi această dificultate e important să o privești ca pe o oportunitate de autocunoaştere, de dezvoltare, de creştere. Împreună putem exersa cum să devii pozitiv și să perseverezi în găsirea modului eficient de a gestiona situațiile din viața ta, iar pe de altă parte să devii mai realist în ceea ce te privește: să-ți stabilești scopuri adecvate posibilităților de moment, să înveți să mai și pierzi, să fii mai indulgent cu tine.
Dacă simți că te regăsești într-una dintre aceste situații și ai nevoie de sprijin specializat pentru a-ți regăsi echilibrul, profesioniștii de la EquilibruPsi sunt pregătiți să-ți ofere suport, prin servicii de consiliere și psihoterapie individualizate.
Poți contacta echipa noastră telefonic la 0732162726 sau
0742 825 084 de luni până vineri între orele 9.00-20.00.
Website: equilibrupsi.ro
Data actualizare: 16-08-2016 | creare: 16-08-2016 | Vizite: 1438
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeasi sectiune:
- Povestea din spatele InteroCloud: Cum 4 antreprenori români transformă sistemul medical cu cel mai intuitiv software pentru clinici
- Cum să ai relații mai sănătoase prin înțelegere și comunicare. Sfaturi pentru situații dificile de la psihologul Letiția Abrudan
- Suntem OVOBANK - Prima si cea mai mare banca de ovocite din Europa
- Tratament ortodontic cu dispozitive Carriere Motion și gutiere aligner, o soluție rapidă pentru un zâmbet frumos și sănătos, mai ales în viața adultă
- De la copilul care se legăna pe genunchii tatălui la adolescentul necunoscut
- Perfuzii de vitamine și nutriție intravenoasă la domiciliu: O soluție vitală pentru pacienții vulnerabili
- Roluri asumate în cuplu: Cum influențează dinamica relației și cum poți transforma provocările în oportunități pentru o viață de cuplu mai armonioasă
- Ce presupune recuperarea după implanturile dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru o vindecare rapidă
- Implanturi dentare fără tăietură și fără durere, cu revoluționarul sistem X-Guide de la Nobel Biocare
- Ecocardiografia și avantajele inteligenței artificiale în această procedură
- Cabinet Stomatologic Iași – Dentia: Îngrijire dentară de top pentru zâmbetul tău
- Diabetul zaharat: diferențe între tipul 1 și tipul 2
- Terapia ONLINE poate schimba viața ta: găsește ajutor pe www.MindPowerClinic.ro
- Vreau să DORM. Tratamentul INSOMNIEI prin terapie cognitiv-comportamentală
- Importanța Tomografiei Computerizate de Cord (Coronariene)
- Alignerele dentare, soluția modernă pentru un zâmbet perfect
- Beneficiază de tratamente laser revoluționare pentru a te bucura de o dantură sănătoasă și de un zâmbet încrezător
- Walkbot: soluție avansată pentru recuperarea membrelor inferioare
- Avantajele Carriere Motion și a brackeților SLX, ca variantă modernă de tratament al afecțiunilor ortodontice
- Servicii psihologice adresate copiilor și adolescenților