Durerile musculare (mialgiile), de la cauze la tratament

©

Autor:

Durerile musculare (mialgiile), de la cauze la tratament

Durerile musculare reprezinta o problema frecventa atat la adulti, cat si la copii. Cu toate acestea, durerile musculare (mialgie) nu genereaza ingrijorari si dispar fara a fi nevoie de interventia medicului. In unele situatii, insa, durerile musculare pot fi un simptom al unei afectiuni.

 

Cauzele cele mai multor dureri musculare sunt:

- suprasolicitarea muschilor

- traumatismele

- infectiile virale

Durerile musculare, cunoscute si sub numele de mialgie, pot afecta orice regiune musculara a corpului. In functie de cauza, disconfortul poate fi tolerabil sau foarte puternic.

Pe scurt, despre durerile musculare (mialgii)

Oamenii se confrunta foarte des cu dureri musculare (mialgie). De fapt, cu totii am experimentat la un moment dat disconfort la nivelul muschilor. Deoarece exista tesut muscular in aproape toate zonele corpului, durerile musculare poate fi resimtite practic oriunde. Acest tip de dureri pot avea o multime de cauze.

Cu toate ca in majoritatea cazurilor sunt provocate de suprasolicitare si traumatisme, exista si alte cauze posibile pentru acest disconfort.

Care sunt cauzele durerilor musculare?

Cele mai frecvente cauze ale durerilor musculare sunt:

Stresul

Stresul ingreuneaza lupta organismului impotriva bolilor. In cazul persoanelor stresate, muschii pot suferi in timp ce corpul se lupta cu inflamatia sau infectia. Stresul poate fi combatut cu ajutorul tehnicilor de relaxare.

Exercitii fizice intense

Durerile musculare sunt provocate de multe ori de suprasolicitarea muschilor in urma exercitiilor fizice intense.

Probleme nutritionale

O persoana poate dezvolta dureri musculare din cauza unei alimentatii neadecvate. Vitamina D asigura functionarea corecta a muschilor.

Deshidratare

Durerile musculare pot fi cauzate si de deshidratare. Se recomanda sa bem suficienta apa pentru ca organismul sa functioneze corect.

Entorse si intinderi

Intinderile si entorsele pot provoca, de asemenea, dureri musculare. De obicei, entorsele si intinderile dispar cu odihna, repaus si, eventual, pungi cu gheata. Daca leziunea cauzeaza dureri musculare puternice si afecteaza mersul, se recomanda ca pacientul sa solicite interventia medicului.

Probleme de somn

Lipsa unui somn adecvat poate afecta foarte serios organismul. Somnul asigura odihna si recuperarea corpului, iar muschii pot avea de suferit daca o persoana nu doarme suficient.

In plus, persoanele care nu au parte de un somn de calitate se pot simti lente in miscari si in gandire, reusind cu greu sa-si indeplineasca sarcinile zilnice.

Infectii, boli si afectiuni ereditare

Exista mai multe probleme medicale care pot produce dureri musculare, cum ar fi:

- scleroza multipla (SM)

- fibromialgie

- pneumonie

- dermatomiozita

- lupus

- mononucleoza

- anemie

- artrita

- sindromul oboselii cronice

- gripa

- boala Lyme

Tratament recomandat in caz de mialgie (durere musculara)

Cazurile usoare de mialgie pot fi vindecate cu odihna, gheata si, in unele situatii, ciorapi compresivi. Cu toate acestea, daca situatia este mai serioasa, medicul poate prescrie o serie de medicamente pentru tratarea afectiunii sau a problemei care cauzeaza dureri musculare.

Antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)

AINS, cum ar fi naproxenul sau ibuprofenul, se prescriu in cazul entorselor, intinderilor si a altor leziuni musculare, dar si a sindromului de durere miofasciala.

Relaxante musculare

Pentru a ameliora durerea cauzata de o leziune musculara acuta, pot fi recomandate relaxantele musculare precum ciclobenzaprina si tizanidina.

Antidepresive

Cu toate ca se intampla rar, antidepresivele triciclice, cum ar fi amitriptilina, sunt prescrise pentru a trata sindromul de durere miofasciala, fibromialgia sau sindromul oboselii cronice.

Corticosteroizi

Aceste medicamente sunt recomandate pentru combaterea multor afectiuni inflamatorii, cum ar fi polimialgia reumatica. Corticosteroizii (de exemplu prednisonul) trebuie administrati cu mare grija si pentru o perioada scurta de timp pentru ca pot provoca efecte secundare grave.

Agenti care suprima imunitatea

Medicul poate prescrie acest tip de medicamente, cum ar fi metotrexatul pentru artrita reumatoida, in cazul afectiunilor medicale inflamatorii. Acest tratament este necesar pentru a reduce utilizarea prednisonului si pentru a tine sub control boala pe termen lung.

Vitamina D

Tratamentul osteomalaciei presupune inversarea problemei de baza, cum ar fi deficitul de vitamina D cu ajutorul suplimentelor cu vitamina D.

Terapii alternative si complementare

De obicei, terapiile alternative sunt recomandate pentru a ameliora simptomele fibromialgiei si sindromului oboselii cronice. Printre aceste terapii se numara:

- tai chi

- masajul

- meditatia de tip mindfulness

Fizioterapia

Simptomele sindromului de durere miofasciala pot fi ameliorate si cu ajutorul masajului. Fizioterapia adaptata la capacitatile fizice ale persoanei poate fi recomandata pentru pacientii cu fibromialgie sau sindrom de oboseala cronica.

Interventia chirurgicala

De obicei, operatia este ultima solutie recomandata pentru a trata durerile musculare. Interventia chirurgicala este destinata cazurilor mai grave. De exemplu, sindromul acut de compartiment necesita o fasciotomie, o procedura in cadrul careia se face o incizie la nivelul pielii si fasciei care acopera compartimentul pentru a atenua presiunea.

Naturalis ArtroSuport gel emulsionat pentru dureri musculare

Naturalis ArtroSuport gel emulsionat este un dispozitiv medical care se aplica topic si are ca efect reducerea durerii si a rigiditatii musculare. ArtroSuport destinde musculatura incordata si contractata, calmeaza durerea acuta de origine reumatica, prin producerea unui efect intens de incalzire la nivelul zonei afectate. ArtroSuport contine Salicilat de metil din uleiul de Gaultheria procumbens, care are efect rubefiant si intensifica circulatia sanguina din capilare, oferind o senzatie placuta si intensa de caldura. Camforul accentueaza senzatia de caldura produsa de salicilatul de metil. Efectul analgezic al produsului este sustinut de prezenta unor extracte vegetale cu efect dovedit clinic in tratamentul afectiunilor reumatice (extract de gheara diavolului si arnica).

ArtroSuport poate fi eliberat fara prescriptie medicala.

Indicatii ArtroSuport gel emulsionant:

In caz de durere si rigiditate musculara, inclusiv durerea din lumbago, torticolis sau durerile musculare din raceala si gripa: contribuie la diminuarea durerii

In caz de febra musculara dupa activitati sportive sau efort fizic solicitant: efectul de incalzire locala stimuleaza circulatia sanguina si reduce contractura musculara

Pentru reducerea durerilor reumatice acute (artroze ale mainilor, picioarelor si genunchilor, spondilita anchilozanta etc.)

Beneficii ArtroSuport gel emulsionant:

- intensifica microcirculatia la nivelul pielii si produce o senzatie placuta de incalzire

- calmeaza durerea si rigiditatea musculara

- relaxeaza musculatura tensionata si contractata

- sustine recuperarea musculara dupa exercitiile fizice sau efort fizic intens

- amelioreaza durerea acuta din afectiunile reumatice

- nu contine conservanti


Data actualizare: 12-04-2021 | creare: 12-04-2021 | Vizite: 4679
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!