Medicina alternativă

©

Autor:

Medicina alternativă
Asistăm în ultimul timp la o reîntoarecere către remediile „naturale”, către ceea ce natura are să ne ofere și către acele terapii vechi de sute de ani care ne promit vindecări „miraculoase” acolo unde medicamentele și medicina nu au reușit să vindece.

Fie că vrem să încercăm și alte variante de tratament decât cele convenționale, fie că trăim într-o țară care nu ne oferă posibilitatea medicinei convenționale (ex: cazul Indiei, unde majoritatea populației apelează la ayurveda, pentru că nu își permite un tratament medical convențional), medicina alternativă este o... alternativă. Ce înseamnă însă această formă de medicină, prin ce se diferențiază de cea convențională și ce trebuie să știm despre ea?

Ce este medicina alternativă?

Medicina alternativă (denumirea este destul de sugestivă) constă în utilizarea unei palete largi de remedii, produse, practici sau sisteme puse în slujba unor principii și mecanisme terapeutice de vindecare, care nu fac parte din medicina principală, convențională. Medicina alternativă constă într-o serie foarte largă de terapii, unele vechi de mii de ani, tradiționaliste (cum sunt acupunctura sau ayurveda), altele de o factură mai modernă, care se bazează pe descoperiri recente în știință (cum ar fi terapia prin râs sau grafoterapia).

Terapiile alternative diferă foarte mult între ele, iar criteriul vechimii nu este singurul.
  • Pregătirea profesională a terapeutului (unele terapii necesită o anumită formare pentru ca cineva să devină terapeut, cum este cazul hipnozei, dar sunt alte terapii unde această formare nu este necesară: în naturopatie, de exemplu, remediile naturiste pot fi recomandate chiar de cei care vând produsul respectiv, într-un magazin sau online,
  • Diversitatea tratamentelor (unele terapii propun metode de tratament mai mult sau mai puțin invazive, prin ingerarea de substanțe ori utilizarea anumitor dispozitive medicale (acele de acupunctura), în timp ce terapiile care se bazează pe principiul energiei din organism susțin că tratează dezechilibrul fără a se atinge pacientul, cum ar fi în terapia prin dans sau cromoterapia.
  • Costul remediilor (chiar dacă în general acesta este unul dintre motivele importante pentru care oamenii utilizează acest tip de medicină, fiind mai redus în general decât al medicamentelor convenționale, și remediile alternative au costuri diferite: mierea (apiterapia) sau remediile naturiste (fitoterapia) sunt mai ieftine, în timp ce ședințele de hipnoză sau de diferite masaje (Shiatsu) pot necesita costuri mai mari.
  • Efectele adverse pot varia ca intensitate, de la moderate până la foarte mari, putând provoca chiar moartea.
  • Dificultatea de realizare a tratamentului - unele pot fi realizate acasă, de către pacient însuși, iar altele necesită o altă persoană (un terapeut) care să le ofere tratamentul, cum ar fi acupunctura sau masajul.

Societatea Americană de Cancer diferențiază cei doi termeni „complementar” și „alternativ”. Practic este vorba despre aceeași terapie, însă ceea ce diferă este modul său de administrare: medicina alternativă este folosită în locul medicinei tradiționale, în timp ce medicina complementara este utilizată împreună cu medicina tradițională. (1)

Diferențe între medicina alternativă și medicina convențională

  • Medicina alternativă atacă boala la nivel energetic, iar medicina tradițională la nivel material.
  • Medicina alternativă tratează individul, cu personalitatea sa unică, în timp ce medicina tradițională tratează boala și se axează foarte mult pe simptome și diagnostic.
  • Succesul terapiei tradiționale poate fi reprodus dacă se urmează aceeași procedură medicală, în timp ce în terapia complementară succesul depinde de abilitătile terapeutului și de individualizarea tratamentului pentru fiecare pacient, ceea ce nu garantează succesul în orice situație.
  • Terapiile complementare sunt în general holistice, punându-se un accent mult mai mare pe relația dintre corp, minte și suflet decât în medicina clasică, unde interesul este de cele mai multe ori strict asupra corpului. (2)
  • Medicina alternativă nu este susținută în general de dovezi științifice riguroase, cum este cazul medicinei tradiționale.
  • Medicina clasică presupune un studiu intens, cu o durată lungă, atât pentru cei care vor să devină medici, cât și pentru medici. În cazul medicinei alternative formarea este de scurtă durată și nu necesită o formare inițială de medic, iar remediile alternative pot fi prescrise chiar și de producătorul sau comerciantul produsului respectiv.
  • Medicina alternativă pune un mare accent pe relația terapeutică și pe atenția pe care terapeutul o acordă pacientului, mult mai mult decât în medicina tradițională.

Care sunt riscurile pe care le implică medicina alternativă?

Edzard Ernst, primul profesor în medicină complementară la nivel mondial, a atras atenția asupra riscurilor medicinei alternative. Dacă medicamentele convenționale, pentru a primi licența de punere în vânzare, trebuie să se demonstreze că sunt sigure și eficiente, nu același lucru se întâmplă cu remediile alternative. Producătorii și comercianții manipulează consumatorii folosindu-se de conceptul de tradițional și de natural în ceea ce privește proveniența acestor remedii și astfel reușesc cumva să „păcălească” cumpărătorii. Astfel se explică cum remediile și terapiile alternative, naturiste au atât de mult succes în rândul consumatorilor, în ciuda lipsei de susținere prin studii științifice. (5)

S. Scraub, de la Centrul regional de luptă împotriva cancerului din Strasbourg, a subliniat că la nivel mondial se observă o tendință din ce în ce mai mare în cazul bolnavilor de cancer de a recurge la metode de tratament a căror eficiență nu a fost încă demonstrată: diete, vitamine, plante,  medicamente din popor etc, folosite fie ca metodă complementară, pe lângă tratamentul clasic, fie ca metodă alternativă, de înlocuire a tratamentului clasic. Deși cifrele exacte privind consumatorii de medicină alternativă sunt dificil de aflat din cauza varietății largi de astfel de tratamente, estimările arată că frecvența consumului este ridicată (peste 50%)  în țările din vestul Europei și Mexic, variază între 7 și 54% în America de Nord, iar pentru țările din Asia și Africa datele sunt incomplete. (6)
Amploarea medicinei alternative
Medicina alternativă este o afacere extrem de profitabilă. Piața acestui tip de medicină este estimată, doar la nivelul Marei Britanii, la o valoare de aproximativ 340 milioane de dolari, în timp ce la nivel mondial, conform unei estimări realizate în 2008, această industrie valoarează în jur de 60 de bilioane de dolari. Unele tratamente și remedii alternative, în special cele homeopate, sunt oferite chiar de către Serviciul Național de Sănătate în unele state.  (5)

De asemenea, anumite „obiecte de tratament” se susține că ar avea efecte terapeutice asupra celor care poartă de exemplu brățări magnetice sau care folosesc benzi magnetice pentru spate și gât sau chiar perne și  saltele magnetice. Vânzarea acestora valorează mai mult de un bilion de dolari pe an la nivel mondial, în condițiile în care efectul acestora nu a fost încă demonstrat. (7)

De ce apelează oamenii la medicina alternativă?

În țările slab dezvoltate sau în curs de dezvoltare principalul motiv pentru care oamenii recurg la medicina alternativă este imposibilitatea din punct de vedere financiar de a avea acces la cele mai elementare medicamente, vaccinuri și proceduri medicale. Foarte mulți folosesc remedii bazate pe plante sau alte elemente care nu costă și ale căror „rețete” le-au moștenit din generație în generație.

Pe lângă aspectul financiar, alte motive pentru care oamenii aleg medicina alternativă în locul celei tradiționale sunt accesul facil, convenabilitaea, încrederea că efectele adverse sunt mai limitate decât ale medicamentelor tradiționale. Deși există prejudecata că mai degrabă cei săraci se îndreaptă către acest tip de terapii, în realitate această tendință se observă și în rândul celor cu o situație materială bună, fapt dovedit de o serie de studii de piață care au arătat că unele tratamente alternative costă la fel sau chiar mai mult decât cele tradiționale. (9)

În cazul afecțiunilor psihice (mood disorders) nu există întotdeauna tratamente convenționale sau nu toate medicamentele au efect asupra pacienților. De exemplu, în cazul depresiei grave, 30%-40% dintre pacienți au avut un răspuns pozitiv la medicamente și psihoterapie. În acest caz, medicina alternativă reprezintă pentru ei o soluție. (10)

Utilizarea medicinei complementare în cazul bolnavilor în stadiu terminal

Remedii ale medicinei complementare sunt utilizate frecvent în spitalele din SUA și nu numai în  managementul durerii și în oferirea unui confort fizic adecvat bolnavilor care se află în stadiul terminal al bolii. Deși li se administrează calmante pentru micșorarea durerii, acestea pot avea efecte adverse: efectul sedativ este foarte puternic, apariția senzației de vomă, constipația sau chiar menținerea durerii, în ciuda medicamentației.
Printre terapiile alternative care s-au dovedit a fi eficiente se numără acupunctura (eficientă în cazul stărilor de vomă și problemelor de digestie), masajul, terapia prin muzică sau imageria ghidată (pentru relaxare și un mai mare confort fizic și psihic). De multe ori, unele din aceste metode sunt recomandate de către medicii pacienților și rudelor acestora, cu scopul de a diminua anxietatea și stresul cauzat de boala celor dragi.
Un studiu realizat în 2007 de Centrele pentru prevenția și controlul bolilor a arătat că pe lângă tratamentul tradițional al bolii, aproximativ 41% din centrele de îngrijire medicală din SUA au apelat la terapiile alternative și complementare și/sau aveau chiar o colaborare cu un terapeut. (3)

Un studiu în aceste sens a fost realizat de Lukas J.A. Stalpers și colaboratorii săi. Scopul cercetării lor a fost să vadă efectul unei alte terapii complementare, respectiv hipnoterapia, asupra calității vieții și anxietății bolnavilor de cancer care urmează un tratament bazat pe radioterapie. Rezultatele obținute au arătat că hipnoterapia nu îmbunătățește nici calitatea vieții, nici nivelul anxietății. Cu toate acestea, pacienții care avuseseră parte de hipnoterapie au raportat o mai bună stare mentală și o mai bună stare generală după hipnoterapie. (4)

Cum putem face diferența între un tratament eficient și unul îndoielnic/fraudulos?

În cazul în care dorim să încercăm un tratament alternativ este util să consultăm înainte un medic. De asemenea trebuie să ne informăm ce presupune terapia respectivă, care sunt indicațiile și contraindicațiile și dacă există studii care să fi demonstrat efectul terapeutic pe care medicina respectiva îl susține. Un prim pas în evaluarea unui astfel de tratament este să urmăm lista propusă de Societatea Americană de Cancer cu câteva aspecte pe care să le luăm în considerare în evaluarea unui posibil tratament pe care ne gândim să-l urmăm, dar despre care nu avem foarte multe informații.
  • Dacă tratamentul susține un efect pozitiv în cazul tuturor tipurilor de cancer sau diverse afecțiuni grave
  • Dacă sunteți sfătuiți să nu luați niciun alt medicament convențional
  • Dacă tratamentul sau remediul respectiv este cunoscut sau practicat doar de o anumită persoană sau clinică
  • Dacă pentru descrierea efectelor terapeutice se folosesc termeni pretențioși precum „leac miraculos”, „descoperire științifică”, „ingredient secret” sau „remediu antic
  • Dacă nu vă sunt oferite rezultate ale unor studii serioase, ci mai degraba studii de caz, rezultate izolate
  • Dacă practicanții terapiei respective au o atitudine contrară comunității medicale și științifice
  • Dacă vă este garantată lipsa oricăror efecte adverse (1),
atunci să fiți suspicioși și să încercați să aflați cât mai multe informații suplimentare despre tratamentul respectiv, astfel încât să puteți lua o decizie cât mai bine documentată.

Realitatea zilelor noastre este destul de tristă. Sunt oameni care se tratează împotriva cancerului folosind remedii alternative și au un final tragic (să luam ca exemplu cazul lui Steve Jobs, care a apelat la o dietă specială prescrisă de un terapeut de medicină alternativă pentru vindecarea cancerului pancreatic). Pe de altă parte, așa-zise remedii alternative, care nu au niciun efect, sunt vândute de oameni care se îmbogățesc din această afacere. De aceea e de datoria noastră să ne informăm și să știm bine ce tratament urmăm și care sunt riscurile la care ne supunem.

Data actualizare: 11-12-2013 | creare: 28-08-2013 | Vizite: 24397
Bibliografie
(1)Guidelines for Using Complementary and Alternative Methods, link: https://www.cancer.org/treatment/treatmentsandsideeffects/complementaryandalternativemedicine/guidelines-for-using-complementary-and-alternative-methods
(2)Bio Resonance therapy and Color-Punctur, link: https://www.magnetotherapy.de/fileadmin/downloads/pdfs/E/Bio_Resonance_therapy_by_Burki.pdf
(3)Complementing end-of-life care, link: https://www.baltimoresun.com/health/sc-health-0327-dying-complimentary-therapies-in-th-20130327,0,5876252.story
(4)Hypnotherapy in radiotherapy patients: A randomized trial, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S036030160400968X
(5)Think yourself better, link: https://www.economist.com/node/18710090
(6)Unproven methods in cancer: a worldwide problem., link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10650891
(7)Magnet therapy, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1325112/
(8)Alternative Medicine and the Laws of Physics, link: https://www.csicop.org/si/show/alternative_medicine_and_the_laws_of_physics/
(9)Indian Traditional Ayurvedic System of Medicine and Nutritional Supplementation, link: https://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/376327/
(10)Mood disorders and complementary and alternative medicine: a literature review, link: https://www.dovepress.com/mood-disorders-and-complementary-and-alternative-medicine-a-literature-peer-reviewed-article-NDT
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Impactul medicinei alternative asupra supraviețuirii la pacienții cu cancer
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum