Hemoglobină scăzută

©

Autor:

Hemoglobina este o proteină bogată în fier care este prezentă în globulele roșii din sânge (eritrocite). Oxigenul care pătrunde în plămâni se atașează de hemoglobina din sânge care îl duce la țesuturile corpului. Atunci când există un număr insuficient de globule roșii sau dacă cele existente nu funcționează așa cum ar trebui corpul este privat de oxigen și apare fenomenul de anemie. În cele mai multe cazuri un nivel redus al hemoglobinei se observă în testele de sânge.

Cum este testată hemoglobina?

Nivelul hemoglobinei este măsurat ca parte a unui test de sânge de rutină. Pentru a vedea nivelul hemoglobinei mostra de sânge se introduce într-o mașinărie care separă globulele roșii. Hemoglobina este expusă unei cianuri care se leagă de hemoglobină pentru a forma cianometemoglobină. Soluția este expusă unei lumini puternice cu o lungime de undă de 540 nanometri. Astfel se determină cantitatea de hemoglobină dintr-o probă de sânge. (1)

Ce înseamnă normal?

În cazul hemoglobinei limitele normale sunt: (2)

  • 13,5-17,5 g/dL în cazul bărbaților
  • 12-15,5 g/dL în cazul femeilor


Pentru copii nivelul hemoglobinei depinde de vârstă după cum urmează:

  • Nou-născuți – 17-22 g/dL
  • Bebeluși de o săptămână 15-20 g/dL
  • Bebeluși de o lună 11-15 g/dL
  • Copii – 11-13 g/dL


Cauze ale unei hemoglobine scăzute

Un nivel redus al hemoglobinei poate apărea pe fondul unei producții reduce de globule roșii. Acest lucru poate apărea atunci când corpul produce mai puține globule roșii decât în mod normal, corpul distruge globule roșii mai repede decât le produce, există pierderi de sânge interne sau externe. (3)

Corpul produce mai puține globule roșii în următoarele cazuri:

  • Anemie aplastică
  • Cancer
  • Unele medicamente – medicația pentru infecția cu HIV sau chimioterapia
  • Afecțiuni cronice ale rinichilor
  • Ciroză
  • Limfomul Hodkin
  • Hipotiroidismul
  • Anemie pe fond de deficit de fier
  • Intoxicație cu plumb
  • Leucemie
  • Mielom multiplu.


Pe lista afecțiunilor care determină distrugerea globulelor roșii mai repede decât sunt produse se află:

  • Splină mărită
  • Hemoliză
  • Porfiria
  • Siclemie
  • Talasamie
  • Vasculita (inflamația vaselor de sânge).


Un nivel redus al hemoglobinei poate apărea și din cauza:

  • Sângerării dintr-o rană
  • Sângerării de-a lungul tractului digestiv de la un ulcer, hemoroizi sau cancer
  • Sângerării la urinare
  • Donațiilor de sânge frecvente
  • Menoragie (menstre abundente).


Factori de risc

Persoanele vârstnice sau cei care au deficit de fier au un risc mai mare de a avea hemoglobina scăzută. De asemenea, persoanele care practică exerciții fizice intense. Activitatea intensă duce la descompunerea globulelor roșii din sânge. În plus, gravidele și femeile la menstruație au un risc crescut de hemoglobină scăzută. (4)

Simptome

Un nivel redus al hemoglobinei se manifestă prin: (4, 5)

  • Dificultăți respiratorii
  • Amețeală
  • Slăbiciune fizică
  • Puls rapid și neregulat
  • Paloarea pielii
  • Dureri în piept.


Diagnostic

Pentru a diagnostica hemoglobina scăzută doctorul va pune mai multe întrebări cu privire la istoricul medical, va realiza un examen fizic și va recomanda realizarea unor teste:

  • Test de sânge – oferă indicii dacă hemoglobina are un nivel prea mic
  • Teste pentru a determina mărimea și forma globulelor roșii. Orice anomalie poate ajuta la punerea corectă a diagnosticului.


Dacă nivelul redus al hemoglobinei apare pe fondul existenței unei afecțiuni cronice diagnosticarea sa este necesară.

Tratament

Normalizarea hemoglobinei reprezintă, în fapt tratarea anemiei în funcție de cauza sa. Dacă anomaliile au apărut pe fondul unei diete deficitare medicul poate recomanda completarea dietei cu alimente bogate în fier și vitamine, carne, fructe, legume. Dacă există dificultăți în asimilarea vitaminelor poate fi necesară administrarea de suplimente alimentare, în cazurile grave chiar intravenos. (6)

Dacă este vorba de anemie aplastică sunt necesare transfuziile de sânge iar anemia hemolitică necesită administrarea de antibiotice.

Prevenire

Deși multe tipuri de anemie nu pot fi prevenite, consumul unei diete bogate în proteine, fructe, semințe și nuci poate preveni anemia apărută pe fondul deficitului de fier sau vitamine. Carnea și lactatele reprezintă surse bogate de vitamina B12 iar acidul folic este prezent în citrice și legume.

Renunțarea la fumat precum și consumul a cel puțin doi litri de apă pe zi poate ajuta la menținerea hemoglobinei în limite normale.


Data actualizare: 15-07-2020 | creare: 15-07-2020 | Vizite: 8656
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum