Evoluția sarcinii: Cum se calculează data nasterii

©

Autor:

Evoluția sarcinii: Cum se calculează data nasterii
Calculul pentru data nașterii nu este foarte dificil. Trebuie doar să calculezi 40 de săptămâni de la data ultimei menstruații. Medicul este cel care folosește această informație și rezultatul unor analize pentru a calcula data estimativa la care vei naște.

Cum calculezi vârsta sarcinii

Fiindcă nu întotdeauna se știe care este data concepției, vârsta sarcinii se calculează din prima zi a ultimei menstruații. Este posibil să socotești vârsta sarcinii chiar dacă nu se cunoaște data ultimei menstruații, sau dacă femeia are un ciclu neregulat. În asemenea cazuri, cel mai probabil vârsta sarcinii se stabilește în urma unui examen ecografic și prin măsurarea uterului. Restul sarcinii se calculează destul de ușor. Există trei trimestre de sarcină, fiecare trimestru are câte trei luni.

Medicii calculează data nașterii foarte simplu: adaugă la prima zi a ultimei menstruații 280 de zile (40 de săptămâni). Numai că acest calcul este unul estimativ, în realitate nașterea se produce în funcție de mai mulți factori. O sarcină normală, la termen, are între 38-42 de săptămâni. Nașterile inainte de 38 de săptămâni sunt considerate premature, o naștere după 42 de săptămâni este considerată postmatură.

  • Naștere prematură: este considerată nașterea care are loc între 24-38 de săptămâni. Dacă se naște înainte de 24 de săptămâni este foarte puțin probabil ca bebelușul să reziste, pentru că organele lui nu sunt dezvoltate suficient de mult. Oricâte precauții ar lua medicii este puțin probabil să supraviețuiască. Un copil născut prematur este ținut în incubator, în condiții speciale, unde este hrănit artificial, intravenos și este ajutat să respire fiind conectat la aparate.
  • Naștere postmatură: cei mai mulți doctori, dacă sarcina depășește 41 de săptămâni, recomandă nașterea prin cezariană. Există riscuri și în cazul unei sarcini postmature, risc de deces intrauterin. În cele mai multe cazuri, scade aportul de sânge și se poate instala hipoxia fetală (fătul nu are destul sânge la nivelul creierului).     


Este foarte util să se calculeze data nașterii copilului pentru că în acest fel se pot realiza la timp investigațiile medicale de care are nevoie mama, se poate interveni cu cezariană dacă a fost depășit termenul.


La ce trebuie să fii atentă când folosești un calculator de sarcină

  • Este important să introduci datele corecte.
  • Este bine să știi care a fost data ultimei menstruații și durata ciclului lunar.    
  • Reține că exactitatea calculatorului de sarcină depinde de acuratețea informațiilor furnizate.
  • În cazul unul ciclu neregulat, calculatorul de sarcină nu ajută prea mult. În astfel de cazuri, medicul poate interveni cu alte investigații care să-l ajute să evalueze corect vârsta sarcinii.
  • Deoarece data exactă a conceperii nu este cunoscută, ci doar perioada ultimei menstruații, calculatorul de sarcină poate prezenta o eroare de câteva zile. De asemenea, în cazul femeilor cu ciclu neregulat, calculatorul de sarcină poate face calcule incorecte, deoarece este mult mai dificil să se estimeze sarcina pe baza unui algoritm în aceste cazuri. În acest context, ecografia este instrumentul care ajută medicul să determine cu exactitate vârsta sarcinii la femeile cu ciclu neregulat.

Este important ca viitoarea mamă să înțeleagă că atât un calculator de sarcină, cât și calculele făcute de medic, inclusiv cele bazate pe ecografie, oferă doar o estimare probabilă a datei nașterii. Momentul în care bebelușul decide să se nască nu poate fi stabilit cu precizie.

Calendarul de sarcină

Prin intermediul unui calendar de sarcină pe săptămâni poți afla când trebuie să faci prima ecografie, dar și când afli care este sexul bebelușului.    

Un calendar de sarcină pe săptămâni oferă următoarele informații:
  • Perioada când se poate face prima ecografie în sarcină;
  • Perioada în care se încheie primul trimestru al sarcinii;
  • Când se poate afla care este sexul bebelușului;
  • Care este săptămâna 40 a sarcinii.

Există calculatoare de sarcină online care o ajută pe mamă să afle anumite informații chiar și înainte de a se prezenta la medicul specialist. Cu toate acestea, reține că numai medicul poate să ofere cele mai bune sfaturi în ceea ce privește evoluția sarcinii.

Data actualizare: 31-08-2023 | creare: 31-08-2023 | Vizite: 675
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: