Febra la adult si copil - primul ajutor

©

Autor:

Febra la adult si copil - primul ajutor
Febra reprezinta modalitatea organismului de a arata ca ceva nu este in ordine in interiorul sau. De cele mai multe ori, febra indica prezenta unei infectii, fiind de fapt mecanismul pe care il foloseste organismul pentru a lupta impotriva acesteia.

Ori de cate ori febra creste brusc de la 36 -37 grade Celsius pana la 40 grade Celsius si are tendinta sa mentina astfel, trebuie solicitat un consult medical.

Daca pacientul este un sugar si medicul nu are posibilitatea sa se deplaseze la domiciliu, copilul trebuie dus la camera de garda a celui mai apropiat spital.

Aceeasi atitudine se recomanda si in cazul cand febra nu are motiv vizibil si este persistenta. In aceste cazuri, este mai bine sa nu se administreze niciun fel de medicatie pentru reducerea febrei, deoarece se poate crea o falsa senzatie de bine, determinandu-va sa luati decizia eronata de a nu mai apela la medic.

Febra la adulti

Temperatura normala masurata bucal la adulti este de 37 de grade Celsius +/- 0,1 grade, in timp ce valoarea masurata rectal este cu 0,5 grade Celsius mai mare decat prima.

Temperatura individuala normala poate inregistra variatii minime deasupra sau sub temperatura medie.  Aceasta poate sa varieze de asemenea in timpul zilei, avand valori mai scazute dimineata si mai mari seara.
Mici modificari de temperatura (altele decat cele din cursul zilei ) nu au semnificatie deosebita.

O crestere mare de temperatura (pana la aproximativ 40 grade Celsius sau mai mult) poate fi insa un indiciu pentru o afectiune grava, la fel ca si scaderile mai importante de temperatura.

Primele masuri

Pentru scaderea febrei folositi aspirina, paracetamol sau ibuprofen.  Este benefica si eliminarea hainelor suplimentare si ferirea de sursele de caldura.
In privinta medicatiei, folositi indicatiile de pe ambalaj sau indicatiile medicului.

Febra la copii si sugari

In cazul sugarilor si copiilor mici, temperatura normala masurata este de regula mai mica de 37 grade Celsius, in timp ce valoarea temperaturii masurate rectal tinde sa fie mai mare decat prima.

La copii, temperatura poate inregistra valori mari fara ca ei sa fie grav bolnavi. Cu toate acestea, este mai bine sa anuntam medicul la cresterea temperaturii peste 38 grade Celsius, mai ales in cazul in care copilul nu pare sa se simta bine, nu arata bine sau nu are comportament normal.

Comunicati-i medicului orice alt simptom pe care il prezinta copilul!

Primele masuri

  • Este indicat sa consultati medicul inainte de a administra orice fel de medicatie unui sugar sau a unui copil mic, mai ales celor de sub varsta de 1 an.
  • Dati-i copilului cat mai multe lichide.
  • Lasati copilul sa se odihneasca in pat, daca se poate.
  • Temperatura inalta (40 grade Celsius sau mai mult) poate fi scazuta prin umezirea corpului cu un burete cu apa calda (calduta), lasand-o apoi sa se evapore de pe piele.
  • Verificati temperatura la fiecare 30 minute si continuati sa udati copilul cu buretele, pana ce temperatura scade sub 39 grade Celsius.

Data actualizare: 26-05-2019 | creare: 20-09-2012 | Vizite: 26456
Bibliografie
1."Primul ajutor in caz de febra", https://www.firstaidmanagement.com/fever.php
2. "Febra: primul ajutor", https://www.mayoclinic.com/health/first-aid-fever/FA00063
3."Primul ajutor in cazde febra", https://www.firstaid.ph/everyday-first-aid/fever.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce înseamnă febră mare și cum o gestionăm
  • Ce faci când febra nu cedează la tratamentul antitermic?
  • Copil cu stare generală relativ bună - când tratezi febra?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum