Înfăşarea bebeluşului
Autor: Pavel Cătălina
Mamele află pentru prima dată în spital cum să îşi înfeşe bebeluşul abia născut. Înfăşarea celui mic are scopul de a crea un mediu asemănător cu cel din uter, de a calma bebeluşul şi de a-l ajuta să adoarmă mai rapid. Specialiştii mai consideră că înfăşatul atenuează manifestările date de reflexul Moro.
În orice caz, efectele pe termen lung ale înfăşării bebeluşilor sunt insuficient testate, motiv pentru care pediatrii recomandă implementarea acestei tehnici în mod ocazional şi aplicarea sa în mod corespunzător. (1, 3)
Ce trebuie să ştii dacă abia ai născut
Când bebeluşul se pregăteşte să adoarmă, culcă-l pe spate dacă alegi să îl înfeşi. Această poziţie reduce riscul de sufocare a micuțului sau de a fi afectat de sindromul morţii subite a sugarului (SMSS) – riscuri ce nu pot fi eliminate când sugarul, mai ales cel înfăşat, doarme culcat pe burtă sau când este înfăşat în mod necorespunzător şi reuşeşte să se întoarcă pe burtă în somn. (1)
În mod normal, se recomandă înfășatul bebeluşului până la vârsta de două luni, fiindcă de atunci copilul devine mai activ, iar riscurile morţii accidentale în somn se intensifică. (1)
Înainte să apelezi la înfășat, ia în considerare următoarele sale efecte adverse:
- odată înfăşat, cel mic se trezeşte mai greu din somn, imposibilitatea de a se trezi conducând în unele cazuri la moartea inexplicabilă a bebeluşului – SMSS;
- înfăşarea mai poate afecta dorinţa copilului de a se hrăni la sân, implicit creşterea lui normală în greutate. (1, 3)
De reținut:
- aşază copilul pe spate şi asigură-te că micuţul nu se întoarce pe burtă în timp ce îl înfeşi;
- elimină din pătuţ toate obiectele ce nu sunt necesare (pături, jucării, perne) fiindcă şi acestea cresc riscul instalării SMSS;
- nu îl culca pe cel mic în patul tău;
- un alt efect advers al înfăşării copilului este supraîncălzirea organismului său. Dacă bebeluşul se înroşeşte, transpiră, prezintă iritaţii, respiră foarte des, atunci s-a supraîncălzit şi are nevoie de ajutorul tău imediat!
- plasează patul copilului într-o zonă ferită de fumul de ţigară sau alte noxe;
- oferă-i o suzetă pentru a-l linişti în timpul somnului;
- nu îl alăpta înfăşat fiindcă în timpul mesei de asemenea se poate supraîncălzi. (1, 3)
Înfășarea corectă
Realizată incorect, înfăşarea afectează dezvoltarea şoldurilor şi provoacă ceea ce se numeşte displazia de şold – când articulaţia şoldului se dezvoltă anormal ca urmare a deplasării capului femurului în afara cavităţii osului iliac.
Când este realizată corect, înfăşarea permite picioarelor bebeluşului să se deplaseze în sus, în jos şi în laterale. (1, 3)
Ţine cont de următoarele manevre:
- întinde pătura cât mai bine şi îndoaie unul dintre colţuri;
- aşază bebeluşul pe spate – capul ar trebui să îi fie plasat deasupra colţului îndoit;
- îndreaptă-i mâna stângă, petrece partea stângă a păturii peste corpul copilului şi plaseaz-o între mâna dreaptă şi partea dreaptă a corpului;
- întinde-i mâna dreaptă şi petrece partea dreaptă a păturii peste corp, sub partea stângă a corpului;
- îndoaie partea de jos a păturii şi plaseaz-o sub un fald creat într-o parte; fii sigură că picioarele se pot mişca liber şi că pătura nu strânge exagerat de mult corpul copilului. Dacă îţi încap trei degete între pătură şi pieptul celui mic, atunci l-ai înfăşat în mod corect. (1)
Unii părinţi preferă să îşi achiziţioneze din comerţ saci de dormit ce revoluţionează procesul înfăşării micuţilor lor. Astfel de produse sunt indicate:
- dacă nu stânjenesc mişcarea liberă a picioarelor şi nu sunt prea strânse pe corp ori, din contră prea largi,
- dacă nu sunt alcătuite din materiale ce supraîncălzesc corpul bebeluşului. (2)
Nu în ultimul rând:
- fii sigură că pătura sau sacul pe care le foloseşti pentru înfăşatul celui mic nu sunt confecţionate din materiale foarte groase şi grele!
- nu acoperi niciodată capul copilului!
- bebeluşii nu trebuie plasaţi niciodată pe stomac în timpul înfăşării.
- partenerul tău şi alte persoane care se ocupă de înfăşarea copilului în lipsa ta ar trebui să respecte aceleaşi reguli de siguranţă.
- în cazul în care plănuieşti să îţi duci copilul într-un centru de îngrijire temporară, creşă etc., alege să faci acest lucru după ce bebeluşul a împlinit vârsta de trei luni, când înfăşarea nu mai este necesară. Astfel îl fereşti de procedeul incorect realizat de persoane străine, respectiv de afecţiuni pe termen lung. (1, 3)
2. Hip-Healthy Swaddling – International Hip Dysplasia Institute, link: https://hipdysplasia.org/developmental-dysplasia-of-the-hip/hip-healthy-swaddling/;
3. How do I swaddle my baby? – NCT.org.uk, link: https://www.nct.org.uk/parenting/how-do-i-swaddle-my-baby.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Greutatea copilului la 8 luni
- Crestere in greutate cu probleme
- Bebe de 9 luni nu mai mananca dupa un tratament cu polidin
- Plagiocefalie
- Greutatea bebelusului
- Laptele praf, greutatea copilului
- Bebe 10 luni nu mananca nimic
- Cum determin bebele sa accepte biberonul?
- Va rog un raspuns poate si un medic
- Bebe la 11 luni anorexic! Ajutor! Ajutor!