Feng Shui

©

Autor:

Feng Shui

Feng Shui este o filosofie chinezească antică conform căreia, dacă suntem în armonie cu natura și cu mediul fizic în care trăim, acest echilibru se va reflecta în numeroase beneficii asupra vieții noastre. Feng Shui se încadrează în categoria practicilor bazate pe „energia universală”, la fel ca acupunctura, terapia Reiki etc.


Feng Shui face parte din mișcarea New Age și se bucură de un real succes, mai ales în domeniul amenajărilor interioare, devenind în ultimul timp un stil la modă de a-ți aranja și decora casa ori biroul, astfel încât „să atragi energiile pozitive”. Care sunt însă fundamentele acestei practici și cât de valide sunt?


Cum funcționează Feng Shui?

Scopul practicii Feng Shui (care în traducere ar însemna „vânt-apă”) este să restabilească armonia și echilibrul între ying și yang în mediul în care locuiește sau lucrează o persoană (casa, camera, grădina, biroul, locul de muncă etc.) prin așezarea pieselor de mobilier și a dotărilor într-o anumită ordine, astfel încât să permită energiei să circule liber, fără să întâlnească blocaje în cale.


Qi (sau chi) este considerată energia fundamentală, prezentă atât în obiecte, în ființele vii, cât și în fenomenele naturale. Pentru ca un mediu să fie sănătos, filosofia chinezească susține că energia trebuie să poată circula cu ușurință și în același timp să nu se găsească în exces.


În general, Feng Shui nu pretinde că tratează sau vindecă boli, dar susține că o locuință decorată în mod armonios poate contribui la redobândirea sănătății sau la menținerea ei. Pentru aceasta mediul trebuie să respecte forțele naturii, căci în viziunea chinezilor, forțele care controlează universul acționează și asupra oamenilor.


Feng shui se bazează pe cinci elemente fundamentale, care ar fi manifestări ale acestei energii universale: focul, pământul, metalul, apa și lemnul. Pentru a obține echilibrul este nevoie de prezența tuturor celor cinci, într-o anumită măsură. În acest scop este schimbat designul interior, folosindu-se culori, stiluri, decorațiuni care să atragă norocul și să țină la depărtare ghinionul și energia negativă. (1), (2)


Pentru că nu toată lumea poate vedea și simți „forța vitală”, ci numai inițiații, cei care sunt interesați de reorganizarea casei după astfel de principii au posibilitatea de a apela la un specialist Feng Shui. El „evaluează” nivelul energetic al casei pe baza propriilor sale simțuri și sugerează schimbările care trebuie făcute astfel încât să echilibreze energiile: mutarea mobilierului, reașezarea oglinzilor, orientarea paturilor, introducerea anumitor plante în unele camere etc. Rămâne de văzut însă dacă prețul plătit merită, având în vedere că nu există nicio susținere științifică a acestei practici. (3)


Argumente pro și contra

Deși modul în care ne amenajăm și decorăm casa (culorile pe care le alegem, stilul mobilierului, dotările care ne facilitează traiul etc.) are un impact asupra confortului nostru fizic și psihologic, afirmațiile conform cărora filosofia Feng Shui influențează puternic domenii importante ale vieții noastre sunt aspru criticate de sceptici. Iată câteva dintre argumentele susținătorilor și oponenților acestei practici:

Argumente pro

  • grija acestei practici față de mediul în care trăim este benefică pentru sănătatea noastră fizică și psihică
  • Feng Shui susține înconjurarea noastră cu lucruri frumoase (culori, muzică, liniște, curățenie)
  • această practică îndeamnă la reorganizarea și redecorarea spațiului de locuit sau de lucru, ceea ce uneori poate duce la o sporire a confortului fizic și psihic
  • practica Feng Shui nu are în general efecte secundare, cu excepția prețului plătit unui consultant, pentru ca în final să observăm că efecte scontate nu au apărut

Argumente contra

  • eficiența Feng Shui asupra vieții sociale, a sănătății sau a stării materiale nu a fost nicicând demonstrată
  • nu există o logică pentru modul în care o anumită așezare a locuinței (chiar și cea mai eficientă din punct de vedere al confortului sau a esteticii) ar putea influența aspecte precum veniturile materiale (de exemplu)
  • Feng Shui apelează la multe simboluri și superstiții vechi, fără niciun fundament logic (a susține că anumite statuete pot atrage norocul, favoriza longevitatea, bogăția etc. este o practică magică, specifică timpurilor antice
  • există principii simple folosite încă de grecii antici pentru construcția clădirilor și a camerelor, menite să faciliteze accesul sau să le facă mai eficiente, însă acestea au fost utilizate din motive pur practice și de confort, fără să existe în spate o filosofie a echilibrului energetic
  • forța energetică „chi” nu s-a demonstrat că ar exista, însă practicanții acestei folosofii spun că doar cei inițiați o pot vedea, în timp ce oamenii de rând îi pot simți doar efectele
  • consultantul Feng Shui nu are o metodă de a evalua nivelul energiei dintr-o încăpere și de a găsi așa-zisele blocaje; evaluarea se face pur subiectiv, în funcție de ceea ce simte el (4)
  • amenajarea și decorarea Feng Shui funcționează în unele cazuri doar pentru că recurge la principii simple și generale, care funcționează și există dintotdeauna, dar care nu aparțin neapărat acestei filosofii: de obicei reacționăm pozitiv și ne simțim bine atunci când casa noastră este redecorată, este curată, plăcută, eventual cu câteva piese noi de mobilier; sunt reacții care nu se datorează neapărat feng shui-ului, ci simplului fapt că am făcut o schimbare atunci când aveam nevoie de ea
  • principii precum a ne menține casa curată țin mai degrabă de igienă și de educație și nu i se poate acorda acestei filosofii creditul pentru a le fi creat
  • Feng Shui nu este decât o practică subiectivă, supusă interpretării și variabilității; nu există un consens între practicanții acestei filosofii în ceea ce privește modul de decorare și aranjare, ba chiar de multe ori există dezacorduri între ei
  • nu există o certificare a „specialiștilor” Feng Shui pentru activitatea lor și nici nu există vreun standard preofesional în această privință (5), (6)


Utilizarea Feng Shui

Popularitatea aceastei practici este extrem de mare mai ales în SUA, iar unele utilizări, dincolo de lipsa de plauzibilitate, sunt realmente amuzante.


Feng Shui nu este folosit doar în decorarea interioară a locuințelor, ci și a unor spații precum hotelurile, cazinourile, restaurantele, băncile etc. Mai mult decât atât, principiile Feng Shui se pot aplica și aspectului nostru fizic prin modul în care ne îmbrăcăm sau prin tunsoarea pe care o avem. În schimbul unor „consultații de specialitate”, cei care își doresc ceva din superstițiile chinezești antice le pot avea la prețuri destul de costisitoare.

Dar cuceririle Feng Shui nu se opresc aici. Cei de la Motorola și-au propus să creeze un telefon care să aibă capacitatea de a analiza locația și de a oferi un soi de „raport energetic” al fiecărui obiect/piesă de mobilier măsurat.


Mai mult decât atât, pentru că unii vor să beneficieze de efectele feng shui chiar și post-mortem, tot în SUA există cimitire care oferă astfel de servicii, iar un specialist indică unde anume ar trebui îngropat clientul. (6), (7)


Ultimul trend în construcția clădirilor mari de afaceri este apelarea la un consultant Feng Shui care să analizeze și să sugereze amplasarea birourilor, decorarea și amenajarea acestora, astfel încât afacerea să aibă un succes cât mai mare. (7)


Feng Shui promovează într-adevăr unele principii de bază ale igienei și bunului simț, cum ar fi curățenia sau facilitarea accesului într-un spațiu de locuit, însă de aici până la a afirma că poate rezolva dezechilibre sau influența pozitiv diverse laturi ale vieții noastre, este o cale mult mai lungă. Redecorarea casei după aceste principii nu dăunează, dar a avea așteptări nerealiste doar pentru că am schimbat așezarea mobilei sau am achiziționat niște statuete simbolice, cu siguranță va duce la o mare dezamăgire.


Data actualizare: 12-06-2014 | creare: 04-07-2007 | Vizite: 30972
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum îți influențează Feng Shui sănătatea (conform studiilor)
  •