Herpesul bucal (la gură)

Herpesul bucal (la gură)

©

Autor:

Herpesul bucal (la gură)

Herpesul bucal este o infecÈ›ie cu virusul herpes simplex, care apare pe buze È™i pe pielea din jurul lor, pe mucoasa bucală sau gingii. InfecÈ›ia cu acest virus se manifestă de obicei cu mici vezicule – „bubiÈ›e” cu lichid clar, dureroase, care in scurt timp se usucă È™i se decojesc, iar după câteva zile, zona rămasă în urma lor se vindecă fără cicatrice.


InfecÈ›ia cu herpes simplex este foarte comună, dar nu întotdeauna evidentă, deoarece după primul contact cu virusul, acesta rămâne dormant în nervii È™i ganglionii din regiune. Cei mai mulÈ›i pacienÈ›i se infectează în copilărie, simptomele fiind deseori asemănătoare cu cele ale unei faringite simple. TotuÈ™i, infecÈ›ia tipică implică umflarea gingiilor, cu vezicule dureroase, durere în gât È™i ganglioni măriÈ›i.


ApariÈ›ia ulterioară a veziculelor în preajma buzelor se numeÈ™te reactivare È™i aceasta poate fi uneori declanÈ™ată de perioadele de stres, apariÈ›ia altor boli, expunere la soare sau vânt. Herpesul bucal este contagios, fiind transmis prin contactul direct cu leziunile, obiecte contaminate cu virusul (lame de ras, căni), ori prin salivă (sărut), în perioadele în care virusul este activ.


În general, herpesul bucal este o afecÈ›iune uÈ™oară, auto-limitantă, care trece de la sine în 7-14 zile, fără a lăsa în urmă cicatrici. TotuÈ™i, aplicaÈ›iile locale cu antivirale (cremă cu aciclovir 5%) pot reduce puÈ›in timpul de vindecare È™i atenua simptomele. Pentru a fi eficiente, acestea trebuie aplicate cât mai devreme în cursul episodului, încă de la apariÈ›ia semnelor prevestitoare de herpes. În cazuri speciale (infecÈ›ii foarte frecvente, persoane cu sistemul imunitar afectat), medicul poate recomanda antivirale orale, pentru a limita efectele virusului.


Pentru o reactivare „banală” a herpesului la un adult sau copil mare, nu este nevoie să consultaÈ›i un medic, atât timp cât sunteÈ›i informaÈ›i despre virus È™i cum să evitaÈ›i contaminarea altor persoane. ApelaÈ›i la medicul de familie dacă herpesul a apărut la un copil mic, durerea previne hidratarea corespunzătoare, febra durează mai mult de 7 zile sau apar simptome generale. AdulÈ›ii care au nevoie să-È™i consulte medicul sunt cei care nu observă vindecarea leziunii în 7-10 zile sau È™tiu că au o afectare a sistemului imunitar (tratament cu corticoizi pe termen lung, boli auto-imune, HIV, tumori etc.). În plus, dacă faci episoade foarte frecvente de herpes oral, poÈ›i să consulÈ›i medicul pentru a găsi metode de tratament È™i prevenÈ›ie. (1, 2, 3, 4, 5)


Cauzele herpesului

Herpesul bucal este cauzat de virusul herpes simplex. Există două tipuri de virus care infectează oamenii, iar tipul 1 este cel mai frecvent implicat în infecÈ›iile bucale. Virusul Herpes simplex de tip 2 este caracteristic pentru infecÈ›iile genitale, dar rareori poate infecta È™i zona bucală.


Virusul herpes simplex de tip 1 este contractat cel mai adesea în perioada copilăriei. După un prim episod infecÈ›ios, el rămâne dormant în nervii È™i ganglionii din regiune, iar periodic apar reactivări ale infecÈ›iei. Virusul se transmite prin contactul interpersonal strâns – în perioadele fără simptome, se elimină periodic în salivă, dar într-o cantitate suficient de mică încât riscul de contaminare să fie scăzut. În perioadele active, virusul este prezent în cantitate mare în salivă È™i în leziunile de pe piele. El se transmite prin sărut, contact cu obiecte recent contaminate (sticle, prosoape, produse cosmetice pentru buze, lame de ras etc.). Virusul nu se transmite prin aer (tuse, strănut), deoarece este inactivat rapid prin uscare È™i la temperatura camerei. Pentru a infecta alte persoane, virusul are nevoie să intre în contact cu mucoase sau cu mici leziuni de pe piele.


InfecÈ›ia cu herpes simplex de tip 2 este tipică pentru regiunea genitală, dar poate apărea È™i în zona bucală, în urma contactului sexual oral cu o persoană infectată. În plus, o femeie gravidă cu herpes genital poate transmite infecÈ›ia nou-născutului, în timpul naÈ™terii naturale. (2, 3, 6)


Cine face herpes

Primul contact cu virusul are loc cel mai frecvent în copilărie, prin contactul cu un adult infectat. La vârsta adultă, se estimează că între 60 È™i 90% dintre persoane sunt deja infectaÈ›i cu virusul herpes simplex tip 1.


Ulterior, virusul poate rămâne dormant toată viaÈ›a sau pot apărea reactivări din când în când. DeÈ™i în multe cazuri nu există niciun motiv evident pentru erupÈ›ia herpetică, aceasta poate fi favorizată de anumite situaÈ›ii:

  • Alte infecÈ›ii, cum ar fi o răceală sau o amigdalită
  • PrezenÈ›a febrei
  • Imunitate scăzută – tratamente pe termen lung cu corticosteroizi, boli auto-imune, infecÈ›ie cu HIV
  • Un traumatism în regiune
  • IntervenÈ›ii chirurgicale
  • IntervenÈ›ii stomatologice mai elaborate (extracÈ›ia unui nerv sau a unui dinte)
  • Expunerea prelungită la soare sau vânt
  • Perioade de stres psihologic
  • La femei, în perioada menstruală (2, 7)


Cum se manifestă herpesul oral

Simptomele primului contact cu virusul herpes simplex sunt diferite de reactivări. În cazul primo-infecÈ›iei, simptomele pot fi uneori absente, dar atunci când apar, pot fi foarte marcate, mai ales la copiii mici. Acestea includ:

  • Gingivostomatită: gingii inflamate È™i dureroase, cu vezicule È™i ulcere pe limbă, gingii, mucoasa gurii sau buze. Acestea sunt leziuni foarte dureroase È™i copilul poate refuza alimentele sau lichidele din acest motiv.
  • Faringită – dureri È™i usturimi în gât, ganglioni măriÈ›i în regiunea gâtului. Apare mai frecvent la adolescenÈ›i.
  • RespiraÈ›ie neplăcut mirositoare
  • Simptome generale: greață, temperatură crescută, durere de cap, deshidratare


Simptomele durează de obicei între 7 È™i 14 zile È™i se vindecă de la sine ulterior. Riscul principal în această perioadă este deshidratarea.


Ulterior, recurențele includ doar erupția tipică pentru herpes, care implică:

  • Un prodrom: o perioadă (6-24 de ore) care anunță reactivarea infecÈ›iei herpetice. Simptomele principale sunt o senzaÈ›ie de usturime, mâncărime È™i dureri pulsatile, în jurul gurii.
  • ErupÈ›ia propriu-zisă: apariÈ›ia de papule (mici bubiÈ›e roÈ™ii) care se umplu cu lichid clar-gălbui È™i se transformă rapid în vezicule mici È™i grupate „în buchet”, pe buze sau în apropierea lor. Acestea se transformă rapid în ulcere (mici leziuni zemuinde), care ulterior se acoperă cu cruste. Leziunile sunt dureroase È™i în mod tipic sunt descrise durerea pulsatilă È™i senzaÈ›ia de arsură.
  • Vindecarea: crustele se detaÈ™ează, iar zona se vindecă în maxim 14 zile (cel mai adesea 7-10 zile) de la apariÈ›ia primelor simptome, fără cicatrici.


ErupÈ›ia apare de obicei într-o singură jumătate a feÈ›ei, în acelaÈ™i loc de fiecare dată, în medie de 2-3 ori pe an. ErupÈ›iile sunt mai frecvente în primul an după infecÈ›ia iniÈ›ială, iar recurenÈ›ele devin din ce în ce mai rare È™i mai puÈ›in severe, de-a lungul anilor. Uneori, ganglionii măriÈ›i de volum pot însoÈ›i erupÈ›ia din jurul buzelor. (2, 3, 7)


Când te prezinÈ›i la medic È™i cui te adresezi

Herpesul bucal este o infecÈ›ie auto-limitantă, care se vindecă de la sine în maxim 14 zile de la apariÈ›ia primelor simptome. Din acest motiv, nu este necesar să consultaÈ›i un medic pentru reactivările tipice.


Dacă simptomele herpesului oral sunt foarte severe sau aveÈ›i imunitatea scăzută (chimioterapie, HIV, tratament îndelungat cu corticosteroizi, un transplant de organ), adresaÈ›i-vă medicului de familie. DeficienÈ›a imunitară predispune la complicaÈ›ii, care pot include:

  • ErupÈ›ie severă sau afectare a mucoasei bucale, chiar în cazul reactivărilor la adulÈ›i. Aceasta poate preveni hidratarea corespunzatoare.
  • InfecÈ›ii ale pielii – auto-infectare, prin atingerea leziunilor È™i apoi a unor zone ale pielii cu fisuri; erupÈ›ia poate apărea inclusiv pe degete.
  • Keratoconjunctivită – infectarea corneei, suprafaÈ›a transparentă care acoperă ochiul.
  • Encefalită – transmiterea infecÈ›iei la creier, situaÈ›ie foarte rară.

 

Dacă aÈ›i dezvoltat una dintre aceste complicaÈ›ii sau aveÈ›i un risc crescut, este posibil ca medicul de familie să vă recomande un specialist - un medic oftalmolog, dermatolog sau un specialist în boli infecÈ›ioase.


ContactaÈ›i medicul de familie dacă copilul dvs. dezvoltă gingivostomatită, deoarece există riscul să refuze apa È™i să se deshidrateze. Dacă după 2 săptămâni infecÈ›ia nu s-a vindecat, adresaÈ›i-vă din nou medicului.


Dacă nu sunteți siguri despre erupția pe care dvs. sau copilul o aveți, este mai sigur să vă contactați medicul de familie. Adresați-vă medicului și dacă recurențele sunt frecvente sau au o durată prelungită. (2)


Ce trebuie să știi despre tratament

Tratamentul medical în herpesul bucal are rolul de a atenua simptomele È™i a scădea durata È™i intensitatea erupÈ›iei. Fie că este vorba despre tratamente locale sau medicamente sistemice, acestea se adresează infecÈ›iei active È™i nu pot elimina virusul din organism, care va rămâne cantonat în nervi toată viaÈ›a.


În cazul primo-infecÈ›iei cu gingivostomatită, tratamentul poate include:

  • Paracetamol sau ibuprofen pentru febră.
  • Apă de gură sau spray cu substanÈ›e analgezice (benzidamină), pentru a calma durerea.
  • Apă de gură antiseptică (cu clorhexidrină), care previne suprainfecÈ›ia bacteriană a leziunilor È™i îndepărtează o parte din depunerile de pe dinÈ›i, dacă durerea previne periatul corespunzător.


Pentru o reactivare clasică a herpesului bucal, tratamentul nu este necesar, deoarece infecÈ›ia se va vindeca de la sine în 7-10 zile. TotuÈ™i, pentru a scurta durata È™i amploarea erupÈ›iei, ori în scop estetic, puteÈ›i utiliza următoarele tratamente, disponibile fără reÈ›etă:

  • Cremă sau unguent cu aciclovir 5% sau panciclovir 1% (doar pentru copiii peste 12 ani). Se aplică de câteva ori pe zi pe suprafaÈ›a leziuni, tapotând uÈ™or. AplicaÈ›iile trebuie începute încă din perioada prodromului (senzaÈ›ie de usturime, mâncărime în jurul buzelor), pentru a fi eficiente. ÈšineÈ›i cont că eficienÈ›a lor este limitată, reducând evoluÈ›ia infecÈ›iei cu doar câteva zile, dar nefiind capabile să o prevină.
  • Plasturi pentru herpes. Acestea includ un gel numit hidrocoloid care reduce din simptomatologie È™i ascunde leziunea, prevenind È™i infectarea altor persoane. Producătorii recomandă purtarea lor constantă (ziua È™i noaptea) È™i schimbarea doar când patch-ul începe să se dezlipească.

 

Tratamentul cu pilule antivirale este recomandat doar în unele cazuri – sistem imun compromis È™i risc/apariÈ›ia de complicaÈ›ii, un număr crescut de recurenÈ›e sau episoade foarte severe. Aciclovir, valaciclovir sau famciclovir sunt recomandate de medicul de familie, specialistul în boli infecÈ›ioase sau medicul dermatolog. Acestea sunt mult mai rar recomandate decât în cazul herpesului genital. (2, 3, 7)


Dietă și mod de viață

Atunci când tu sau copilul tău suferiÈ›i de herpes bucal, aplicaÈ›i È™i următoarele măsuri generale, pentru a atenua neplăcerile, a preveni complicaÈ›iile È™i a preveni transmiterea infecÈ›iei la alte persoane:

  • Hidratare – în special în cazul primo-infecÈ›iei, cu gingivostomatită, există riscul deshidratării din cauza durerii. Dacă un copil nu consumă suficientă apă, adresează-te medicului.
  • Dacă factorul declanÈ™ator este vântul sau expunerea la soare, foloseÈ™te constant un balsam de buze potrivit (cu FPS 15).
  • PoÈ›i folosi comprese călduÈ›e pentru a calma durerea.
  • Evită băuturile fierbinÈ›i, mâncărurile picante sau foarte sărate È™i fructele acre, deoarece pot irita leziunile È™i cauza dureri.
  • Gargara cu apă rece, apă cu sare sau consumul de îngheÈ›ată poate reduce durerea în cazul gingivostomatitei; mâncarea rece, sub formă pasată, este mai uÈ™or de acceptat în această situaÈ›ie.
  • DeÈ™i herpesul oral este o afecÈ›iune contagioasă, nu este necesară izolarea. Copilul poate merge în continuare la È™coală sau grădiniță, atât timp cât înÈ›elege că alÈ›i copiii nu trebuie să atingă leziunea È™i/sau este acoperită cu un plasture.
  • Nu atingeÈ›i leziunile È™i nu treceÈ›i cu limba peste ele – există un mic risc să vă contaminaÈ›i alte zone ale corpului sau să transmiteÈ›i infecÈ›ia altora.
  • AplicaÈ›i crema sau gelul cu antiviral folosind miÈ™cări uÈ™oare de tapotare, fără a freca regiunea, pentru că riscaÈ›i lezarea pielii. FolosiÈ›i degetele curate (È™i spălaÈ›i mâinile după) sau un beÈ›iÈ™or cu vată.
  • Nu folosiÈ›i crema antivirală, balsamul de buze sau rujul în comun cu alte persoane.
  • Nu folosiÈ›i sticle, căni, tacâmuri, prosop de față în comun cu alte persoane, pe perioada activă.
  • Evită sărutul sau sexul oral pe perioada activă.
  • AveÈ›i grijă în mod deosebit să nu infectaÈ›i nou-născuÈ›i, persoane cu imunitatea scăzută sau femei însărcinate. (1, 2, 3)


Concluzii – de reÈ›inut

  • Herpesul bucal este o infecÈ›ie localizată, cauzată de virusul herpes simplex de tip 1 È™i mai rar, tip 2.
  • Herpesul bucal este auto-limitant, însemnând că erupÈ›ia dispare de la sine în maxim 14 zile.
  • Prima infecÈ›ie are loc cel mai frecvent în copilărie È™i poate fi fără simptome sau din contră, afectează mucoasa bucală, gingiile È™i/sau gâtul.
  • Odată contractat, virusul rămâne cantonat în nervi toată viaÈ›a È™i nu există medicaÈ›ie care să îl elimine.
  • Nou-născuÈ›ii, persoanele cu sistem imunitar compromis au un risc crescut de a dezvolta complicaÈ›ii È™i beneficiază de pe urma consultaÈ›iei medicale È™i a tratamentului.
  • Contagiozitatea maximă a virusului este în perioada activă, de la prodrom È™i până la dispariÈ›ia leziunilor.
  • Crema cu aciclovir 5% poate reduce din simptome È™i din timpul de evoluÈ›ie a erupÈ›iei, dar nu va preveni erupÈ›ia È™i nu va vindeca virusul; trebuie aplicată de mai multe ori pe zi, încă de când apare senzaÈ›ia de usturime sau mâncărime în jurul buzelor. (2)

Data actualizare: 23-10-2014 | creare: 23-10-2014 | Vizite: 405270
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ar putea exista o legătură între constipaÈ›ie È™i infecÈ›iile herpetice?
  • Herpesul labial (herpes la buze) - vezicule, ulceraÈ›ii È™i cruste la nivelul buzelor
  • Simptome diferite în infecÅ£ia cu virusul herpetic ar avea legătură cu variaÅ£ii în expresia genelor virale
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum