Îmi curge apă din nas

©

Autor:

Îmi curge apă din nas

Numeroase persoane se prezintă la medicul de familie acuzând faptul că „le curge apă din nas”. Acest simptom este cunoscut în termeni medicali de rinoree apoasă şi constă în scurgerea de la nivelul cavității nazale a unor secreții de consistență apoasă asemanătoare unor fluide.

Rinoreea apoasă este frecvent întâlnită în cazul afecțiunilor inflamatorii sau alergice ale căilor respiratorii şi rareori este expresia unor boli severe. Cu toate acestea, senzația că „îți curge apă din nas” este total neplăcută şi poate duce la alterarea calității vieții, interferând cu activitățile cotidiene. [1], [2]

De ce îmi curge apă din nas?

Principalele cauze care duc la apariția senzației de „scurgere a apei din nas” sunt reprezentate de următoarele aspecte patologice:

  • Alergiile respiratorii la praf, polen, mirosuri, etc.
  • Infecțiile virale sau bacteriene, precum răceli, gripe
  • Sinuzita virală sau bacteriană
  • Rinita alergică
  • Rinita nonalergică (rinita atrofică, rinita inflamatorie)
  • Polipoza nazală
  • Scurgerile de lichid cefalorahidian
  • Aerul neumidificat
  • Întreruperea bruscă a administrării de decongestionante nazale (precum xilomeazolin, efedrina) în urma utilizării acestora timp îndelungat (fenomen cunoscut în termeni medicali ca rinită medicamentoasă, cauzată de efectul de reboud congestiv a acestor substanțe).
  • Consumul de cocaină
  • Contactul cu anumite legume precum ceapa, piperul, usturoiul sau ardeiul iute
  • Corpi străini intranazali (mai frecvent la copii). [3], [4], [5]


Manifestări clinice care pot însoți senzația de „scurgere a apei din nas” în cadrul diferitelor afecțiuni

În cazul infecțiilor de sinusuri nazale, fluidele care se scurg din nas sunt incolore şi prezintă o consistență mai vâscoasă.

În cazul infecțiilor de căi respiratorii superioare, fluidele care se scurg din nas pot avea o consistență mucoasă şi se pot scurge prin nazofaringele posterior la nivelul gâtului, determinând apariția tusei nocturne, productive, însoțită de durere în gât.

În continuare, vom descrise din punct de vedere clinic cele mai frecvente afecțiuni care duc la apariția senzației de „scurgere a apei din nas” şi tabloul clinic care le caracterizează:

  • Sinuzita este o afecțiune respiratorie caracterizată prin inflamația sinusurilor nazale, secundară unei infecții virale sau bacteriene sau altor agenți patogeni. Bolnavii diagnosticați cu sinuzită acuză frecvent senzația de „scurgere a apei din nas” însoțită de obstrucție nazală, cefalee, senzația de presiune la nivelul feței, respirație îngreunată, tuse productivă (mai frecvent pe timpul nopții), inflamația mucoasei oculare, oboseală, uneori febră. În formele de sinuzită cronică secrețiile nazale pot prezenta o culoare galben-verzuie.
  • Rinita alergică este o afecțiune inflamatorie a mucoasei nazale, determinată de anumiți factori alergenice, apărută pe fondul unei reacții de hipersensibilitate a sistemului imunitar. Bolnavii depistați cu rinită alergică acuză frecvent senzația de „scurgere a apei din nas” însoțită de obstrucție nazală, prurit nazal, strănut frecvent, anosmie, pierderea gustului, hiperlăcrimare, iritarea mucoasei oculare, cefalee, transpiratii, senzația de mâncărime, „zgârietură” sau disconfort în gât.
  • Rinita non-alergică (vasomotorie, atrofică, etc.) este o inflamație a mucoasei nazale secundare unei infecții virale, inhalarea de substanțe iritante sau alți factori patogeni, non-alergici. Bolnavii diagnosticați cuo rinită non-alergică prezintă senzația de „scurgere a apei din nas”, obstrucție nazală, strănut frecvent, tuse şi febră scăzută.
  • În cazul răcelii, bolnavii pot acuza duree de gât, cefalee, senzația de „scurgere a apei din nas”, obstrucție nazală, febră, strănut frecvent.
  • În contextul gripei pot apărea febră sau subfebrilitate, frisoane, senzația de „scurgere a apei din nas”, durere în gât, obstrucție nazală, tuse, mialgii, cefalee, oboseală, diaree şi vărsături.
  • Polipoza nazala este o afecțiune caracterizată prin dezvoltarea unor formațiuni tumorale polipoase (polipi) la nivelul cavității nazale sau a sinusurilor. Bolnavii depistați cu polipi nazali pot prezenta senzația permanentă de „scurgere a apei din nas”, obstrucție nazală, strănut frecvent, cefalee, dureri faciale, pierderea treptată a mirosului, senzația de presiune la nivelul feței, pierderea gustului, sforăit.
  • Senzația de „curgere a apei din nas” poate apărea şi în contextul scurgerilor de lichid cefalorahidian, cauzată de o mică ruptură sau o fisură existentă la nivelul meningelui, membrana care înconjoară creierul. Toate acestea pot fi cauzate de traumatisme cerebrale severe, hipertensiunii intracraniene sau unele complicații apărute in contextul unor intervenții chirurgicale desfăşurate la acest nivel. [1], [2], [3], [4], [5]


Diagnosticul diferitelor tipuri de afecțiuni care duc la apariția senzației de „curgere a apei din nas”

Pentru identificarea afecțiunilor care duc la „curgerea apei din nas” se recomandă efectuarea anamnezei amănunțite, a examenului clinic complet a bolnavului şi a unei serii de investigații paraclinice.

Anamneza trebuie să cuprindă descrierea simptomelor acuzate de bolnav (inclusiv a senzației de „curgere a apei din nas”), precizarea momentului apariției acestor manifestări clinice, care este contextul în care acestea au apărut (dacă se cunoaşte factorul declanşator), informații cu privire la alte afecțiuni de care suferă bolnavul, descrierea condițiilor de viață şi muncă ale bolnavului, dacă acesta fumează sau consumă alcool, eventuale medicamente administrate.

La examinarea clinică a bolnavului medicul poate culege informații cu privire la aspectul mucoasei nazale, a gâtului şi a urechilor, aspectul şi consistența scurgerilor nazale (dacă sunt incolore sau verzi-gălbui, dacă sunt de consistență apoasă, vâscoasă sau mucoasă).

Investigațiile paraclinice recomandate în acest context sunt reprezentate de examenul radiologic al craniului, tomografia computerizată de craniu nativ, efectuarea culturilor bacteriene din scurgerile nazale, examenul citologic al secrețiilor nazale. [1], [2], [3], [4], [5]

Combaterea senzației de „scurgere a apei din nas”

Tratamentul administrat pentru combaterea senzației de „scurgere a apei din nas” se adresează afecțiunii de bază care a dus la apariția acestui simptom neplăcut.

Tratând cauza (boala de fond), efectul (senzația de „curgere a apei din nas”) nu va mai apărea. În cazul în care însă se tratează efectul, adică această senzație neplăcută, ea va dispărea pe perioada tratamentului simptomatic, dar după întreruperea terapiei va reapare, din cauza boli de fond prezente în organism în tot acest timp.

  • În cazul sinuzitelor, se recomanda administrarea intranazală a unor spray-uri nazale decongestionalte, a unor spray-uri nazale pe bază de corticosteroizi (care au rolul de a reduce inflamația locală) şi a soluțiilor nazale saline, cu rol în curățarea mucoasei nazale. În cazul sinuzitelor bacteriene se poate apela la adminisrarea de antibiotice însă, în cazul sinuzitelor virale, se recomandă administrarea de antiinflamatoare şi analgezice pe cale orală.
  • Tratamentul rinitei alergice constă în administrarea de antihistaminice pe cale orală (Aerius, Xyzal, etc.), administrarea decongestionantelor nazale, adminisrarea corticosteroizilor nazali (Flonase, etc.) şi terapia de desensibilizare, care presupune injectarea unor doze progresive de alergen, în scopul desensibilizării organismului.
  • Tratamentul polipozei nazale este chirurgical şi constă în extirparea formațiunilor polipoase (polipectomie).
  • Tratamentul scurgerilor de lichid cefalorahidian este chirurgical şi presupune refacerea continuității membranei care înveleşte creierul.
  • Tratamentul răcelilor şi a gripei constă în administrarea de antibiotice, în cazul infecțiilor bacteriene, administrarea de antiinflamatoare (Ibuprofen, Aspirină, etc.) şi analgezice (Algocalmin, etc.), în cazul infecțiior virale şi administrarea de decongestionante nazale.
  • De asemenea, în cazul rinoreei apărute în urma contactului cu diferiți agenti alergeni, se recomandă evitarea contactului cu aceştia, administrarea de antihistaminice şi corticosteroizi intranazali.
  • În cazul rinitei medicamentoase apărute pe fonful administrării indelungate de decongestionante nazale, se recomandă întreruperea administrării acestor medicamente.
  • În cazul rinoreei secundare consumului de cocaină, se recomandă întreruperea administrării acestui drog şi urmarea terapiei de dezintoxicare.
  • În cazul rinoreei secundare prezenței de corpi străini intranazali, se recomandă tratament chirurgical de îndepărtare a acestora din urmă şi combaterea inflamației locale prin administrarea de antiinflamatoare. In caz de suprainfecție locală, se recomandă tratament antibiotic. [1], [2], [3], [4], [5]

Data actualizare: 30-08-2019 | creare: 30-08-2019 | Vizite: 104573
Bibliografie
1. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
2. Fauci, Braunwald, Isselbacher, Wilson, Martin, Kasper, Hauser, Longo, HARRISON Principiile Medicinei Interne vol.I și II, Editura Teora, București, 2003
3. Chronic Rhinorrhea (Runny Nose), link: https://www.stanfordchildrens.org/en/service/ear-nose-throat/conditions/chronic-rhinorrhea
4. Runny nose, link: https://www.mayoclinic.org/symptoms/runny-nose/basics/definition/sym-20050640
5. CSF Rhinorrhea Symptoms and Treatment, link: https://www.verywellhealth.com/csf-rhinorrhea-spinal-fluid-draining-from-the-nose-1191877
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Să înțelegem rinoreea și congestia nazală
  • Rinoreea apoasă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum