Investigarea fenomenelor de reflux digestiv

©

Autor: Redacția ROmedic

Investigarea fenomenelor de reflux digestiv

Asa cum am mentionat, monitorizarea pH- ului esofagian este o investigatie utila pentru evaluarea diagnostica si terapeutica a refluxului gastro- esofagian (RGE).

Etiopatogenia acestei afectiuni consta din incompetenta sau relaxarea tranzitorie (post- prandiala, in clinostatism, etc.) a sfincterului esofagian inferior (LES). O motilitate esofagiana inadecvata sau un clearance esofagian diminuat (alterarea mecanismului deglutitiei) au drept consecinta o expunere anormala a mucoasei esofagiene la actiunea sucului gastric acid.

Prin investigarea simultana a pH- ului si motilitatii esofagiene se poate diagnostica mecanismul producerii RGE. Programele de interpretare computerizata a semnalului permit cuantificarea acestui reflux prin intermediul unor scoruri (DeMeester, Boix- Ochoa).

Retinem pentru uz practic lista parametrilor RGE care compun scorul DeMeester :

- numar episoade reflux in 24 de ore (refl/ 24 h);

- numar episoade reflux mai lungi de 5 min (refl/ 24 h);

- durata celui mai lung episod de reflux (min);

- procent din perioada de monitorizare cu pH mai mic de 4 (timp total, % din 24 h);

- procent din perioada de monitorizare cu pH mai mic de 4 in clinostatism (% 24 h);

- procent din perioada de monitorizare cu pH mai mic de 4 in ortostatism (% 24 h).

 

Tehnica pH- metriei digestive se poate extinde la nivel gastric, unde permite monitorizarea refluxului duodeno- gastric. Utilizarea unui scor similar scorului DeMeester cuantifica acest reflux si selecteaza subiectii cu risc de a dezvolta ulcer gastric (scor cu valorare predictiva, diagnostic precoce).

Administrarea unor substante cu eliminare biliara marcate radioactiv si utilizarea de traductoare (sonde) intragastrice adecvate permite detectarea refluxului bilei din duoden in stomac si completeaza tehnicile de investigare a refluxurilor digestive duodeno - gastro - esofagiene


Data actualizare: 25-02-2014 | creare: 16-01-2007 | Vizite: 14511
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Efectele adverse ale medicației anti-acide la sugari
  • Medicamentele împotriva acidității gastrice pot favoriza apariția bolilor hepatice
  • Alimente care pot provoca reflux și probleme digestive
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum