Ghid de pregătire pentru naștere - cele mai importante sfaturi

©

Autor:

Ghid de pregătire pentru naștere - cele mai importante sfaturi

Fiecare mămică îsi doreşte o sarcină şi un travaliu cât mai uşoare. Aceasta presupune diminuarea la maxim a sindromului dureros prenatal şi o naştere cât mai rapidă, fără stres psiho-emoțional şi fără momente de nesiguranță. Aceste aspecte nu pot fi atinse însă întotdeauna, numeroase femei afirmând faptul că momentul naşterii a fost cel mai traumatizant şi cel mai dificil moment din viața lor.

În ciuda celor de mai sus, ne-am hotărât să punem la dispoziția viitoarelor mămici un ghid de pregătire pentru naştere, care să cuprindă anumite tehnici şi măsuri care pot fi adoptate pentru ca gravida să fie pregătită pentru momentul naşterii. Multe dintre aceste măsuri sunt utile pentru ameliorarea durerilor din cadrul travaliului.

Alegerea medicul.

Fiecare sarcină trebuie monitorizată de către un medic obstetrician, pentru a preveni sau pentru a depista din timp anumite complicații care pot apărea pe perioada sarcinii şi care pot creşte riscul unei naşteri prenature sau a unui avort spontan. Conform recomandărilor Ministerului Sănătății și a indicațiilor Institutului de Ocrotire a Mamei și Copilului, frecvența consultațiilor prenatale este după cum urmează: lunar (o dată pe lună) în primele 28 de săptămâni de gestație, bilunar (două consultații pe lună) între săptămânile 28 și 36 de gestație și săptămânal, între săptămânile 36 și 40 de gestație. Astfel, fiecare gravidă trebuie să-şi aleagă un medic de specialitate care să-i urmărească sarcină, căruia să-i poată adresa unele nelămuriri sau întrebări legate de sarcină şi căruia să-i poată împărtăşi aşteptările legate de actul naşterii.

Mişcarea fizică regulată.

Efectuarea sportului în sarcină prezintă numeroase beneficii: previne excesul în greutate atât la făt, cât şi la mamă; favorizează apariția unei stări de bine prin stimularea secreției de endorfine; reduce durata travaliului şi uşurează actul naşterii; ameliorează manifestările clinice care apar odată cu care au loc în organismul matern (precum dureri de spate, dureri de articulații, etc.), impune femeii însărcinate o respirație corectă, astfel încât bebeluşul este oxigenat corespunzător.

Printre tipurile de activități sportive care pot fi desfăşurate în timpul sarcinii se numără: mersul pe jos, alergatul uşor, gimnastică, aerobică, gimnastică pentru perineu, pillates, înotul, mersul pe bicicletă, dansul şi exercițiile cu mingea medicinală. Se recomandă ajustarea dozei de efort fizic în funcție de vârsta gestațională şi în funcție de starea de sănătate a gravidei în cauză.

Alimentație corespunzătoare.

În sarcină se recomandă o alimentație echilibrată (consumarea zilnică a unor produse din toate grupele alimentare, precum legume, fructe, cereale, leguminoase, semințe, produse lactate, produse animale). Femeilor însărcinate li se recomandă să evite consumul anumitor alimente pe perioada sarcinii precum mâncărurile greu digerabile, produsele rafinate (precum făina albă, zahărul, uleiul), prăjelile, produsele cu aditivi alimentari (conservanți, coloranți, aromatizanți, stabilizatori, etc.).

Se recomandă înlocuirea produselor rafinate cu cele integrale (precum făină integrală, miere, ulei presat de peşte, cereale integrale, etc.). Acest lucru se poate realiza treptat, în prima săptămână fiind înlocuită pâinea albă cu pâinea din făină integrală. În următoarea săptămână se înlocuieşte uleiul rafinat cu uleiul presat la rece şi aşa mai departe. Se recomandă evitarea supraalimentării gravidei. Cât priveşte hidratarea, în sarcină se recomandă consumarea a doi litri de apă pe zi astfel: un pahar de apă dimineața la trezirea din somn, trei pahare de apă între micul dejun şi prânz, trei pahare de apă in perioada cuprinsă între prânz şi cină şi un pahar de apă seara înainte de culcare. Pentru a avea o bună digestie, gravida este sfătuită să bea apă cu o oră şi jumătate înainte de masă şi la două ore după fiecare masă.

Frecventarea cursurilor prenatale.

Cursurile prenatale se adresează, în primul rând, femeilor care doresc să nască pe cale naturală (vaginală). În cadrul acestor cursuri sunt abordate următoarele tematici: evoluția sarcinii, modul de pregătire a femeii pentru naştere, modul de desfăsurare a actului naşterii (etapele naşterii, modul de control al durerii şi a emotiilor, tehnici de relaxare şi respiratie), modul de îngrijire şi de purtare a bebeluşului, alăptarea copilului, alimentația mamei in timpul alăptării şi în sarcină, cursuri pentru tați. Se recomandă frecventarea acestor cursuri nu doar a gravidei, ci şi a partenerului ei, mai ales dacă acesta din urma doreşte să-şi însoțească soția în sala de naştere. In cadrul cursurilor prenatale, viitorul tată poate învăța despre modul in care poate să-şi susțină partenara în momentul travaliului şi despre modul de îngrijire a bebeluşului. În plus, în urma participării la aceste cursuri, el poate primi un act doveditor pe baza căruia poate fi acordat concediu paternal.

Efectuarea băilor cu apă caldă înainte de nastere.

Îmbăierea la 37°C, la începutul travaliului, înainte de naştere, favorizează relaxarea întregului corp, astfel încât contracțiile uterine sunt mai puțin dureroase iar dilatarea se realizează mai uşor. Este contraindicată îmbăierea în cazul femeilor însărcinate care au avut deja scurgerea de lichid amniotic.

Respirația corespunzătoare a mamei in timpul travaliului şi a naşterii este deosebit de importantă, atât pentru ea, cât şi pentru făt. O respirație corespunzătoare în timpul travaliului şi a naşterii este un factor de relaxare pentru mamă şi asigură oxigenarea corespunzătoare a fătului.

Adoptarea unei poziții eficiente.

În timpul naştere nu se impune adoptarea unei anumite poziții. Există unele poziții care relaxeaxă musculatura maternă, ameliorează durerea şi facilitează coborârea fătului în bazin. Mama este cea care decide poziția în timpul travaliului şi a naşterii.

Alte metode utile diminuarea durerii în timpul travaliului şi favorizarea unei naşteri mai uşoare sunt reprezentate de utilizarea mingii medicinale şi a pernei de alăptare, masajul perineului, masajul spatelui. [1], [2], [3], [4]


Data actualizare: 30-07-2019 | creare: 30-07-2019 | Vizite: 715
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pregatirile pentru nastere
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum