De ce trosnesc articulațiile? (cauzele posibile ale zgomotelor articulare)

©

Autor:

De ce trosnesc articulațiile? (cauzele posibile ale zgomotelor articulare)

Zgomotele emise de articulații, descrise în diferite moduri, fie ca pocnituri, trosnituri sau scârțâituri, sunt experimentate de majoritatea oamenilor și de cele mai multe ori nu reprezintă o problemă de sănătate. Zgomotele articulare apar atunci când bulele de gaz intraarticular se sparg, în timpul mișcării ligamentului pe os, prin compresie. De regulă, trosniturile articulațiilor nu necesită tratament, ele fiind rezultatul lipsei de activitate fizică. Uzarea cartilajului, parte a procesului natural de îmbătrânire, ar putea determina, de asemenea, apariția trosniturilor articulare la persoanele în vârstă. (1) (2)

Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Alberta, în colaborare cu omologi de la Universitatea din Newcastle, Australia, explică motivul pentru care trosnirea aceleiași articulații la un interval scurt de timp este imposibilă. Cercetătorii au arătat că bulele de azot necesită timp pentru a se forma în articulații, ceea ce face ca trosnirea imediată a articulației să nu producă zgomote. (1) (2) (3)

Care sunt cauzele posibile ale zgomotelor articulare?

Trosnirea articulației care nu este însoțită de dureri sau umflături reprezintă un eveniment obișnuit, considerat normal, care nu necesită o atenție deosebită. Zgomotul articular repetat, dar care nu este însoțit de durere, apare atunci când tendoanele se deplasează peste proeminențele osoase și se fixează înapoi în poziția inițială. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, mușchii își pierd din elasticitate și forță iar tendoanele devin mai rigide, iar zgomotele pot fi tot mai frecvente. De cele mai multe ori, trosniturile apar la nivelul articulației genunchiului, în momentul trecerii dintr-o poziție așezată în poziția în picioare. (1) (2) (3) (4)

În schimb, atunci când există durere sau umflături, zgomotele articulare pot indica o traumă sau o afecțiune articulară. Zgomotul articular care apare o singură dată, în urma unei mișcări bruște a unei regiuni a corpului sau în urma unui accident, este rezultatul rănirii articulației. Cauzele pot fi ruptura tendonului, supraîncărcarea ligamentelor sau a tendonului, fracturarea unui os sau luxația articulației. (2) (3) (4)

Zgomotele articulare repetate, însoțite și de alte simptome, precum durere articulară, limitarea mișcărilor sau umflătură locală, pot fi cauzate de ruptura de cartilaj sau de alterarea degenerativă a cartilajului articular. Uzarea cartilajului este principala cauză a zgomotelor articulare însoțite de dureri. (2) (4)

Articulațiile trosnesc inclusiv după o intervenție chirurgicală articulară, în perioada de vindecare, până la recăpătarea flexibilității și a mișcărilor. Trosniturile pot să apară la o perioadă lungă de timp de la operație, dacă la nivelul ligamentelor se formează aderențe (țesut cicatricial). (5)

 

Ce afecțiuni poate ascunde trosnirea articulațiilor?

Deși majoritatea zgomotelor articulare sunt unele normale, care nu trebuie să creeze îngrijorare, există și situații în care trosnirea zgomotoasă a articulațiilor poate fi cauzată de o condiție medicală. Afecțiunile care pot determina apariția zgomotelor articulare sunt: (1) (2) (5)

 

Osteoartrita: afecțiune degenerativă cauzată de deteriorarea cartilajului protector al suprafeței articulare, ce se manifestă prin inflamație, dureri locale, sensibilitate articulară și sunete sau zgomote articulare. Osteoartrita afectează preponderent articulațiile genunchilor și șoldurilor și necesită o îngrijire paliativă consecventă. (7)

 

Tendinita sau tenosinovita: afecțiuni degenerative cauzate de inflamația sau iritarea unui tendon (tendinita) sau a tendonului împreună cu membrana sa sinovială (tenosinovita), ce implică lezarea sau modificarea tendonului și care sunt însoțite de zgomote articulare și durere. Tendinita poate fi cauzată de mișcările repetate ale unei porțiuni articulare sau de o vătămare bruscă. Tenosinovita, pe de altă parte, rezultă cel mai frecvent dintr-o infecție sau secundar unei inflamații acute sau cronice. Persoanele cu diabet sau artrită prezintă riscuri mai mari de a dezvolta tenosinovita. (8) (9) (10)


Este trosnirea articulațiilor nesănătoasă?

De-a lungul istoriei au existat numeroase controverse pe tema trosnirii intenționate și repetate a articulațiilor, premisa inițială fiind aceea că acest obicei poate să determine apariția artritei, o afecțiune cronică ce se caracterizează prin inflamarea articulației. Ultimele studii de amploare arată însă că trosnirea intenționată a articulațiilor nu crește riscul de a dezvolta artrită. (4) (6)

Când este necesar să solicitați ajutor medical?

Zgomotele emise de mișcările articulare nu reprezintă o problemă, cu excepția cazului în care sunt însoțite de dureri. Medicul trebuie consultat atunci când:

  • trosnitura este însoțită de durere;
  • articulația este inflamată sau vânătă;
  • zgomotul apare după o leziune;
  • mișcarea este limitată. (5)

 

Dacă zgomotele articulare apar împreună cu alte simptome, este posibil ca medicul să prescrie un tratament. De cele mai multe ori, deoarece cauzele trosniturilor articulare sunt afecțiuni degenerative, tratamentul este unul paliativ, de ameliorare a durerii, fără a vindeca însă afecțiunea de bază. Medicul poate recomanda:

  • utilizarea medicamentelor împotriva durerilor și a antiinflamatoarelor nesteroidiene, pentru a reduce inflamația;
  • aplicarea unor pachete cu gheață sau cu apă rece la nivelul articulației dureroase, pentru a reduce inflamația și durerea;
  • efectuarea unor exerciții fizice sau participarea la programe de kinetoterapie, pentru întărirea musculaturii și pentru stimularea unei game largi de mișcări;
  • păstrarea unei greutăți optime, pentru a reduce din presiunea exercitată asupra articulației genunchilor;
  • asigurarea unui aport optim de vitamina D, colagen și omega-3;
  • meditație pentru reducerea durerilor și pentru recăpătarea bunăstării generale.

În unele cazuri, intervenția chirurgicală poate fi necesară. (7)

Data actualizare: 02-12-2020 | creare: 02-12-2020 | Vizite: 12394
Bibliografie
(1) Joint Popping and Cracking, link: https://www.hopkinsmedicine.org/orthopaedic-surgery/specialty-areas/sports-medicine/conditions-we-treat/joint-popping-cracking.html
(2) Joint Cracking (Joint Popping): Symptoms & Signs, link: https://www.medicinenet.com/joint_cracking/symptoms.htm
(3) Snap, Crackle, Pop: What You Need to Know About Joint Noises, link: https://health.clevelandclinic.org/snap-crackle-pop-need-know-joint-noises
(4) Here's Why Joints Crack And Pop, And What It Really Means For Your Poor Old Body, link: https://www.sciencealert.com/here-s-why-joints-really-pop-and-what-it-means-for-your-poor-old-body
(5) Causes of Popping Joints, link: https://www.verywellhealth.com/what-causes-popping-joints-2552212
(6) Effect of habitual knuckle cracking on hand function, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2344210
(7) Knee Noise: Crepitus and Popping Explained, link: https://www.healthline.com/health/osteoarthritis/crepitus
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum