Cum procedezi dacă ai uitat o pilulă anticoncepțională?

©

Autor:

Cum procedezi dacă ai uitat o pilulă anticoncepțională?
Omiterea uneia sau mai multor pilule contraceptive este un incident destul de frecvent în rândul femeilor active sexual care optează pentru această formă de protecție.

Momentul în care realizează că au uitat pastila și eventual, au avut un contact sexual în acest interval, stârnește panică, dacă nu e momentul potrivit pentru o sarcină.

Așadar, ce e de făcut? Răspunsul variază în funcție de tipul pilulelor contraceptive (combinate sau doar pe bază de progesteron), de numărul pastilelor uitate și de momentul în care a intervenit omisiunea.

Indicațiile, în cazul contraceptivelor orale combinate:

  • dacă au trecut mai puțin de 24 de ore de la momentul în care ar fi trebuiți să luați pilula, e recomandat să o administrați imediat ce vă amintiți și pe următoarea, la momentul obișnuit. Dacă vă amintiți că ați uitat pastila de ieri tocmai în momentul în care trebuie să luați astăzi pastila, veți lua două pilule în același timp.
    În mod normal, în această situație nu există riscul uneri sarcini.
    Atenție: dacă incidentul are loc în prima săptămână de administrare a anticoncepționalor, e necesară folosirea unei metode contraceptive de barieră până la șapte zile de administrare corectă a anticoncepționalelor.
  • dacă au trecut mai mult de la 24 de ore de la data la care ar fi trebuit să administrați pastila, luați o pil chiar în acel moment și pe următoarea, la ora obișnuită de administrare. Folosiți în paralel o altă metodă contraceptivă timp de șapte zile.
  • intervalul de pauză hormonală nu trebuie să depășească șapte zile; de aceea, dacă uitați penultima sau ultima pastilă din blister, înainte de cele 7 zile de pauză, riscul unei sarcini este ridicat și e nevoie să fie folosită încă o metodă contraceptivă.
    Aceeași situație este valabilă dacă uitați mai multe pastile la rând.
  • dacă se omite o pilula contraceptivă combinată în a doua sau a treia săptămână a blisterului, e bine să se sară peste perioada de pauză dintre cutii.
  • dacă se omit trei sau mai multe pilule în ultima săptămână de administrare, e indicat să se înceapă imediat o altă cutie de anticoncepționale.
  • dacă pilula contraceptivă este omisă de mai multe ori în mai multe perioade ale ciclului menstrual, eficiența scade considerabil, riscul unei sarcini crește și e absolut necesară folosirea în paralel a unei alte metode contraceptive (prezervativ, spermicide, diafragmă ș.a.)
  • dacă uitați să luați una sau mai multe din cele șapte pastile „de pauză”, nu există riscul de sarcină. E bine să aruncați imediat pastilele pe care nu le-ați luat și să continuați administrarea normală, pentru a vă aminti când trebuie să începeți următoarea cutie.

Când e nevoie de contracepția de urgență?

Contracepția de urgență este rar indicată în cazul în care a fost omisă o pilulă în a doua sau a treia săptămână de administrare.

Devine necesară dacă au fost întreținute relații sexuale în următoarele contexte:
  • au fost omise mai mult de o pilulă în primele șapte zile de administrare
  • s-a început o nouă cutie cu o întârziere mai mare de peste 24 de ore

Indicații în cazul anticoncepționalelor doar pe bază de progesteron:

  • riscul unei sarcini e semnificativ dacă trec mai mult de trei ore (sau 12 ore, în cazul pilulelor Cerazette) de la data la care ar fi trebuit să luați pilula.
  • dacă omiteți pilula, luați-o imediat ce vă amintiți și pe următoarea, la momentul obișnuit și continuați până la finalul blisterului
  • indiferent de perioada în care ați uitat pilula, folosiți o altă metodă contraceptivă (prezervativul, de preferat) dacă întrețineți raporturi sexuale mai devreme de 48 de ore după incident.
  • dacă ați întreținut relații sexuale în acest interval, trebuie să apelați la contracepția de urgență.

Dacă sunteți confuză în prinvința omiterii pilulei anticoncepționale, cel mai indicat este să vă adresați medicului ginecolog, pentru a evalua dacă e cazul să apelați la metoda contraceptivă de urgență.

Data actualizare: 07-11-2014 | creare: 07-11-2014 | Vizite: 75168
Bibliografie
1 - Missed hormonal contraceptives: new recommendations, link:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19126288
2 – Combined Oral Contraceptive Pill. If you miss a pill, link:
https://www.fpnsw.org.au/713867_8.htm
3 - What should I do if I miss a pill (combined pill)?, link:
https://www.nhs.uk/conditions/contraception-guide/pages/miss-combined-pill.aspx
4 – What do I do if I forget to take the pill?, link:
https://www.plannedparenthood.org/health-info/birth-control/birth-control-pill
5 - What should I do if I miss a pill (progestogen-only pill)?, link:
https://www.nhs.uk/Conditions/contraception-guide/Pages/miss-progestogen-only-pill.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tipuri de contraceptive combinate disponibile in Romania
  • Dereglari hormonale cauzate de anticonceptionale
  • Contraceptivele orale - avantaje și riscuri
  •