Hemoroizi externi : simptome, cauze și tratament

©

Autor: Redacția ROmedic

Hemoroizi externi : simptome, cauze și tratament

Hemoroizii externi sunt vene umflate din jurul anusului, situate sub linia dentată, acoperite de epiteliu scuamos și care arată ca o umflătură ce iese în mănunchiuri din anus.

Simptomatologia acestora include durere, mâncărime, inflamație și sângerare și sunt cauzați de constipație, diaree, eforturi la defecație, sarcină, naștere, unele probleme psihologice și paralizie spinală.

Tratamentul cuprinde atât metode chirurgicale, de eliminare a venelor hemoroidale inflamate, cât și metode conservatoare, remedii naturiste, administrarea de medicamente și aplicarea de creme.

Ce sunt hemoroizii externi?

Hemoroizii externi sunt perne vascularizate de țesut submucosal situate în canalul anal, sub linia dentată, acoperiți de anodermul compus din epiteliu scuamos și inervați de nervii somatici ai pielii perianale.

Cum arată hemoroizii externi?

Hemoroizii externi arată ca o umflătură roșie, acoperită cu mucus, sub formă de mănunchiuri ce ies din exteriorul anusului.

Care sunt simptomele hemoroizilor externi?

Simptomele hemoroizilor externi sunt de diferite intensități, în funcție de severitatea lor, cuprinzând:

  • durere anală

  • prurit

  • inflamație

  • senzația de arsură

  • sângerare.

Care sunt cauzele hemoroizilor externi?

Cauzele hemoroizilor externi sunt inflamația și presiunea intraabdominală crescută. Alte cauze frecvente sunt:

  • constipația și efortul de a defeca

  • diareea cronică

  • sarcina și nașterea

  • probleme psihologice și paralizie spinală.

Care sunt opțiunile de tratament?

Opțiunile de tratament sunt atât chirurgicale, cât și non-chirurgicale, în funcție de simptomatologia și gravitatea hemoroizilor. Metodele conservative, precum administrarea de medicamente și remediile naturiste s-au dovedit a fi extrem de eficiente și utile în cazul hemoroizilor externi neavansați.

Îndepărtare chirurgicală

Procedurile chirurgicale de îndepărtare sunt o opțiune de tratament în cazul hemoroizilor externi avansați sau al celor care nu răspund la metodele de tratament non-chirurgical.

Hemoroizii de dimensiuni mari pot fi eliminați prin hemoroidectomie, o procedură care presupune incizia trombozei și îndepărtarea plexului hemoroidal inflamat. Complicațiile postoperatorii care pot apărea sunt durerea, retenția urinară, sângerarea și stenoza anală.

Recuperarea după o astfel de procedură durează aproximativ o lună, iar recurența este una foarte mică, de aproximativ 4%.

Medicamente fără prescripție medicală

Medicamentele fără prescripție medicală sunt eficiente în tratarea hemoroizilor externi în fază incipientă. Substanțele active care ajută la reducerea simptomelor sunt ghimpele-pădureț, care are efecte antiinflamatoare și de reducere a mâncărimilor datorită saponinei escina, dar și diosmina și hesperidina, bioflavonoide cu efecte venotonice și de reducere a hipermeabilității capilare.

Remedii naturiste

Remediile naturiste, ce pot fi aplicate de orice persoană în confortul propriei case, sunt băile de șezut, ce presupun imersarea anusului în apă călduță, aplicarea de creme și consumul de ceaiuri pe bază de plante cu proprietăți terapeutice adecvate. Acestea reușesc să diminueze disconfortul, pruritul, inflamația și durerea, mai ales în cazul hemoroizilor externi în fazele incipiente.

Sunt hemoroizii externi dureroși?

Da, hemoroizii externi sunt dureroși. Durerea devine deranjantă mai ales după o mișcare intestinală sau la apariția unui cheag de sânge. Aceștia produc durere deoarece sunt inervați de nervii somatici care alimentează pielea perianală.

Poți împinge un hemoroid extern în interior?

Nu, nu poți împinge un hemoroid extern în interior deoarece aceștia se dezvoltă în afara canalului anal.

Sunt hemoroizii externi periculoși?

Nu, hemoroizii externi nu sunt periculoși. Aceștia pot dezvolta un cheag de sânge care se poate sparge, dar sângerarea astfel provocată se va opri de la sine.

Trec de la sine hemoroizii externi?

Da, hemoroizii externi trec de la sine, în majoritatea cazurilor, în câteva zile sau săptămâni. Aceștia se pot retrage și fără tratament, dar cu un risc mare de recurență.


Data actualizare: 08-02-2024 | creare: 08-02-2024 | Vizite: 412
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: