Consultări privind pregătirea cetăţenilor în cazul apariţiei unor epidemii şi pandemii
Data publicării: 26-09-2016
La deschidere au participat prof. dr. Viorel Jinga, prorector al UMF "Carol Davila", prof. dr. Cătălin Cârstoiu, decan al Facultăţii de Medicină a UMF "Carol Davila", secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Marius Ungureanu, cadre didactice, reprezentanţi ai Preşedinţiei, Ministerului Apărării Naţionale, Serviciului Român de Informaţii, Ministerului Afacerilor Interne, Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică, Institutului Naţional pentru Sănătate Publică şi INC Cantacuzino.
Peste 400 de cetăţeni din opt ţări europene - Bulgaria, Danemarca, Franţa, Irlanda, Italia, Norvegia, România şi Elveţia - participante la proiectul ASSET (Action plan on Science in Society related issues in Epidemics and Total Pandemics) vor dezbate câteva subiecte esenţiale pentru sănătatea publică, legate de reacţia la epidemii şi pandemii.
"Aceşti cetăţeni nu sunt medici. Ei trebuie să facă parte din populaţia generală care nu are cunoştinţe medicale şi în niciun caz legate de domeniul epiodemiologic, ei trebuie să aibă o reacţie cetăţenească pur şi simplu", a declarat, pentru AGERPRES, prof. dr. Mircea Ioan Popa, responsabil UMF "Carol Davila" pentru proiectul FP7 - ASSET.
Potrivit profesorului Popa, cetăţenii trebuie să fie din cât mai multe părţi ale ţării, de cât mai multe tipuri din punct de vedere al pregătirii profesionale, din grupe diferite de vârstă şi să se respecte o repartizare cât mai echilibrată pe sexe.
Scopul consultărilor este de a înţelege cum gândesc cetăţenii europeni despre pregătirea şi reacţia la epidemii şi pandemii, precum şi de a identifica modul în care ar putea contribui la prevenirea sau limitarea efectelor unei crize, punându-se accent pe calitatea comunicării cu autorităţile publice.
În cadrul evenimentului se va proiecta un film realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi se vor organiza patru sesiuni tematice.
ASSET este un proiect european (FP7) de cercetare, cu durata de patru ani. Proiectul implică experţi din mai multe domenii - sănătate publică, epidemiologie, vaccinologie, ştiinţe sociale şi politice, drept şi etică, studii de gen, ştiinţele comunicării şi media. Scopul proiectului este de a dezvolta o strategie integrată şi interdisciplinară pentru măsurile de pregătire în cazul pandemiilor sau epidemiilor.
Întrebările la care vor trebui să răspundă cetăţenii în cadrul consultărilor ASET sunt: În eventualitatea unei epidemii sau pandemii, la punerea în balanţă a drepturilor individuale şi a binelui comun, când sunt justificate restricţiile asupra libertăţilor personale? Care mass-media ating grupurile-ţintă şi în ce măsură sunt preferate unele faţă de altele în comunicarea cu privire la ameninţările de sănătate publică? Cum se poate diminua tendinţa de secretizare şi creşte transparenţa în comunicarea riscului de epidemii sau pandemii? Care sunt factorii care afectează încrederea publicului în autorităţile de sănătate publică? Care sunt modalităţile secolului al XXI-lea de a realiza comunicarea de risc şi criză în timpul epidemiilor sau pandemiilor?
După încheierea celor opt consultări din ţările participante, rezultatele vor fi analizate şi va fi redactat un raport cu recomandările cetăţenilor despre cum se poate dezvolta politica referitoare la pregătirea şi reacţia la epidemii şi pandemii în Uniunea Europeană. Acest raport va fi prezentat organismelor decidente relevante.
Sursa: Agerpres,
26-09-2016, Vizualizari 1232