Miopia – o afecțiune comună a vederii care pune la încercare starea de bine, pe termen lung

©

Autor:

Miopia – o afecțiune comună a vederii care pune la încercare starea de bine, pe termen lung

Miopia este o afecțiune des întâlnită în zilele noastre. Pe scurt, ea este caracterizată prin formarea imaginii încețoșate ale obiectelor aflate la distanță, din cauza focalizării razelor de lumină în fața retinei. O imagine clară se formează doar la suprafața retinei, iar mutarea acestui punct de focus este consecința unei imperfecțiuni a globului ocular, care din naștere, tinde să ia o formă alungită.

 

Tipurile de miopie sunt stabilite de numărul de dioptrii; miopia mică este diagnosticată sub 3 dioptrii, miopia medie între 3 și 6 dioptrii, miopia mare între 6 și 9, iar la valorile de peste 9 (între 9 și 10) vorbim despre miopia forte, o afecțiune cu o evoluție galopantă ce progresează din primii ani de viață și poate ajunge la valori de peste 30 de dioptrii.

 

Cauzele miopiei

În general, factorii genetici stau la baza dezvoltării miopiei în cele mai multe cazuri. Un copil cu părinți miopi are mai multe șanse de a dobândi, ereditar, viciul de refracție. Accentuarea miopiei însă se produce în perioada de creștere, moment foarte important în care trebuie intervenit pentru corectarea și încetinirea progresiei miopiei.

 

Cauzele fiziologice care produc o imagine încețoșată a obiectelor aflate la distanță sunt: fie forma alungită a globului ocular, care dislocă punctul de focus de la nivelul retinei, în fața ei, fie o curbură prea mare a corneei în raport cu lungimea globului ocular. 

 

Pe lângă factorii genetici, miopia mai poate fi cauzată și de activități precum: lucrul prelungit de aproape, care forțează vederea, sau utilizarea în exces a dispozitivelor electronice cu ecran, invers proporțional cu timpul petrecut în aer liber. Iată așadar un viciu de comportament dăunător sănătății, care poate cauza daune ireversibile vederii și implicit calității vieții.

 

Simptomatologia

În general, miopia se resimte încă din prima parte a copilăriei. Un părinte poate sesiza nevoia copilului de distinge și efortul constant de a vedea la distanță încă din primii ani de școală. Un copil miop se va afla într-un efort continuu de a ține pasul cu activitățile din clasă, creând o oboseală permanentă care se poate lăsa cu dureri de cap, nevoia de odihnă în timpul zilei sau gesturi precum frecatul la ochi sau chiar lăcrimatul.

Copilăria este un moment critic în dezvoltarea vederii, iar copiii miopi au nevoie de o atenție specială, în sensul unei conduite corecte de management al miopiei.

 

Ce înseamnă managementul miopiei?

Miopia este un defect de vedere generat de o ușoară malformație a globului ocular. De aceea, pe măsură ce copilul crește, problemele de vedere tind să se accentueze. Așadar, tratamentul miopiei necesită două abordări simultane – una pe termen scurt – care vizează corectarea vederii - și una pe termen lung – încetinirea progresiei miopiei. Vestea bună este că ambele obiective pot fi atinse prin simpla purtare a unor ochelari cu lentile inteligente: este vorba despre lentilele MiYOSMART, de la HOYA.

 

Tehnologia revoluționară din spatele acestor lentile - Defocus Incorporated Multiple Segments (D.I.M.S.) (segmente multiple încorporate de defocalizare), a fost dezvoltată în cooperare cu Universitatea Politehnică din Hong Kong și reușește să corecteze viciul de refracție pe întreaga sa suprafață, având o zonă de tratament în formă de inel pentru a încetini progresia miopiei. Astfel, alternând zona de focalizare cu cea de defocalizare reușește să redea o vedere clară și gestionează miopia simultan.

 

În ce măsură poate fi încetinită miopia?

Statisticile au arătat că lentilele MiYOSMART încetinesc progresia miopiei cu aproximativ 60%, în unele cazuri reușind chiar să o oprească din evoluție, în aproximativ 21,5% din cazuri.      (Studiul „Defocus Incorporated Multiple Segments (DIMS) spectacle lenses slow myopia progression: a 2-year randomized clinical trial” care îi are ca autori: Lam CSY, Tang WC, Tse DY, Lee RPK, Chun RKM, Hasegawa K, Qi H, Hatanaka T, To CH. a fost realizat de-a lungul a doi ani de zile și a fost publicat în British Journal of Ophthalmology în data de 29 Mai 2019.)

 

O îngrijorare globală

La nivel mondial, o statistică elaborată de cercetătorii Holden B.A., Fricke T.R., Wilson D.A., Jong M., Naidoo K.S., Sankaridurg P., Wong T.Y., Naduvilath T.J., Resniko_ S., în lucrarea “Global Prevalence of Myopia and High Myopia and Temporal Trends from 2000 through 2050”, estimează că până în anul 2050, ar putea fi afectați de miopie până la 5 miliarde de oameni, adică jumătate din populația globală.

 

Creșterea incidenței este des asociată cu stilul de viață care în epoca modernă ne atrage mai mult către activități desfășurate în interior și care solicită vederea de aproape și expunerea la ecrane.

Pentru o dezvoltare sănătoasă a vederii precum și pentru menținerea ei, specialiștii recomandă minimum două ore pe zi petrecute în aer liber, cu expunere la lumină naturală. Un alt studiu global de genetică a miopiei, publicat de Consortium for Refractive Error and Myopia (CREAM) validează aceeași teorie și arată că în stabilirea cauzelor miopiei insuficiența luminii soarelui reprezintă unul dintre cei mai importanți factori declanșatori ai bolii.

 

O viziune mai clară către viitor

Tehnologia lentilelor MiYOSMART anticipează nevoile societății moderne oferind un suport real în crearea stării de bine. Produsele HOYA vin la pachet cu un design adaptat stilului de viață al copilului modern, care poate fi activ, în aer liber dar și expus ecranelor, în interior.

Astfel, HOYA susține promisiunea inovației oferind permanent soluții eficiente pentru controlul și stoparea progresiei miopiei, oferind copiilor o vedere clară în perioada de creștere.

 

Mai multe despre HOYA Lens România.

 


Data actualizare: 21-11-2022 | creare: 21-11-2022 | Vizite: 428
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!