Danemarca: Un donator de spermă a transmis o maladie genetică la cinci copii
Data publicării: 26-09-2012
Totul s-a desfăşurat la o clinică din Copenhaga, Nordisk Cryobank. Autorităţile sanitare daneze au anunţat că un donator de spermă a transmis la cinci copii concepuţi prin fecundare in vitro o boală genetică potenţial gravă. Identitatea donatorului nu a fost dezvăluită, însă problema este că sperma acestuia a fost utilizată din 2009 în zece ţări din Europa, precum şi de pe alte continente.
Postul public DR a afirmat că sperma bărbatului identificat prin numărul 7042 ar fi dus la naşterea a 43 de copii în 14 spitale. Cifrele nu au fost comentate de clinică. Potrivit informaţiilor furnizate, s-au efectuat teste pentru a afla dacă donatorul era purtător al bolii, însă primul ar fi indicat că este sănătos. Un al doilea test, realizat mai târziu, ar fi avut un rezultat pozitiv. Directorul general al clinicii, Peter Bower, a declarat AFP că testele nu pot fi sigure 100% pentru că 'gena respectivă este masivă' şi nu poate fi testată în întregime o singură dată.
În prezent, există cinci copii afectaţi de o boală genetică numită neurofibromatoză de tip I sau boala Recklinghausen, care se datorează unei mutaţii suferite de o genă. Cu alte cuvinte, o genă cu mutaţie este suficientă pentru ca persoana să fie afectată şi să transmită boala urmaşilor. Mutaţia poate interveni spontan şi în timpul concepţiei. Chiar în cazul în care boala nu provine mereu de la părinţi, 'în aceste cinci cazuri, ştim că vine de la donator', spune directorul general, care nu a dezvăluit când şi unde s-au născut copiii.
Boala se manifestă îndeosebi prin apariţia pe piele a unor pete închise la culoare, dar şi a unor neurofibroame, tumori benigne de mai multe tipuri. În plus, bolnavii pot suferi de hipertensiune, deformări osoase, scolioză, dificultăţi de învăţare sau noduli pe iris. Gravitatea acestor simptome variază de la un pacient la altul. Prezenţa a cel puţin două din aceste semne este suficientă pentru confirmarea diagnosticului acestei boli, care nu poate fi vindecată.
În această situaţie, Consiliul naţional al sănătăţii a informat că, începând din 1 octombrie, un donator poate oferi material doar pentru 12 fecundări în Danemarca şi că orice suspiciune de transmitere a unei boli genetice va pune capăt utilizării spermei sale.
Sursa: Agerpres,
26-09-2012, Vizualizari 468