Masajul chinezesc Tuina (Tui Na)

©

Autor:

Masajul chinezesc Tuina (Tui Na)
Masajul Tui Na (Tuina) reprezintă una dintre cele mai utilizate practici de medicină alternativă din China (alături de acupunctură și plantele chinezești), fiind astăzi cunoscută și utilizată în multe alte zone ale lumii.

Masajul Tuina are la bază conceptul energiei vitale Qi care circulă prin organism și care este responsabilă de buna noastră funcționare. Conform filosofiei chineze tradiționale, atunci când echilibrul acestei forțe este rupt, inevitabil corpul este afectat și se instalează boala. Una din formele de a reinstitui armonia constă în acest masaj ce promovează echilibrul energetic și ajută organismul să se vindece natural, de la sine.

Mecanismul terapeutic și filosofia Tui Na

Acest tip de masaj încorporează elemente de acupresupunctură, masaj clasic și alte forme de manipulare corporală, realizate în funcție de meridiane și punctele de acupunctură. Astfel se consideră că energia Qi este deblocată și poate circula din nou liberă prin organism.

Tehnicile utilizate variază în funcție de zonele supuse tratamentului, de dezechilibrul din organism, de vârsta și constituția pacientului. Condițiile care sunt vizate în general sunt cele care afectează sistemul neuro-muscular, dar nu se limitează doar la acestea. Astfel, terapeutul utilizează peste 300 tehnici de masaj, în care folosește degetele, palmele, mâinile, antebrațul sau cotul, iar uneori chiar și picioarele sau genunchii. O ședință durează între 30 de minute și o oră, durata fiind determinată mai ales de problema care se dorește a fi tratată. Pacientul poate rămâne îmbrăcat, însă hainele pe care le poartă trebuie să fie ușoare și comode, iar masajul se realizează în timp ce stă culcat sau așezat pe un scaun/canapea/saltea.

Masajul Tui Na este prescris în general în urmă stabilirii unui „bilanț energetic” de către un terapeut în medicina chineză, dar poate fi utilizat și ca masaj de relaxare sau pentru „armonizarea energetică”. Se insistă în special asupra locurilor dureroase, a punctelor de acupunctură, a meridianelor energetice, a mușchilor și articulațiilor. Odată cu deblocarea forței Qi, acești terapeuți susțin și întărirea organismului în fața agenților patogeni.

Masajul Tuina este realizat după ce anterior pacientul răspunde la o serie de întrebări despre starea sa de sănătate. În cadrul terapiei practicantul poate combina masajul cu alte mijloace terapeutice, pentru a spori efectul masajului și a grăbi vindecarea: utilizarea de creme, aplicarea unor comprese pe locurile dureroase, folosirea plantelor medicinale chinezești etc. (1)

Argumente pro și contra

În ciuda popularității pe care începe să o câștige în ultimul timp, fiind o formă de terapie tradițională chineză străveche, masajul Tui Na nu este acceptat de comunitatea științifică ca fiind o practică validă și eficientă și nici nu recomandă utilizarea acesteia în scop curativ. Argumentele aduse de o parte și de alta a acestei polemici sunt numeroase. Iată câteva dintre acestea:

Argumente pro

  • masajul Tuina este o formă de relaxare care în general nu creează efecte secundare, pentru că nu presupune administrarea unor medicamente, soluții sau remedii
  • este o practică simplă, care nu necesită materiale sau aparatură specială pentru a putea fi folosită
  • această formă de masaj are o largă adresabilitate, putând fi aplicată persoanelor de orice vârstă
  • masajul Tuina se adresează unor probleme specifice de sănătate și oferă un tratament țintit, nu unul generalizat
  • indiferent care este problema pe care își propune să o rezolve, masajul Tuina aduce relaxare și îmbunătățește starea generală și dipoziția (2)

Argumente contra

  • înainte de realizarea propriu-zisă a masajului terapeutul realizează un soi de anamneză, punând o serie de întrebări pacientului despre starea lui de sănătate, ceea ce favorizează crearea unei relații terapeutice destul de bune și care poate explica măcar parțial starea de bine ulterioară a pacientului (pentru că i se oferă grijă și atenție)
  • combinarea masajului Tuina cu diverse unguente sau plante medicinale, cu scopul de a obține efecte curative mai rapide, face dificil de stabilit în ce măsură ameliorarea durerii sau a stării de sănătate se datorează masajului propriu-zis sau metodelor adiacente
  • la fel ca toate practicile și terapiile fundamentate pe ideea energiei Qi din organism, masajul chinezesc Tui Na nu este valid, pentru că nu a fost demonstrată existența unei astfel de forțe
  • presupunând că energia vitală ar exista, dacă într-adevăr ar avea loc deblocarea acestei energii și ca urmare organismul ar avea într-adevăr capacitatea de a se auto-vindeca, atunci ar trebui ca efectele pozitive să fie vizibile în majoritatea zonelor și organelor, ori acest lucru nu se întâmplă
  • masajul Tuina, la fel ca și celelalte practici străvechi, este bazat pe superstiții și nu pe o cunoaștere științifică și dovedită a corpului uman și a funcționării acestuia (3)

Masajul Tui Na funcționează?

Deși recent s-au pus bazele unui jurnal în care sunt publicate studii ce susțin așa-zisele efecte curative ale terapiilor tradiționale chineze (Chinese Medicine Journal), comunitatea științifică nu acceptă aceste rezultate pentru că metodologia utilizată nu corespunde cerințelor și standardelor necesare unor teste și studii experimentale corecte. Aici sunt publicate și studii care susțin că masajul Tuina ar fi eficient. În ciuda promovării intense, astfel de practici nu au efecte terapeutice demonstrate. (3)

În general, deși lipsite de o fundamentare științifică și de existența unor dovezi solide în spate, terapiile alternative par să funcționeze în unele cazuri, însă intervin alți factori care pot explica rezultatele, care nu au legătură cu terapia respectivă.

Chiar dacă unele persoane declară că se simt mai bine după masajul Tuina, meritul se pare că nu este al practicii în sine. Un studiu recent realizat în Canada și publicat în 2012 a demonstrat faptul că masajul în general funcționează, având capacitatea de a ajuta la refacerea musculară după exerciții intense sau daune fizice prin reducerea inflamării musculare și stimularea refacerii celulare. Combinat și cu efectele relaxante pe care le are, masajul produce efecte pozitive în cazul durerilor sau afecțiunilor musculare. Cu alte cuvinte, el funcționează indiferent dacă are sau nu în spate filosofia chinezească a energiei pe care o ajută să fie restabilită, meritul fiind al masajului în general, nu al masajului Tui Na în particular. (4)

Dacă la aceasta adăugăm și relația terapeutică bazată pe atenția și grija cu care terapeutul își tratează pacientul sau efectul placebo care poate interveni, putem înțelege mai bine de ce în unele cazuri masajul Tuina pare să funcționeze.

Este necesar însă să ne informăm înainte de a apela la astfel de terapii și să nu neglijăm consultarea unui medic specialist atunci când starea de sănătate o impune.

Data actualizare: 05-06-2014 | creare: 02-07-2007 | Vizite: 36665
Bibliografie
(1)Tuina, link: https://www.acupuncturetoday.com/abc/tuina.php
(2)Benefits of Tui Na Massage, link: https://www.pacificcollege.edu/acupuncture-massage-news/articles/913-benefits-of-tui-na-massage.html
(3)Chinese Medicine Infiltrates Scientific Publishing, link: https://www.forbes.com/sites/sciencebiz/2011/03/27/chinese-medicine-infiltrates-scientific-publishing/
(4)Massage Therapy Attenuates Inflammatory Signaling After Exercise-Induced Muscle Damage, link: https://stm.sciencemag.org/content/4/119/119ra13.abstract
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!