Machiaj mineral

©

Autor:

Machiaj mineral
Machiajul mineral se realizeaza cu produse ce contin doar ingrediente minerale, fara parfum, conservanti sau alti aditivi chimici. Din acest motiv machiajul mineral este ideal pentru tenurile grase, cu probleme si totodata protejeaza tenurile sensibile. Unul dintre avantajele machiajului mineral este faptul ca ingredientele precum dioxidul de titaniu si oxidul de zinc ofera protectie solara, ajutand astfel in prevenirea imbatranirii pielii.

Cu toate ca are o textura foarte usoara si reflecta lumina, machiajul mineral asigura o acoperire perfecta, fiind in acelasi timp noncomedogenic. De fapt, produsele minerale sunt atat de naturale, incat puteti merge la culcare fara a va demachia. Un alt avantaj al machiajului mineral este rezistenta indelungata, rezultata din faptul ca produsele nu se acumuleaza in forma de dungi inestetice.

Ingredientele din machiajul mineral

Exista un numar foarte mare de ingrediente ce pot intra in compozitia produselor minerale, unele dintre acestea fiind excelente pentru piele, iar altele oarecum dubioase – pe ”lista neagra” a ingredientelor machiajului mineral se afla clorura de bismutil, talcul si amidonul din porumb. In general, produsele de machiaj mineral nu contin ingrediente "de umplutura", fiecare element al produsului avand rolul sau. Procesul tehnologic al produselor de machiaj minerale este la indemana oricui, iar ingredientele se vand si separat, astfel incat oricine poate "prepara" acasa propriul machiaj mineral.

In momentul in care optati pentru un machiaj mineral, trebuie sa alegeti cu grija producatorul si sa cititi lista de ingrediente a produselor. Multe companii comercializeaza produse care contin doar partial ingrediente minerale si din acest motiv este utila o lista cu ingredientele cele mai uzitate in machiajul mineral.

* Clorura de bismutil - Bismuth Oxychloride/Oxyide - Este un ingredient ce ofera luminozitate si stralucire machiajului, precum si acoperire superioara, absorbanta buna si o textura catifelata. este un ingredient de multe ori evitat, deoarece s-au inregistrat foarte multe reactii alergice, acestea variind de la mancarime usoara la temperaturi ridicate, pana la eruptii grave. Daca alegeti un produs cu acets ingredient, cel mai bine este sa testati inainte reactia pielii. Desi clorura de bismutil este utilizata si in machiajul traditional, in produsele minerale acest ingredient se regaseste in cantitati mult mai mari, de aici aparand si posibilitatea crescuta a reactiilor alergice.
* Bioxid de titan - Titanium Dioxide - Este un ingredient principal si ofera protectie solara, reflecta lumina, acoperire ridicata; ajuta la aderenta machiajului. Ascunde porii si ridurile fine, oferind un aspect mat natural.
* Alb de bioxid titan - Titanium Dioxide White - Mineral cu acoperire mare, albeste. Protectie UV naturala.
* Bioxid de titan micronizat - Micronized Titanium Dioxide - Mult mai scump, mai translucid si mai eficient in protectia solara oferita decat bioxidul de titan simplu.
* Oxid de zinc - Zinc Oxide - Un ingredient principal, ce ofera protectie solara. Calmeaza pielea iritata si ajuta in anumite afectiuni cutanate, precum rosacea. Ofera acoperire ridicata si aderenta mare. Este un ingredient de baza in fondurile de ten, in procent de 6 pana la 25%.
ingrediente machiaj mineral* Mica - Serecite Mica - Mica este un ingredient principal, dand machiajului calitati matasoase, de reflexie si cremoase. Poate avea luminozitati diferite, de la mat la foarte stralucitor. Un tip de mica - Serecit - este translucid si ajuta la aderenta machiajului. Reflectand lumina, mica ajuta la mascarea ridurilor fine si a porilor mariti. Exista cazuri rare de aparitie a reactiilor alergice la acest ingredient.
* Stereat de magneziu - Magnesium Stearate - Acoperire medie, consistenta, textura si aderenta ridicata, mat.
* Talc - Talcul este un silicat de magneziu hidratat (Magnesium Silicate Hydroxide) . Talcul utilizat ca ingredient in machiajul mineral este purificat si procesat. Este translucid si matasos. S-au gasit legaturi intre utilizarea talcului si afectiuni pulmonare si cancer ovarian, insa nu exista studii concludente in privinta toxicitatii talcului. Un produs mineral de calitate nu contine talc.
* Silice - Silica - Ingredient absorbant, utilizat pentru controlarea secretiilor de sebum. Ajuta la reducerea aspectului ridurilor fine si la rezistenta machiajului pe piele. Silicea cristalizata sau amorfa hidratata este considerata cancerigena.
ingrediente machiaj mineral* Argila Caolin - Kaolin - China - Argila pura ce ofera acoperire medie, putere mare de absorbtie, aderenta buna, textura cremoasa. Este utilizat in cantitati mici pentur a spori aderenta si a absorbi uleiurile - reduce efectul de stralucire al pielii. Nu este recomandat pentru tenurile uscate.
* Amidon de porumb - Zea Mays / Cornstarch - Translucid, bun absorbant, textura matasoasa. Folosit ca atare nu are aderenta; trebuie combinat cu minerale ce maresc aderenta, precum argila caolin. Nu ofera protectie UV si datorita faptului ca are termen de valabilitate, produsul ce contine amidon de porumb trebuie sa contina si conservanti.
* Amidon/pudra de orez - Rice Starch/Powder - Bun absorbant; nu are termen de garantie daca este pastrat in vid. Da pielii un aspect de portelan, fara stralucire. Absorbtia grasimilor se face treptat, astfel incat se poate folosi si pentru unele tenuri uscate.
* Matase pura 100% - Pure Silk - Matasea este un hidratant natural, ce retine uleiurile si amelioreaza arsurile solare. Este considerata inca din antichitate un ajutor pentru pielea uscata. Acest ingredient se intalneste mai rar, dar lasa pielea catifelata.
* Nitrat de bor - Boron Nitride - Ingredient cu proprietati antibacteriene; absoarbe uleiurile si ofera o stralucire naturala pielii. Posibil sa nu fie tolerat de tenurile foarte sensibile sau uscate. Acoperire medie si aderenta ridicata.
* Alantoina - Allantoin - Ingredient ce protejeaza pielea. Se spune ca alantoina curata tesutul necrozat si accelereaza regenerarea tisulara. ingrediente machiaj mineral
* Oxizi de fier - Iron Oxides - Sunt pigmenti folositi pentru a da culoare machiajului - de la fond de ten pana la farduri de pleoape: rosu, galben, negru, albastru, maro, etc.
* Uleiuri si parfumuri - Unii producatori adauga aceste ingrediente pentru a face produsele mai placute, insa acestea nu sunt necesare si, in plus, scad perioada de valabilitate a ingrediente machiaj mineralprodusului. Este posibil sa apara reactii alergice.
* Albastru ultramarin – Este o culoare extrasa dintr-un amestec de minerale denumit Lapis lazuli. Aceasta culoare este folosita pentru a da o tenta rece fondului de ten sau fardurilor de pleoape, insa este daunatoare pentru buze.
* Daca produsul are o culoare foarte stralucitoare, cum ar fi roz electric sau verde fosforescent, inseamna ca acel produs are culori sintetice.

Aplicarea machiajului mineral

Unul dintre dezavantajele machiajului mineral este forma de pudra, fapt ce face mai dificila aplicarea acestui machiaj. Din acest motiv este nevoie de putina experienta. Cea mai buna aplicare se realizeaza cu pensulele speciale, cu fire naturale. Pentru ca intregul proces de aplicare a machiajului sa fie rapid si eficient, pensulele trebuie sa fie de calitate foarte buna si sa fie utilizate corespunzator, pentru fiecare etapa. Este foarte importanta intretinerea acestor pensule - se spala o data la fiecare doua saptamani, cu sampon, apoi se poate aplica putin balsam si se lasa la uscat la aer. Chiar daca nu sunt folosite foarte des, intre perii pensulei se pot prinde bacterii periculoase pentru piele.

aplicare machiaj mineral* Fondul de ten se aplica cu o pensula mare, deasa si pufoasa, iar fardul de obraz (blush) cu o pensula ceva mai putin pufoasa si mai scurta. Pentru aplicare, se varsa putina pudra in capacelul recipientului, apoi se imbiba usor o pensula in fard. Daca va doriti o culoare diferita, fardurile minerale se amesteca foarte bine intre ele. Dupa ce amestecati pudra scuturati putin pensonul, pentru a indeparta excesul de produs; se aplica cu miscari circulare largi. Fondul de ten se mai poate aplica cu pensula sau buretelul umed, obtinandu-se o acoperire mai mare. Peste fondul de ten se poate aplica o pudra de finisaj, insa aceasta poate usca excesiv tenurile uscate si chiar normale.

aplicare machiaj mineral* Pentru aplicarea fardului de ochi este necesara o pensula mai putin flexibila, usor aplatizata si cu perii mai scurti si taiati la rotund. Fardul se aplica prin tamponari usoare pe pleoapa, nu prin stergerea pensulei de pleoapa. Aplicarea cu buretele este mai dificila si exista riscul imprastierii pudrei. De regula este suficient sa achizitionati un numar mic de culori, pe care le puteti combina dupa plac, pentru a obtine o paleta mai larga.


Daca sunteti interesati de aceste produse si doriti sa aflati mai multe puteti vizita acest site dedicat produselor de machiaj mineral. 

Data actualizare: 20-03-2019 | creare: 10-09-2009 | Vizite: 8086
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: