Lipsa oxitocinului creeaza probleme pacientelor si medicilor
Data publicării: 30-10-2009
Deoarece acest medicament care provoaca travaliul femeii la nastere lipseste, foarte multe viitoare mame sunt nevoite sa recurga la cezariene, astfel ca in ultima perioada, la Spitalul Municipal "Filantropia" din Craiova, din 20 de nasteri, 12 s-au facut prin cezariana.
Doctorul Nicolae Cernea, seful Sectiei de Obstetrica-Ginecologie a Spitalului Judetean de Urgenta din Craiova, a declarat pentru AGERPRES ca lipsa acestui medicament ieftin, dar vital, care nu are inlocuitor, inseamna o intoarcere la medicina secolului al XIX-lea.
"Pana acum nu au aparut probleme grave, dar ma astept oricand sa primesc un telefon din spital si sa fiu anuntat ca din acest motiv a aparut o complicatie", a declarat doctorul Nicolae Cernea.
Asistenta sefa din cadrul maternitatii Spitalului "Filantropia" din Craiova, Costela Barbulescu, a declarat ca, din cauza faptului ca producatorul care furniza acest medicament are mari probleme financiare, acesta va trebui importat din Cehia. "Este o problema foarte grava, pentru ca daca la nastere mamei nu i se administreaza oxitocina, are de suferit atat femeia, cat si copilul. Din acest motiv, foarte multe femei au nascut in ultima perioada prin cezariana, operatie care ar trebui facuta doar in cazuri deosebite. La noi in sectie, de exemplu, din 20 de nasteri, 12 au fost cezariene", a declarat Costela Barbulescu.
Potrivit specialistilor, oxitocina, care costa un leu fiola, este un medicament care induce si mentine travaliul in cursul nasterii si determina contractia uterului dupa nastere. Medicamentul, folosit pe scara larga, a revolutionat modul de a da nastere unui bebelus, ducand la reducerea complicatiilor, cum ar fi hemoragiile.
In maternitatea Spitalului Judetean de Urgenta Craiova au aparut primele semne ale lipsei medicamentului de pe piata in urma cu trei luni, insa atunci farmacia spitalului mai avea pe stoc, care s-a epuizat repede. Dupa ce pacientele au luat cu asalt farmaciile, si aici stocurile au fost terminate.
Conducerea Ministerului Sanatatii a fost informata si se pare ca singura solutie va fi importul din Cehia, pentru ca si celelalte spitale din tara se confrunta cu aceeasi problema.
Sursa: Agerpres,
30-10-2009, Vizualizari 815