Deficit de calciu? Găsește soluțiile potrivite pentru tine!

©

Autor:

Deficit de calciu? Găsește soluțiile potrivite pentru tine!
Suferi de palpitații, hipotensiune, spasm respirator, tulburări de memorie, amorțeala a membrelor și a feței, furnicaturi in degete, palme sau in picioare, insomnie și irascibilitate? Acestea sunt câteva dintre semnele care ar putea indica un nivel scăzut de calciu.

Calciul este un nutrient esențial, necesar pentru multe funcții ale organismului: sistemul nervos, mușchi, inimă și oase. Este cel mai important mineral din organism și se găsește în cea mai mare parte în oase și dinți, aproximativ 99%, restul de 1% fiind distribuit în țesuturile moi din corp.

Întrucât necesarul de calciu se modifică odată cu vârsta, aportul de calciu trebuie ajustat după cum este necesar. În funcție de vârsta și sexul unei persoane, un aport adecvat de calciu este în general între 1000 și 1300 mg/zi. Intestinele pot absorbi aproximativ 500-600 mg de calciu odată, astfel că aportul total de calciu trebuie împărțit pe parcursul unei zile. Aportul excesiv de calciu pe de altă parte, poate duce la formarea calculilor renali și poate fi asociat cu alte riscuri pentru sănătate, inclusiv atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Surse de calciu

  • Alimentele lactate conțin în general cele mai concentrate cantități de calciu. Calciu nu se regăsește în grăsimea acestor alimente, astfel că eliminarea grăsimii nu afectează conținutul de calciu. Multe alimente lactate cu conținut scăzut de grăsime se obțin prin înlocuirea grăsimii cu o parte egală a laptelui degresat, astfel încât aceste alimente au de fapt un conținut crescut de calciu.
  • Alimente proteice (fasole gătită, soia gătită, tofu, humus, sardine, somon, migdale, semințe de susan)
  • Fructe (portocale, smochine, rubarbă)
  • Legume (brocoli, spanac, kale)

Ce afectează absorbția calciului

  • fibrele (tărâțe din grâu) reduc absorbția calciului;
  • consumul excesiv de alcool modifică echilibrul de calciu prin inhibarea enzimelor care transformă vitamina D inactivă cu vitamina D activă;
  • consumul excesiv de cofeină poate crește excreția urinară și fecală, astfel calciul este eliminat înainte ca organismul să-l poată folosi;
  • fumatul, stresul și lipsa de exerciții fizice sunt factori care contribuie la imposibilitatea organismului de a absorbi calciul în mode eficient;
  • fosforul (care se regăsește în Cola și multe alimente procesate) poate interfera cu absorbția calciului;
  • sodiul crește cantitatea de calciu care este excretată în urină;
  • excesul de proteine este folosit de organism pentru energie, producând sulfat. Sulfatul crește canitatea de calciu excretată în urină , ceea ce scade cantitatea de calciu din organism;
  • boala celiacă- schimbă mucoasa intestinului și afectează absorbția vitaminelor și mineralelor solubile în grăsimi, precum Vitamina D și calciu.

Cum te poate afecta deficitul de calciu

Aportul advecvat de calciu este de asemenea important întrucât organismul nu poate produce calciu de unul singur. În fiecare zi, organismul pierde calciu prin păr, piele, unghii, transpirație sau urină. Când nivelul de calciu este scăzut, glandele noastre paratiroide eliberează un hormon numit parathormon sau PTH, care spune oaselor noastre să elibereze mai mult calciu în fluxul de sânge.

Deficiența de calciu se manifestă prin:
  • Osteoporoză
  • Oase fragile
  • Epuizare și oboseală
  • Probleme de creștere și dezvoltare în cazul copiilor
  • Risc ridicat de fracturi osoase
  • Probleme cardiace

Rolul calciului în organism

  • Formarea dinților și a țesutului osos
  • Procesul de hemostază (coagularea sângelui)
  • Trimitrerea si primirea semnalelor nervoase
  • Relaxarea mușchilor
  • Eliberarea hormonilor și a altor substanțe chimice
  • Păstrarea unei bătăi normale a inimii
  • Întărirea imunității

Ce ajută la asimilarea calciului?

Metabolizarea calciului implică alți nutrienți, inclusiv proteine, vitamina D și fosfor. Cel mai important nutrient pentru absorbția corespunzătoare a calciului este Vitamina D; de fapt, organismul nu poate absorbi deloc calciul fără această vitamină.

Vitaminele D3 și K2 contribuie și la formarea proteinei Matrix GLA (MGP). Această proteină protejează vasele de sânge de calcificare și previne depunerile de cristal de calciu pe articulații sau organe.

Vitamina D3

Vitamina D3 contribuie la absorbția intestinală a calciului și intervine în procesul de formare a țesutului osos nou. Această vitamină este produsă de piele după expunerea la razele UV ale soarelui, însă datorită stilului curent de viață care ne determină să petrecem din ce în ce mai mult timp acasă sau la birou, nivelul scăzut din Vitamina D a devenit o problemă la nivel mondial, afectând sănătatea oaselor și a mușchilor.

Unica sursă naturală de Vitamina D3 este cea extrasă din lâna de oaie și este cea mai activă formă a vitaminei D3 care asigură asimilarea uniformă a calciului și susține sănătatea sistemului muscular.

Vitamina K2

Vitamina K2 este necesară pentru stimularea producției de osteoblaste, celule care formează țesut osos, astfel ea susține și acțiunea vitaminei D3 în procesul de mineralizare osoasă. Vitamina K2 se obține din: brânzeturi, carne, gălbenuș de ou, lapte proaspăt, somon, creveți sau soia fermentată.

Calciu + D3 cu Vit. K2Produsul Calciu + D3 cu Vit. K2 de la Herbagetica are în compoziția sa vitamine și minerale rezultate din surse 100% naturale, fără ingrediente de sinteză. Proveniența naturală a Calciului Organic, obținut din alge marine calcaroase, și a celor două vitamine D3 și K2, asigură absorbția ridicată și eficacitatea terapeutică a produsului.

Calciul Organic este obținut din alge marine calcaroase, cea mai eficientă formă de Calciu natural, fiind perfect asimilabil de către organism, datorită conținutului de Magneziu și Fosfor.

Vitamina D3 extrasă din unica sursă naturală, lâna de oaie, asigură o absorbție ridicată a calciului în organism. Este cea mai activă formă a vitaminei D3 ce asigură asimilarea uniformă a calciului și susține sănătatea sistemului muscular.

Vitamina K2, MK-7 obținută din Natto, este o formulă avansată a vitaminei K2, obținută prin fermentare din soia japoneză, natto. Vitamina K este necesară în producția de osteoblaste, celulele care formează oase. Aceasta activează osteocalcinul, o proteină care leagă calciul de oase.

Data actualizare: 16-10-2019 | creare: 16-10-2019 | Vizite: 4081
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!