Lezarea genunchiului printr-o căzătură la schi - ce poate fi și ce trebuie să faci

©

Autor:

Lezarea genunchiului printr-o căzătură la schi - ce poate fi și ce trebuie să faci

Leziuni la genunchi

Genunchiul este o articulație care permite mișcarea picioarelor. Pentru a menține genunchii aliniați, două ligamente colaterale susțin partea mediană (interioară) și laterală (exterioară) a genunchiului.

Alte două ligamente (anterioare și posterioare) ajută la stabilitatea articulației. Împreună, aceste ligamente mențin genunchiul aliniat. (1)

Ligamentele sunt benzi dure de țesut care leagă oasele din corp. Există patru ligamente în genunchi care sunt predispuse la răni:

1. Ligamentul încrucișat anterior (LCA) este cel mai predispus ligament la răni. Conectează osul coapsei de fluierul piciorului.

Complicaţii
Persoanele care suferă o leziune LCA prezintă un risc mai mare de a dezvolta osteoartrită în genunchi. Artrita poate apărea chiar dacă ai o intervenție chirurgicală pentru a reconstrui ligamentul. (2)

Mulți factori influențează riscul de artrită, cum ar fi severitatea leziunii inițiale, prezența leziunilor asociate în articulația genunchiului sau nivelul de activitate după tratament.

2. Ligamentul înrucișat posterior (LCP), de asemenea, leagă osul coapsei de fluierul piciorului.

Pacienții care pot avea nevoie de intervenție chirurgicală sunt cei care au:

  • Leziuni LCP în care bucățile de os s-au rupt.
  • Leziuni care implică mai mult de un ligament.
  • Dacă o bucată de os este ruptă, un chirurg poate fixa osul înapoi cu ajutorul unui șurub. (3)


Chirurgia pentru un LCP rupt necesită înlocuirea acestuia cu țesut nou, mai degrabă decât reconstrucția ligamentului rupt.

3. Ligamentul colateral lateral (LCL) conectează osul coapsei de peroneu, osul mai mic al piciorului inferior, aflat pe partea exterioară a genunchiului.

Probabil că va trebui să nu îți menții greutatea pe genunchiul rănit pentru o vreme. De asemenea, poți urma un tratament în care să aplici gheață, bandaj elastic sau chiar să folosești cârje pentru o perioadă.

În cazuri mai grave, poți lua în considerare fizioterapia.

Unele complicații care pot apărea din cauza rănirii LCL sunt:

  • Instabilitate în genunchi.
  • Artrita genunchiului.
  • Sânge în articulația genunchiului (hemartroză).
  • Infecție.
  • Rigiditate și slăbiciune dacă genunchiul este imobilizat prea mult în timpul tratamentului. (4)

4. Ligamentul colateral medial (LCM) leagă osul coapsei de osul tibiei din interiorul genunchiului

Dacă ai o leziune ușoară LCM, se poate vindeca cu odihnă, gheață și alte îngrijiri. Pentru a ușura durerea, medicul îți poate prescrie analgezice.

Este rar pentru cineva cu leziuni LCM să necesite intervenție chirurgicală, deoarece acest ligament se poate vindeca adesea în câteva săptămâni sau luni cu ajutorul altor măsuri potrivite. (5)

Cum identifici o leziune a genunchiului?

Ai putea avea:

  • Durere, adesea bruscă și severă.
  • Să auzi o trosnitură în momentul rănirii.
  • Umflarea în primele 24 de ore de la rănire.
  • Un sentiment de slăbiciune în articulație.
  • Incapacitatea de a pune greutate în articulație, fără semne de durere.


Diagnostic

Medicul va face un examen fizic. Dacă genunchiul este foarte tensionat și umflat cu sânge, medicul poate folosi un ac pentru a-l dezumfla. Este posibil să ai nevoie de radiografii pentru a te asigura că nu ai un os rupt, precum și un RMN pentru a verifica orice leziuni ale ligamentelor.

Vei avea nevoie de intervenție chirurgicală?

Doar medicul îți poate spune cu siguranță. Deși pot exista excepții, cele mai multe leziuni colaterale ale ligamentelor (LCL și LCM) nu necesită intervenții chirurgicale.

Cu toate acestea, atunci când un ligament încrucișat (LCA sau LCP) este complet rupt sau întins dincolo de limitele sale, singura opțiune este chirurgia reconstructivă a genunchiului. În această procedură, un chirurg va lua tendoane din alte părți ale piciorului pentru a înlocui ligamentul rupt.

Dar, dacă durerea nu este o problemă, poți alege să omiți intervenția chirurgicală și să accepți riscul unei instabilități pe tot parcursul vieții în picior. De asemenea, poți opta pentru o cârjă. Discută despre opțiunile de tratament cu medicul tău. (6)

Când te vei simți mai bine după o leziune a genunchiului?

Timpul de recuperare va depinde de cât de grav te-ai rănit. Oamenii se vindecă, de asemenea, la rate diferite.

În cele mai multe cazuri, terapia fizică te poate ajuta să limitezi problemele și să accelerezi recuperarea. Dacă ai o leziune LCA, medicul îți poate recomanda acest lucru după o intervenție chirurgicală.

Ce să faci?

O leziune ușoară până la moderată a ligamentului la genunchi se poate vindeca singură, în timp.

Pentru a accelera vindecarea, poți:

  • Să te odihnești. Evită să stai așezat prea mult pe genunchi dacă este dureros să faci acest lucru. Este posibil să ai nevoie să folosești cârje pentru o vreme.
  • Aplică gheață pe genunchi pentru 20-30 de minute, la fiecare trei – patru ore pentru a diminua durerea și umflătura. Continuă să faci acest lucru timp de două până la trei zile sau până când umflătura dispare.
  • Ridică genunchiul pe o pernă când stai jos sau atunci când stai întins pe spate.
  • Poartă o proteză pentru genunchi pentru a stabiliza genunchiul și a-l proteja de alte vătămări.
  • Ia analgezice. Medicamentele antiinflamatoare cum ar fi aspirina, ibuprofenul sau naproxinul vor ajuta la calmarea durerii. Discută cu medicul sau cu farmacistul dacă ai întrebări sau simți că încă ai nevoie de ele după 7 până la 10 zile.
  • Încearcă exercițiile de întindere și de întărire dacă medicul le recomandă. Nu exagera dacă simți durere. Adresează-te medicului pentru a-ți recomanda un terapeut pentru îndrumare. (7)

Data actualizare: 13-02-2019 | creare: 13-02-2019 | Vizite: 5375
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum