Evaluarea sugarului de două luni

©

Autor:

Evaluarea sugarului de două luni
În primele două luni de viață, sugarul parcurge etape importante în procesul său de dezvoltare. În afară de schimbările prin care trece din punct de vedere fizic, bebelușul evoluează și la nivel cognitiv.

Cu ajutorul simțurilor, micuțul începe să descopere lumea înconjurătoare și, implicit, învață să interacționeze cu mediul în care trăiește, punând bazele primelor relații sociale și experimentând cele dintâi emoții.  

Dezvoltarea socială și emoțională

Dezvoltarea socială și emoțională a sugarului se referă la capacitatea acestuia de a percepe stările afective pe care le trăiește și reacțiile sentimentale ale persoanelor din jurul său.

Începând cu luna a doua de viață, bebelușul începe să petreacă din ce în ce mai mult timp privindu-și și ascultându-și părinții. Este momentul în care micuțul învață să-i asocieze pe cei apropiați cu sentimentul de siguranță și liniște.

Primul zâmbet

Prezența mamei este corelată de către sugar cu starea de confort – aceasta îl hrănește, îl îngrijește și în calmează – fapt pentru care se poate observa că, în absența ei, bebelușul devine irascibil și agitat. De asemenea, micuțul reacționează pozitiv la zâmbetul părinților și încearcă să le răspundă în același mod. În luna a doua de viață, sugarul experimentează primul surâs și cele dintâi grimase voluntare, în semn de prietenie. 

Mai mult, bebelușul începe să înțeleagă că mișcările guriței sale provoacă un răspuns imediat din partea persoanei care îl privește. Astfel, micuțul se străduiește să fie din ce în ce mai expresiv, devenind într-o oarecare măsură conștient de faptul că acest tip de comportament îi garantează mai multă atenție, fapt ce îi conferă plăcere.

Dacă în primele săptămâni de viață singurul mijloc de a comunica era plânsul, sugarul descoperă că mai există și alte maniere prin care se poate exprima. Cu cât vă implicați mai mult în relația cu bebelușul dumneavoastră, cu atât mai mult îl veți ajuta să-și dezvolte abilitățile sociale. De la o zi la alta, veți observa reacții din ce în ce mai prompte și mai elaborate din partea micuțului. Vorbiți cu el și răspundeți-i la fiecare grimasă și gest – acesta este modul său de a conversa cu dumneavoastră și în mod sigur așteaptă să interacționați, atunci când vi se adresează.

La început, veți remarca faptul că bebelușul nu se uită la dumneavoastră atunci când zâmbește. Acest lucru nu trebuie să vă îngrijoreze. Faptul că evită să vă întâlnească privirea îi conferă senzația de control asupra noilor experiențe pe care le trăiește și îl protejează de intensitatea copleșitoare a sentimentelor care îl încearcă în compania dumneavoastră. Cu cât vă apropiați mai mult însă, veți observa că și privirile vi se vor intersecta mai des și pentru perioade mai lungi de timp.

Comportament social selectiv

La fel ca și adulții, bebelușii nu se comportă la fel de afectuos cu toată lumea. În primele două luni de viață, micuțul va manifesta simpatie doar față de părinți – în special față de mamă. Apoi, spre luna a treia, sugarul va începe să fie intrigat și de prezența celorlalte persoane din jur, mai ales de copii: frații și surorile de vârstă apropiată îi vor stârni puternic interesul.

În schimb, în compania necunoscuților, bebelușul va fi rezervat și va avea cel mult o privire curioasă. Gesturile subtile ale sugarului arată că, încă din primele luni, omul manifestă un comportament social selectiv, începând să trieze persoanele pe care le vrea în preajma sa de cele pe care nu le vrea aproape.

Indicii ale dezvoltării sociale și emoționale normale la bebelușul de două luni:

  • începe să zâmbească;
  • își privește mama în ochi pentru una-două secunde;
  • răspunde atunci când i se vorbește prin grimase;
  • devine prietenos în compania familiei.

Studiile de specialitate au demonstrat că sugarii sunt capabili să exprime emoții încă din primele două luni de viață. În interacțiunea cu mama, micuțul poate manifesta mulțumire, nevoie, disconfort, furie sau dezgust. Deschiderea largă a ochilor, privirea concentrată într-un punct, încruntarea – toate acestea sunt expresii ale bebelușului care vorbesc despre emoțiile care îl încearcă. (1), (2) 

Dezvoltarea limbajului

În primele luni de viață, sugarul comunică non-verbal, prin intermediul gesturilor, grimaselor, plânsului sau zâmbetului. Până să împlinească trei luni, micuțul își perfecționează deja abilitatea de a începe primul „dialogul”, doar cu un surâs. Entuziast, așteaptă răspunsul mamei, apoi se implică întru totul în actul comunicării, întreg trupul său participând la „discuție” - întinde larg brațele, își mișcă picioarele și mânuțele în ritmul vorbirii și, de cele mai multe ori, va deschide gurița, imitând mișcările buzelor specifice vorbirii.

De asemenea, până să împlinească trei luni, sugarul începe să-și descopere abilitatea de rosti anumite sunete. „A”, „e” sau „o” sunt primele vocale pe care micuțul reușește să le articuleze și, odată cu această descoperire, „dialogurile” cu el devin din ce în ce mai elaborate.

Sugarului de două luni îi place foarte mult să i se vorbească, să i se cânte, să i se zâmbească. Nu vă feriți să-i răspundeți de fiecare dată când încearcă să vă atragă atenția, indiferent de locul în care vă aflați. Reacționați la privirea sa, la sunetele pe care le rostește și, mai ales, la zâmbetele lui. Aveți grijă să nu-l întrerupeți atunci când se exprimă – încă de la această vârstă, copilul învață să-și respecte interlocutorul.

Studiile de specialitate arată că bebelușii răspund mai ușor la vocile feminine, decât la cele masculine. Explicația ar fi aceea că le asociază cu prezența mamei, pe care o percep responsabilă de starea lor de confort. (3)

Datorită relației strânse dintre mamă și copil, între cei doi se instaurează un anumit cod non-verbal, cu ajutorul căruia sugarul comunică:
  • Atunci când plânge sau țipă, bebelușul exprimă, de fapt, o nevoie urgentă – fie îi este foame, fie este în durere. În astfel de situații, el apelează și la limbajului corpului, transmițând semnale disperate pentru a atrage atenția.
  • Atunci când sugarul este liniștit și îl surprindeți analizând cu interes încăperea în care se află sau examinându-și mânuțele, el comunică faptul că este mulțumit, că nevoile i-au fost satisfăcute.
  • Există și unele momente în care bebelușul este agitat, irascibil și plânge necontrolat, fără a avea nevoie de ceva. În astfel de situații, este dificil de oferit răspunsul așteptat, însă puteți încerca să-i mutați poziția, să-l scoateți afară, să-l alăptați sau să-i atrageți atenția cu un obiect pe care nu l-a mai văzut. (1)

Este important să rețineți că dezvoltarea limbajului la sugari diferă de la un copil la altul, fiecare maturizându-se în ritmul său. Totuși, în luna a doua de viață, bebelușul ar trebui să atingă următoarele etape în evoluția sa:
  • să acorde atenție expresiilor faciale și împrejurimilor;
  • să zâmbească atunci când aude vocea mamei;
  • să rostească vocala „a”, „e” sau grupul de vocale „oa”;
  • să încerce să imite anumite expresii faciale.

Dacă observați că bebelușul nu reacționează la stimulii auditivi, contactați neapărat medicul. (2)

Dezvoltarea fizică și motorie

Din prima, până în a treia lună de viață, copilul se dezvoltă din punct de vedere fizic în ritmul stabilit în primele săptămâni după naștere. În medie, ia în greutate 0,7-0,9 kg și crește 2,5-4 cm. Circumferința capului se dezvoltă cu aproximativ 1,25 cm în fiecare lună, iar până la 8 săptămâni, ambele fontanele sunt încă deschise. Astfel, lungimea corporală atinge 57,05-58,45 cm, greutatea este cuprinsă între 5,25 și 5,7 kg, iar circumferința craniană măsoară 38,25-39,1 cm.

Sugarul de două luni are un aspect bucălat, însă odată ce începe să-și folosească activ mânuțele și piciorușele, se va observa dezvoltarea graduală a musculaturii și a oaselor. (4) Este perioada în care se poate constata și o schimbare a poziției corporale, trecând de la postura curbată, specifică vieții intrauterine, la o postură mai dreaptă, cu gâtul, mâinile și picioarele vizibil mai întinse. De asemenea, atunci când este așezat pe burtică, veți observa că micuțul reușește pentru o secundă sau două să-și susțină capul – fapt ce denotă un prim semn de forță musculară.

Totodată, veți remarca faptul că degețelele bebelușului devin propriul obiect de fascinației. Chiar dacă nu își poate controla încă mișcările și îi este aproape imposibil să-și poarte mânuțele până la guriță, reușește cu succes să și le poziționeze în aria vizuală și să și le analizeze, fără a se plictisi, timp îndelungat.

În luna a doua, bebelușul începe să fie din ce în ce mai activ și mai mobil, intensificându-și tot mai mult mișcările membrelor superioare și inferioare. Concomitent, veți observa că articulațiile micuțului, care până acum erau încordate, devin mai relaxate și mai moi.

Dacă observați că sugarul manifestă o stare continuă de apatie și somnolență, consultați medicul pediatru. (5)
    

Dezvoltarea cognitivă

În primele două luni de viață, copilul nu se dezvoltă doar din punct de vedere fizic, ci și mintal. Zi de zi, în timp ce interacționează cu persoanele din jur și învață lucruri noi despre mediul înconjurător, se creează noi legături între celulele nervoase ale creierului, dar și între funcțiile lor cognitive și cele fizice.

Dacă nou-născutul relaționează automat, pe baza reflexelor instinctive, fără a-și conștientiza acțiunile, din luna a doua, copilul prezintă un comportament caracterizat prin reacții primare circulare. În această etapă, bebelușul repetă intenționat anumite atitudini, pentru că le asociază cu un anumit răspuns din partea persoanelor din jur. Altfel spus, sugarul adoptă în mod voit un tip de comportament pentru că știe că acesta îi va aduce ulterior satifacție, plăcere sau divertisment.

De asemenea, cercetările de specialitate arată că sugarul de două luni începe să-și dezvolte capacitatea de a identifica situațiile de tip cauză-efect. Este perioada în care învață să facă legături între activitățile la care participă și să prezică apoi același eveniment, bazându-se pe experiența anterioară. De exemplu, atunci când vede biberonul, bebelușul va ști că urmează a fi hrănit sau că va fi luat în brațe și întinde mânuțele.

Tot acum, copilul învață să aibă încredere sau să se îndoiască. Atunci când primește din exterior răspunsul dorit și nevoile îi sunt satisfăcute, bebelușul se simte în siguranță. Pe baza unei anumite rutine, el va ști în viitor la ce să se aștepte și va învăța să-și adapteze cererile în funcție de context. (6)

Cum am grijă de sănătatea sugarului de două luni?

Deși fiecare bebeluș parcurge în mod diferit etapele dezvoltării, este important să acordați atenția cuvenită unor parametri pe care sugarul ar trebui să-i atingă în evoluția sa de-a lungul primelor două luni de viață:
  • reacționează la stimulii auditivi;
  • își analizează cu interes degețelele;
  • zâmbește atunci când aude vocea mamei;
  • urmărește cu privirea obiectele din aria sa vizuală;
  • își mișcă mâinile și picioarele;
  • poate pronunța o vocală: „a”, „e” sau grupul „oa”. (7)

Dacă observați că micuțul prezintă abateri persistente de la acești pași, consultați-vă urgent cu medicul specialist!

Profilaxie

Ca măsuri profilactice, pentru sugarul de două luni, se recomandă următoarele vaccinuri: diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) și vaccinul pneumococic conjugat. Acestea sunt vaccinările pe care Ministerul Sănătății le recomandă și le facilitează, fiind incluse în Schema Națională de Imunizare. (8)

ROmedic recomandă respectarea întocmai a grilei de vaccinare! Invităm părinții să se informeze corespunzător înainte de a lua o decizie majoră pentru sănătatea copilului lor!

Data actualizare: 22-04-2015 | creare: 02-03-2015 | Vizite: 6098
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vaccinare copii
  • Vaccinul antipolio (antipoliomielită)
  • Vaccinul antipneumococic
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum