In ce consta fertilizarea in vitro?

©

Autor: Redacția ROmedic

Prima etapa a fertilizarii in vitro consta in injectarea de hormoni pentru a produce mai multe ovule lunar si nu unul singur. Apoi vei fi supusa unui test care determina momentul adecvat pentru prelevarea ovulelor.

 

Anterior procedurii de prelevare, iti vor fi administrate injectii care contribuie la dezvoltarea ovulelor si stimuleaza ovulatia. Este important ca prelevarea ovulelor sa aiba loc imediat inainte de a fi eliberate din foliculii ovarelor. Daca ovulele sunt prelevate prea devreme sau prea tarziu, ele nu se vor dezvolta normal. Este posibil ca medicul sa efectueze analize de sange sau ecografii pentru a afla daca ovulele sunt dezvoltate suficient pentru a putea fi prelevate. Femeile pot alege intre administrarea unor sedative usoare sau o anestezie totala.

 

In timpul procedurii, medicul va localiza foliculii din ovar cu ajutorul ecografiei si va extrage ovulele cu un ac fin. Procedura dureaza in mod obisnuit 30 min, dar poate dura si o ora.

 

Imediat dupa prelevare, ovulele vor fi amestecate cu sperma partenerului, donata in aceeasi zi. Ovulele fertilizate vor fi monitorizate in clinica pentru a se asigura o dezvoltare optima. Poti astepta pana la 5 zile inainte ca embrionul sa atinga un stadiul de blastocist.

 

Odata ce embrionii sunt dezvoltati, te vei intoarce la clinica de fertilizare unde iti vor fi implantati unul sau mai multi embrioni. Aceasta etapa are o durata mai scurta si este mai usoara decat prelevarea ovulelor. Medicul va insera un tub flexibil numit cateter prin vagin si colul uterin pana in uter, unde va depozita embrionii. Pentru a mari sansele fertilizarii, majoritatea expertilor recomanda transferarea a cel putin trei sau patru embrioni. Aceasta inseamna ca exista posibilitatea unei sarcini multiple, ceea ce mareste riscul aparitiei unor probleme de sanatate, atat pentru mama cat si pentru copii.

 

In urma procedurii, vei sta in pat cateva ore si vei fi externata patru sau sase ore mai tarziu. La doua saptamani dupa efectuarea transferului de embrioni, vei putea face un test de sarcina.

 

In cazurile in care numarul de spermatozoizi este redus, fertilizarea in vitro va fi asociata cu o procedura numita injectare intracitoplasmatică a spermatozoizilor (ICSI). Aceasta consta in introducerea unui spermatozoid (care in unele cazuri este recoltat direct din testicule) direct în citoplasma ovulelor. Odata ce este produs un embrion viabil, acesta este transferat in uter folosind procedura de fertilizare in vitro standard.

Embrionii care nu sunt utilizati in prima incercare de fertilizare in vitro pot fi congelati si folositi mai tarziu. Astfel vei economisi bani daca vei fi supusa din nou unei incercari de fertilizare. Daca nu doresti sa mai folosesti acesti embrioni, poti sa-i donezi unui cuplu infertil sau sa ceri clinicii sa fie distrusi. Ambii parteneri trebuie sa fie de acord in privinta donarii sau distrugerii embrionilor.


Data actualizare: 21-05-2014 | creare: 31-01-2007 | Vizite: 3031
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: