Durerea de cap în sarcină (cefaleea în timpul sarcinii)

Durerea de cap în sarcină (cefaleea în timpul sarcinii)

©

Autor:

Durerea de cap în sarcină (cefaleea în timpul sarcinii)

Durerea de cap, experimentată ca o senzaÈ›ie de durere, pulsaÈ›ie sau presiune la nivelul capului, este un simptom frecvent întâlnit în timpul sarcinii. DeÈ™i durerea de cap nu reprezintă întotdeauna o problemă medicală gravă, este important ca femeile gravide să solicite sprijin medical înainte de administrarea oricăror medicamente. (1, 2)

cefaleea în timpul sarcinii: cauze

Cefaleea în timpul sarcinii poate fi cauzată de mai mulÈ›i factori. Unele dintre cele mai frecvente cauze includ:

  • schimbările hormonale (nivelurile crescute de hormoni, cum ar fi estrogenul È™i progesteronul, pot afecta vasele de sânge din creier È™i pot provoca durere de cap);
  • stresul (sarcina poate fi o perioadă stresantă pentru multe femei È™i acest stres poate declanÈ™a dureri de cap);
  • deshidratarea (consumul unei cantități insuficiente de lichide poate duce la apariÈ›ia bruscă a durerilor de cap);
  • alimentaÈ›ia (anumite alimente pot declanÈ™a dureri de cap, cum ar fi alimentele bogate în monoglutamat de sodiu sau nitriÈ›i). (1, 2, 3)


Prevenție

Există câteva măsuri de prevenire a durerilor de cap în timpul sarcinii. Acestea includ:

  • menÈ›inerea unei diete echilibrate È™i sănătoase (se recomandă evitarea alimentelor care pot declanÈ™a dureri de cap È™i consumul unei varietăți de alimente sănătoase, cum ar fi fructele È™i legumele proaspete, carnea slabă È™i cerealele integrale);
  • hidratarea adecvată (consumul unei cantități suficiente de lichide pe parcursul zilei reprezintă o recomandare generală, cu atât mai importantă în timpul sarcinii);
  • menÈ›inerea nivelului de stres la un nivel scăzut: (evitarea situaÈ›iilor stresante È™i practicarea tehnicilor de relaxare, cum ar fi yoga sau meditaÈ›ia, poate ajuta la reducerea durerilor de cap;)
  • întreÈ›inerea unei rutine regulate de somn (menÈ›inerea unei rutine regulate de somn poate preveni oboseala È™i durerile de cap asociate);
  • evitarea obiceiurilor nocive (renunÈ›area la fumat È™i reducerea consumului de alcool poate ajuta la prevenirea durerilor de cap). (2, 3, 4)


Diagnostic

Diagnosticul de durere de cap în timpul sarcinii se bazează în primul rând pe istoricul medical È™i simptomele raportate de gravidă. Medicul poate pune întrebări legate de frecvenÈ›a È™i intensitatea durerii de cap, momentul în care apare durerea, zonele afectate È™i orice alte simptome asociate.

De asemenea, medicul poate efectua un examen fizic È™i neurologic pentru a exclude alte condiÈ›ii care ar putea cauza dureri de cap, cum ar fi hipertensiunea sau hipotensiunea arterială sau diferite afecÈ›iuni neurologice. În unele cazuri, pot fi necesare teste suplimentare, cum ar fi tomografia computerizată sau rezonanÈ›a magnetică, pentru a exclude alte afecÈ›iuni. (2, 3)

Tratament

Tratamentul pentru durerea de cap în timpul sarcinii depinde de cauza durerii de cap È™i poate varia de la modificări ale stilului de viață la medicamente. De obicei, medicii încearcă să evite utilizarea medicamentelor în timpul sarcinii, mai ales în primul trimestru, dacă este posibil.

În cazul în care modificările stilului de viață nu reuÈ™esc să amelioreze durerile de cap, pot fi necesare însă medicamente. În unele cazuri, terapia fizică sau terapia alternativă, cum ar fi acupunctura, pot ajuta la reducerea durerilor de cap în timpul sarcinii. (3, 4, 5)

Când este necesară vizita la medic?

Dacă sunteÈ›i gravidă È™i suferiÈ›i de dureri de cap persistente sau severe, este recomandat să consultaÈ›i un medic, pentru evaluare È™i tratament de specialitate. De asemenea, este important să solicitaÈ›i sprijin medical de urgență dacă durerea de cap este însoÈ›ită de alte simptome, cum ar fi vedere înceÈ›oÈ™ată, probleme de respiraÈ›ie, umflarea feÈ›ei sau a gâtului, amorÈ›eală sau slăbiciune la nivelul braÈ›elor sau picioarelor, ori febră. Simptomele menÈ›ionate pot indica o afecÈ›iune gravă care necesită tratament urgent. (1, 3)


Data actualizare: 03-04-2023 | creare: 03-04-2023 | Vizite: 670
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dureri de cap în sarcină (cefalee sau migrene la gravide) - cauze È™i tratament
  •