Estetica feselor - Gluteoplastia

©

Autor:

Gluteoplastia reprezinta interventia plastica si procedurile de liposculptura pentru corectarea defectelor congenitale, traumatice sau castigate si deformarilor feselor si a anatomiei regiunii gluteale, precum si marirea sau micsorarea estetica a feselor. Procedurile de corectare cuprind plasarea chirurgicala a unui implant gluteal (proteza fesiera), liposculptura (transferal de grasime si liposuctia) si conturarea corporala (prin chirurgie si liposculptura) pentru a rezolva un defect particular al regiunii gluteale. Mai mult, in chirurgia de rearanjare sexuala, augmentarea prin proteza sau liposcultura pot fi efectuate la femeile transsexuale pentru a mari curba anatomica a regiunii gluteale si a stabili niste fese feminine.

Scopul functional al musculaturii fesiere este de a stabiliza mersul, de aceea refacerea functionalitatii anatomice este indicatia terapeutica care determina ce procedura de gluteoplastie va corecta eficient muschii lezati ai feselor. Tehnicile aplicabile pentru corectarea chirurgicala si transferul de grasime cuprind implantarea de proteze alogrefe gluteale, implantul de tesut autolog, excizia tesutului lezat, augmentarea prin lipoinjectare si reducerea prin liposuctiune.

Defectele de contur ale feselor sunt comune iar pacientii cauta o forma de corectare. Optiunile terapeutice trebuie sa sustina problema pacientului si sa nu interfere cu functia acestei zone. Pacientul poate fi ingrijorat de un aspect celulitic al pielii care nu poate fi corectat. Masa inferioara a fesei sau caderea faldului fesier poate reprezenta o problema. Multi pacienti cauta conturarea acestei zone, dar inlaturarea excesiva putind determina ptoza feselor care este dificil de corectat.
Pacientii care doresc augmentarea feselor trebuie sa stie consecintele implanturilor. Aceleasi probleme se aplica si corectarii depresiunilor traumatice si a tratamentelor prin injectare de grasime.

Anatomia fesiera:

Anatomic, masa fiecarei fese cuprinde in principal doi muschi-gluteus maximus si medius care sunt acoperiti de un strat de tesut adipos. Fetele superioare ale feselor se termina la creasta iliaca iar cele inferioare la marginea inferioara a feselor. Muschii gluteali drept si sting sunt separati vertical de santul interfesier care contine anusul.
Cauzele defectelor fesiere:

Etiologia defectelor conturului feselor poate fi genetica, traumatica sau cistigata. O fesa disproportionat de mare afecteaza unii adolescenti, acestia neputind purta haine care sa le vina sau participa la activitatile dorite. Fesa absenta genetic este deasemeni nedorita deoarece nu umple adecvat hainele. Lipodistrofiile genetice afecteaza deasemeni regiunea gluteala.
Defectele traumatice ale feselor care produc probleme de contur strica curba normala a feselor si determina o depresiune sau un nod vizibil sub hainele strimte sau in costumele de baie. Accidentele de automobile si muscaturile animalelor sunt etiologii frecvente ale defectelor de contur.
O cicatrice sau defect care depaseste curba feselor lasa o depresiune care necesita o forma de corectare. Mai mult neregularitatile de contur si inciziile pentru liposuctie sunt cauze comune de deformari gluteale.
Deformarile gluteale castigate sunt frecvent asociate cu imbatrinirea, menopauza, cistigul in greutate, leziunile solare, deformarile scheletice asociate cu obezitatea si slabirea masiva asociata cu procedurile bariatrice chirurgicale. Acestea conduc la laxitatea pielii si ptoza feselor. Menopauza si modificarile scheletice asociate obezitatii conduc la diminuarea esteticii fesiere mai refractara la interventiile chirurgicale.

Terapiile de augmentare fesiera:

Implantul fesier:

Augmentarea feselor este realizata cu un implant fesier care este plasat sub fiecare muschi gluteus maximus. Insertia protezei fesiere se face printr-o incizie liniara de 5-8 cm lungime deasupra coccisului. Aceasta este cea mai eficienta metoza de a mari fesele la un barbat sau femeie a carui corp prezinta putine depozite de grasime excesiva in portiunile joase ale trunchiului, fesele si coapsele, regiunile anatomice unde corpul uman depoziteaza de obicei grasimea in exces. Postoperator, datorita inciziei in muschi, vindecarea completa a tesutului necesita 6-8 luni, in evolutia careia muschii gluteali se relaxeaza iar protezele sunt integrate in regiunea gluteala. Procedura de implant poate fi efectuata la un pacient sedat sau anesteziat, sub anestezie generala sau locala. Operatia dureaza de obicei 2 ore. Perioada de convalescenta este de 6-8 saptamini dupa care pacientul isi poate relua activitatile normale.
Datorita stresului mecanic aplicat acestei regiuni in timpul mersului, asezatului, alergatului sau a altor activitati zilnice, orice implant in aceasta zona este subiectul miscarii intensive. Astfel posibilitatea ca proteza sa isi schimbe pozitia dupa interventie este mare fata de alte proceduri de implant.

O alta problema importanta este forma finala a feselor. Implanturile fesiere sunt din silicon dur si necesita sculptura si curbare inainte de inserare pentru a fi cit mai natural.
Poate cea mai importanta problema de luat in considerare este cea a infectiei. Aceste implanturi sunt puse intr-o zona a corpului unde posibilitatea unei infectii este foarte mare-proximitatea zonei rectale. Uneori infectiile necesita inlaturarea implanturilor intr-o procedura de urgenta.
Este important sa stiti cite astfel de operatii a facut chirurgul recent. Cautati sa discutati cu citiva dintre pacientii care si-au efectuat augmentarea fesiera. Intrebati medicul daca a avut complicatii la celelalte interventii. O decizie proasta bazata pe cost sau lipsa de experienta se poate intoarce impotriva dumneavoastra data viitoare cind veti incerca sa va asezati.

Lipoinjectia:
Augmentarea si conturarea feselor prin transfer autolog de grasime
este realizata prin prelevarea grasimii in exces de pe abdomen, flancuri si coapsele pacientului. Liposuctia usoara aplicata grasimii tulbura minim tesutul local, mai ales stratul conjunctiv dintre piele si tesutul subcutanat. Apoi grasimea este injectata in zona fesiera printr-o canula fina inserata cu o incizie mica care lasa o cicatrice depresata. Aceasta metoda evita respingerea tesutului si este fizic mai putin invaziva decit implantul.
In functie de sanatatea pacientului, perioada de convalescenta ii permite reluarea activitatilor zilnice la 2 zile de la interventie iar spectrul complet al activitatilor la 2 saptamini. Mai mult tehnica de liposuctie amelioreaza zona donoarea de grasime. Fiziologic biochimia corpului uman resoarbe o parte din grasimea injectata si diminua augmentarea. Astfel pacientul poate necesita si alte sedinte de transfer de grasime pentru a ajunge la forma dorita.

Conturarea corporala:

Augmentarea feselor prin rearanjarea si marirea muschilor prezenti si a grasimii regiunii este realizata prin combinarea gluteoplastiei chirurgicale prin fascii dermice subcutanate aplicate si liposculptura- suctiune si injectare de grasime. Terapeutic o astfel de metoda este aplicabila pacientului care a suferit o scadere in greutate masiva in cursul rezolvarii obezitatii prin chirurgia bariatrica.
Pacientul trebuie sa inteleaga ca in timp ce rezultatele imediate sunt observabile, rezultatul final necesita 6 luni pina la 1 an dupa procedura. Masajul si ocazional tratamentul cu ultrasunete poate ajuta la ameliorarea tumefierii zonelor moi. Pacientii care au suferit liposuctie trebuie sa poarte o compresie pina la remiterea tumefierii.

Terapiile de reducere fesiera:

Metodele de reducere a dimensiunilor feselor cuprind varietati de liposuctie cum este lipectomia cu ultrasunete si liposcultura superficiala pentru a redefine conturul natural al corpului. Metoda cea mai folosita este lipectomia.

Lipectomia ultrasonica:

Liposuctia asistata ultrasonic poate inlatura rapid o cantitate mare de grasime pentru corectarea unei lipodistrofii. Dispozitivul folosit lichefiaza grasimea in exces facind-o mai usor de inlaturat prin lipectomia de suctiune conventionala. Aceasta a eliminat inciziile longitudinale mari necesare cindva pentru a inlatura o cantitate mare de grasime. Datorita sensibilitatii regiunii fesiere, pielea de pe tesutul donor este racita pentru a preveni leziunile ultrasonice termice cauzate de lichefiere.

Liposuctia conventionala:

In aceasta tehnica medicul va marca zonele care trebuie sculptate inainte de interventie. O incizie mica este facuta in piele. Prin aceasta se va injecta lichidul tumescent care consta din solutie salina si medicamente care ajuta la minimalizarea singerarii, edemului, durerii si permite inlaturarea usoara a grasimii. Un tub din otel este inserat prin aceasta incizie. Celalalt capat este conectat la un vacuum care suge grasimea si solutia tumescenta in timp ce canula este miscata pe suprafata fesei.


Complicatii:

Neimplinirea asteptarilor finale:

Rezultatul final asteptat de catre pacient poate fi diferit de conturul rezultat in urma interventiei. Astfel de probleme pot fi evitate prin prezentarea unui plan de interventie realistic de catre medic pacientului.

Problemele de contur:

Acestea pot fi prevenite prin folosirea interventionala a unor canule mici-2 mm mai ales pentru liposuctia superficiala si prin aplicarea unui model de prelevare a grasimii, pentru a evita inlaturarea unei cantitati prea mari care poate desfigura zona donoare. Posibilele probleme de contur care pot apare la liposuctia ultrasonica sunt arsurile pielii si cicatricile hipertrofice care pot apare daca pielea zonei donoare nu este racita si protejata. Infuzia solutiei tumescente alaturi de aplicarea de prosoape umede, a unui protector dermic si racirea constanta cu fluide a canulei ajuta la evitarea leziunilor cutanate.

Parestezia postoperatorie:

Zonele de parestezie pot apare in portiunile conturate gluteale si pot persista pentru o durata lunga de timp dupa interventie. Pacientul este sfatuit sa refaca sensibilitatea zonei prin aplicarea unui masaj usor pentru a preveni dezvoltarea unui neurom si a ameliora durerea. In functie de capacitatile de vindecare tisulare pacientul se poate recupera complet la 2 ani dupa operatie.

Contracture capsulara:

Aceasta apare cind cicatricea si tesutul din jurul implantului se contracta semnificativ si da o senzatie de duritate locala. Este incomfortabila la atingere, la miscare si asezat. Tesutul cicatricial trebuie inlaturat, adica o noua interventie. In cazuri severe intregul implant trebuie inlaturat si inlocuit cu altul, mult mai stresant si dureros pentru pacient.

Asimetria:

Datorita faptului ca fesele sunt folosite si comprimate regulat in asezat, aceste implanturi pot uneori deveni asimetrice modificind forma feselor. Fesele asimetrice vor afecta modul de a merge cit si aspectul cosmetic. Singura posibilitate de a modifica aceasta problema este o alta interventie pentru a inlocui implanturile.

Prognostic:

Prognosticul interventiilor estetice ale feselor depind de deformare. Rezultate excelente sunt obtinute cu liposculptura de rutina sau ultrasonica. Cicatricile depresive si defectele sunt mai dificil de corectat datorita formei curbe a fesei si a elementelor contractile ale cicatricii. Implantul materialelor pentru a umple defectele poate sa nu dureze dar imbunatatesc aspectul.
Rezultatul initial este o imbunatatire dar nu este finala. Liposuctia necesita de obicei 6 luni pina la 1 an inainte de atingerea rezultatelor finale. La aproape o luna de la interventie se observa modificarile.
Se va efectua masaj si compresia zonei pentru a facilita micsorarea pielii in urmatoarele citeva luni. Masajul poate fi facut de catre pacient acasa sau de catre un terapeut. Daca compresia nu este efectuata rezultatele nu vor fi optime. Rezultatele finale sunt observate cind edemul a scazut, pielea poate fi prinsa intre degete iar senzatia de tumefiere a disparut.

Data actualizare: 24-02-2014 | creare: 19-01-2012 | Vizite: 16134
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum