Dureri articulații - durerea în mai multe articulații

©

Autor:

Dureri articulații - durerea în mai multe articulații

Poliartralgia sau durerea în mai multe articulații reprezintă o problemă medicală comună, care poate afecta atât persoanele tinere, cât și pe cele vârstnice. Durerile articulare pot să apară dintr-o varietate de motive și pot afecta uneori mai multe articulații din corp. Indiferent de cauză, durerile la nivelul articulațiilor pot limita capacitatea individului de a efectua activități zilnice. Din acest motiv, identificarea din timp a cauzei și tratarea acesteia este esențială pentru menținerea unei bune calități a vieții. (2, 3, 4)

Ce sunt durerile articulare?

Durerile articulare se referă la disconfortul, durerea sau inflamația care poate să apară în oricare dintre articulațiile corpului. Articulațiile reprezintă zonele din corp unde două sau mai multe oase se întâlnesc. Articulațiile permit mișcarea scheletului și furnizează sprijin corpului. Există mai multe tipuri de articulații, fiecare cu o funcție și o structură specifică. Articulațiile sinoviale (diartroze), învelite într-o membrană sinovială care secretă lichid sinovial, precum genunchii, încheieturile mâinilor și șoldurile, sunt cele mai frecvent sursa durerii. (1, 2, 3)

Ce cauzează durerea în mai multe articulații?

În contextul sănătății articulare, durerea reprezintă un simptom comun și adesea tulburător pentru cei care o experimentează. Deși există numeroase motive pentru care o singură articulație poate fi afectată, când durerea se manifestă în multiple articulații, cauzele și factorii contributivi pot fi diferiți și mai complecși. Principalele cauze care pot determina apariția durerii în mai multe articulații includ infecțiile, bolile autoimune, leziunile traumatice multiple, guta sau chiar cancerul. (2, 3, 4, 5)

Boli autoimune

Bolile autoimune sunt afecțiuni caracterizate printr-o reacție imunitară anormală, care determină organismul să atace în mod eronat țesuturile proprii, pe care le consideră străine sau periculoase. Bolile autoimune poate avea consecințe semnificative asupra sănătății, deoarece poate duce la o disfuncționalitate a organelor sau țesuturilor afectate. Dintre bolile autoimune care afectează articulațiile, cele mai comune sunt:

  • artrita reumatoidă (afecțiune inflamatorie în care membrana sinovială se inflamează, ceea ce duce la apariția durerii și a tumefacției locale și eventual la deteriorarea articulației);
  • lupus eritematos sistemic (boală cronică care poate afecta multe părți ale corpului, inclusiv articulațiile, pielea, rinichii, sângele și inima, ale cărei simptome articulare pot varia de la durere la inflamație și umflare). (3, 4, 5)

Boli infecțioase

Unele infecții pot cauza inflamație și durere în mai multe articulații, fie direct, fie printr-o reacție imunitară. Printre acestea se numără:

  • boala Lyme (cauzată de bacteriile transmise prin mușcătura unei căpușe, boala Lume poate declanșa artrita Lyme, o condiție are afectează în mod predominant genunchii);
  • rujeola și rubeola (boli virale care pot provoca simptome articulare în anumite cazuri);
  • gripa (deși este cunoscută în principal pentru simptomele sale respiratorii, gripa poate cauza, de asemenea, dureri musculare și articulare). (4, 5)

Leziuni

Leziunile articulare pot fi rezultatul unor traumatisme, cum ar fi căderi de la înălțime, accidente sau lovituri. Leziunile afectează în general o singură articulație, cu excepția cazului în care există traumatisme multiple și mai puțin de o articulație implicată. Cele mai comune tipuri de leziuni care pot afecta articulațiile includ:

  • entorse (reprezintă leziuni ale ligamentelor, țesuturile care leagă oasele între ele);
  • luxații (afecțiune traumatologică în care capetele osoase ale unei articulații sunt forțate să iasă din poziția lor normală, astfel că nu mai sunt în contact direct unul cu celălalt în cadrul articulației);
  • fracturi (o fractură în apropierea unei articulații poate afecta funcționarea articulației și poate duce la artrită traumatică în viitor).

Guta

Guta este o formă de artrită inflamatorie care survine atunci când există o acumulare excesivă de acid uric în sânge, care determină acumularea de cristale în articulații. Guta poate provoca episoade subite de durere intensă, roșeață, umflare și căldură în articulația afectată. Atacurile de gută pot fi declanșate de consumul excesiv de alcool, mese bogate în purine sau prin utilizarea anumitor medicamente. (5, 6, 7)

Fibromialgia

Fibromialgia este o afecțiune cronică care provoacă durere și sensibilitate la nivelul întregului corp, oboseală și tulburări de somn. Cauza exactă a fibromialgiei este necunoscută, dar se crede că implică o varietate de factori genetici, infecțioși și emoționali. Deși fibromialgia nu afectează direct articulațiile, durerea simțită poate fi comparabilă cu cea a pacienților cu artrită. (8, 9)

Cancer

În unele cazuri, cancerul poate fi asociat cu dureri articulare. Acest lucru poate fi cauzat fie de cancerul în sine, cum ar fi în cazul leucemiei sau al cancerului osos, fie ca efect secundar al tratamentelor pentru cancer, cum ar fi chimioterapia sau terapia cu radiații. Inflamația sau metastazele la nivelul osului pot provoca, de asemenea, dureri articulare. În general, însă, în majoritatea cazurilor durerea în mai multe articulații are o cauză semnificativ mai puțin severă.

Alte cauze

Supraponderalitatea și obezitatea pot pune o presiune suplimentară asupra articulațiilor, în special pe cele din zona genunchilor și șoldurilor, ceea ce poate duce la instalarea durerii. De asemenea, durerea în mai multe articulații poate avea și alte cauze benigne, precum exercițiul fizic în exces, care suprasolicită articulațiile și musculatura. În plus, unele medicamente, cum ar fi anumite tipuri de medicamente antivirale, medicamente pentru hipertensiune sau antibiotice, pot cauza dureri articulare ca efect secundar. (4, 5, 6)

Diagnostic poliartralgie

Diagnosticarea corectă a cauzei durerii articulare este esențială pentru a putea obține un tratament adecvat și eficient. Procesul de diagnostic poate implica:

  • anamneza (medicul va discuta cu pacientul despre simptomele actuale, durata lor, eventuali factori declanșatori și despre orice altă afecțiune medicală pe care pacientul o poate avea sau despre medicamentele administrate de pacient);
  • examinarea clinică (medicul va examina articulațiile afectate, evaluând gradul de umflare, roșeață, căldură și mobilitate);
  • analizele de sânge (pot detecta markeri ai inflamației, anticorpi specifici unor boli autoimune sau niveluri ridicate de acid uric);
  • analiza lichidului articular (poate identifica cristalele de acid uric, bacterii sau alte semne de inflamație);
  • proceduri și metode imagistice (metode de diagnostic utilizate pentru a obține o imagine detaliată a structurilor interne ale articulației și țesuturilor înconjurătoare);
  • alte teste specializate (în funcție de simptomele pacientului și de rezultatele preliminare, pot fi necesare și alte teste, cum ar fi densitometria osoasă sau scintigrafia osoasă). (2, 3, 4)


Dacă articulația este umflată sau dacă medicul suspectează o anumită afecțiune, s-ar putea să fie necesară extragerea și analiza lichidului articular. Procedura poartă denumirea de artrocenteză și este indicată pentru identificarea prezenței cristalelor de acid uric (în cazul gutei), detectarea bacteriilor (în cazul unei infecții articulare) sau evaluarea markerilor inflamatorii (în afecțiuni autoimune). De asemenea, artrocenteza poate ajuta la ameliorarea durerii și a tensiunii în articulație prin eliminarea excesului de lichid. (10)

Tratament pentru dureri articulații

Tratamentul durerilor articulare se axează pe ameliorarea durerii, reducerea inflamației și îmbunătățirea funcționării articulației. Alegerea tratamentului depinde de cauza specifică a durerii și de severitatea sa.

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sunt adesea prescrise pentru a controla durerea și pentru a reduce inflamația. Pentru persoanele care prezintă dureri articulare, dar și un risc ridicat de efecte secundare la medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, se pot utiliza inhibitori selectivi de COX-2, o subclasă a AINS-urilor, sau paracetamol, un analgezic eficient pentru durerile articulare ușoare fără inflamație asociată.

Terapia fizică poate ajuta la îmbunătățirea mobilității și la întărirea mușchilor din jurul articulațiilor, reducând astfel presiunea asupra lor. Reducerea sau modificarea activităților care agravează durerea poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea simptomelor. Este esențial, totuși, să se mențină o activitate fizică moderată pentru a evita rigiditatea.

În anumite situații, medicul poate recomanda efectuarea unor injecții cu corticosteroizi direct în articulația afectată, pentru a calma durerea și inflamația. În cazurile severe sau atunci când alte tratamente nu au avut succes, intervenția chirurgicală, cum ar fi înlocuirea articulației, poate fi luată în considerare. (2, 3, 4)


Data actualizare: 30-10-2023 | creare: 30-10-2023 | Vizite: 316
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce mă dor articulaţiile (mă lasă una şi mă ia alta)
  • Prevenirea și tratamentul durerilor articulare
  • Preparate topice pentru ameliorarea durerilor articulare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum