Co-sleeping – dormim în același pat cu bebelușul?

Co-sleeping – dormim în același pat cu bebelușul?

©

Autor:

Co-sleeping – dormim în același pat cu bebelușul?
Locul unde doarme bebeluÈ™ul (în patul părinÈ›ilor sau în pătuÈ›ul lui) este unul dintre subiectele controversate din domeniul parenting-ului. Dezbaterea este menÈ›inută de studiile È™i recomandările specialiÈ™tilor È™i a instituÈ›iilor de pediatrie, care atrag atenÈ›ia asupra beneficiilor pentru mamă È™i copil, dar È™i a riscurilor implicate de dormitul bebeluÈ™ului în acelaÈ™i pat cu părinÈ›ii.

ÎmpărÈ›irea aceluiaÈ™i pat face parte din concepul de co-sleeping, care se referă la situaÈ›iile în care bebeluÈ™ul doarme într-o proximitate cât mai mare de părinÈ›i, astfel încât aceÈ™tia pot reacÈ›iona la semnalele lui.

Posibilățile de co-sleeping includ următoarele variante:
  • copilul doarme în acelaÈ™i pat cu părinÈ›ii;
  • copilul doarme în pătuÈ›ul lui aÈ™ezat lângă patul părinÈ›ilor, astfel încât mama este foarte aproape È™i are acces imediat la bebeluÈ™;
  • copilul doarme în pătuÈ›ul lui (în principiu la începutul nopÈ›ii), dar este adus (sau vine singur când este mai mare) în patul părinÈ›ilor. (1)

În continuare ne vom referi la avantajele È™i dezavantajele situaÈ›iei în care bebeluÈ™ul doarme în patul părinÈ›ilor, o practică frecventă, în special în cazul în care copilul este alăptat.

Avantaje

Facilitarea alăptării

Dormind alături de copil, mama poate anticipa nevoia de hrană a bebeluÈ™ului, alăptându-l încă de la primele semnale de foame. Astfel, copilul nu se trezeÈ™te complet, ceea ce îl ajută să adoarmă mai uÈ™or. În plus, faptul mama este mai relaxată, ceea ce are un efect pozitiv pentru hormonii implicaÈ›i în alăptare, care asigură un mai bun flux al laptelui.

S-a observat că bebeluÈ™ii care împart patul cu mama sunt alăptaÈ›i mai des pe timpul nopÈ›ii, iar durata alăptării într-o noapte poate fi de trei ori mai mare decât în cazul celor care dorm singuri. Aceasta este concluzia unui studiu citat de UNICEF, la care au participat 35 de perechi mamă-bebeluÈ™, dintre care 20 dormeau împreună, iar 15 separat. (2), (3)

Ajută somnul copilului

Mai ales în primele luni de viață, prezenÈ›a mamei ajută bebeluÈ™ul să adoarmă mai repede seara, dar È™i să revină mai uÈ™or la starea de somn după trezirile din timpul nopÈ›ii, datorită posibilității acesteia de a reacÈ›iona rapid la semnalele de foame ale micuÈ›ului. Mama îl poate calma înainte ca plânsul lui să devină puternic È™i să trezească È™i alÈ›i membri ai familiei.
Pe de altă parte, și pentru mamă poate fi mai ușor să-și sincronizeze ciclurile de somn după somnul bebelușului. (2), (4)

Mai mult timp petrecut lângă copil

Mamelor care s-au întors la serviciu È™i/sau care nu petrec atât timp cât ar vrea cu bebeluÈ™ul, dormitul alături de copil le oferă mai multă apropiere È™i intimitate lângă cel mic. (2)

Susține atașamentul și legătura dintre copil și părinți

Conform stilului de parenting bazat pe teoria ataÈ™amentului, împărÈ›irea aceluiaÈ™i pat de către copil È™i părinÈ›i ajută la consolidarea legăturii emoÈ›ionale dintre aceÈ™tia. În plus, dacă bebeluÈ™ul doarme alături de mamă, nu mai apare anxietatea de separare când este pus la culcare. (5)

Dezavantaje

Riscurile pentru siguranța copilului

Principalele contraargumente care se aduc dormitului bebeluÈ™ului în acelaÈ™i pat cu părinÈ›ii se referă la siguranÈ›a acestei practici pentru copil:
  • riscul de sufocare ca urmare a posibilității ca bebeluÈ™ul să fie prins între aÈ™ternuturile patului ori între saltea È™i perete;
  • riscul ca bebeluÈ™ul să cadă din pat dacă este lăsat la margine;
  • riscul ca unul dintre părinÈ›i să se rostogolească fără să-È›i dea seama peste copil;
  • acoperirea accidentală a feÈ›ei copilului de către aÈ™ternuturi È™i perne, care îl pot sufoca.

Dacă dormiÈ›i în acelaÈ™i pat cu bebeluÈ™ul, iată câteva aspecte de care să È›ineÈ›i cont pentru a limita aceste posibile riscuri:
  • nu lăsaÈ›i bebeluÈ™ul singur în pat, nesupravegheat;
  • copilul mai mic de 1 an nu trebuie să împartă patul cu alÈ›i copii sau cu animale de companie;
  • asiguraÈ›i-vă că bebeluÈ™ul nu poate cădea din pat sau că nu poate fi prins între saltea È™i perete;
  • folosiÈ›i o saltea de pat fermă È™i plată, care nu prezintă cute sau denivelări;
  • asiguraÈ›i-vă că aÈ™ternuturile nu vor acoperi faÈ›a/capul copilului. (1), (6)

ÎmpărÈ›irea aceluiaÈ™i pat cu un bebeluÈ™ ar trebui evitată dacă:
  • cel puÈ›in unul dintre părinÈ›i este fumător sau mama a fumat pe durata sarcinii;
  • aÈ›i consumat alcool sau aÈ›i luat un medicament care vă dă o stare de somnolență;
  • suferiÈ›i de vreo boală care vă poate afecta atenÈ›ia acordată bebeluÈ™ului;
  • copilul este prematur sau are o greutate sub medie;
  • sunteÈ›i extrem de obosit. (6)

Riscul morții subite infantile

Sindromul morÈ›ii subite infantile se referă la orice moarte bruscă ce survine la copii, pentru care, în urma investigaÈ›iilor, nu poate fi găsită nicio cauză. 

DeÈ™i cauzele acestui sindrom nu au fost elucidate, tot mai multe studii indică o asociere între dormitul bebeluÈ™ului în acelaÈ™i pat cu părinÈ›ii È™i sindromul morÈ›ii subite infantile. O analiză a 8207 de cazuri de moarte subită infantilă din 24 de state, desfășurată de Centrul NaÈ›ional pentru Evaluarea È™i PrevenÈ›ia Deceselor Infantile (S.U.A.), a indicat faptul că în cazul copiilor sub 4 luni, principalul factor de risc al decesului era dormitul în acelaÈ™i pat cu părinÈ›ii (aproximativ 74% dintre bebeluÈ™i erau în această situaÈ›ia la momentul decesului). La copiii între 4 È™i 12 luni, factorii de risc erau reprezentaÈ›i de prezenÈ›a anumitor obiecte în zona de dormit: pături, perne, jucării, îmbrăcăminte È™i altele. (7)

Varianta cea mai sigură pentru somnul copilului, recomandată de AsociaÈ›ia Americană de Pediatrie pe baza rezultatelor obÈ›inute în cercetarea de până acum, este ca bebeluÈ™ul să doarmă în aceeaÈ™i cameră cu părinÈ›ii, dar în paturi separate. Se consideră că astfel riscul morÈ›ii subite infantile este redus cu până la 50%, pentru că sunt prevenite sufocarea È™i strangularea care ar putea avea loc în patul părinÈ›ilor, permiÈ›ând totodată proximitatea È™i monitorizarea de către aceÈ™tia. (8)

Pentru a reduce riscul morții subite infantile, UNICEF și Asociația Americană de Pediatrie recomandă:
  • în timpul somnului aÈ™ezarea copilului pe spate, nu pe o parte sau pe burtă, până la vârsta de 1 an;
  • în primele È™ase luni aÈ™ezarea pătuÈ›ului copilului lângă patul părinÈ›ilor, nu în acelaÈ™i pat;
  • utilizarea unei saltele ferme È™i plate; sunt contraindicate saltelele cu apă, saltele moi, pernele umplute cu biluÈ›e sau saltelele deformate;
  • evitarea dormitului pe canapea;
  • copilul nu trebuie să fie îmbrăcat foarte gros (maxim cu un strat de haine în plus față de adulÈ›i) sau acoperit excesiv în timpul somnului, iar căpuÈ™orul trebuie să fie lăsat liber (în acest scop pot fi folosiÈ›i sacii de dormit pentru bebeluÈ™i);
  • camera în care doarme bebeluÈ™ul trebuie ferită de fum de È›igară. (3)

Disconfort pentru părinÈ›i în timpul somnului

Somnul părinÈ›ilor poate fi întrerupt frecvent de miÈ™cările È™i sunetele bebeluÈ™ului (miÈ™cări ale membrelor, scâncete), la care se adaugă (cel puÈ›in la început) grija de a nu se rostogoli peste cel mic. (5)


Dacă È›inem cont de recomandările instituÈ›iilor oficiale privind creÈ™terea È™i dezvoltarea în siguranță a copilului, metoda cea mai sigură este ca bebeluÈ™ul să doarmă în aceeaÈ™i cameră cu părinÈ›ii, însă în pătuÈ›ul lui. În final, decizia privind locul unde doarme copilul aparÈ›ine părinÈ›ilor, iar în luarea ei este important să se ia în calcul atât beneficiile, cât È™i riscurile fiecărei metode, precum È™i nevoile familiei È™i ale copilului.

Data actualizare: 27-10-2021 | creare: 12-04-2016 | Vizite: 5247
Bibliografie
(1)Co-sleeping and Bed-sharing, link: https://kellymom.com/parenting/nighttime/cosleeping/
(2)Co-Sleeping: Yes, No, Sometimes?, link: https://www.askdrsears.com/topics/health-concerns/sleep-problems/co-sleeping-yes-no-sometimes
(3)Bed sharing leads to more breastfeeding and may protect against SIDS, link: https://www.unicef.org.uk/BabyFriendly/News-and-Research/Research/Bed-sharing-and-infant-sleep/Bed-sharing-leads-to-more-breastfeeding-and-may-protect-against-SIDS/
(4)Bed-Sharing, link: https://kidshealth.org/parent/general/sleep/cosleeping.html
(5)Co-Sleeping, link: https://www.whattoexpect.com/first-year/ask-heidi/week-8/cosleeping.aspx
(6)Caring for your baby at night - A guide for parents, link: https://www.unicef.org.uk/documents/baby_friendly/leaflets/caringatnight_web.pdf
(7)Sleep Environment Risks for Younger and Older Infants, link: https://pediatrics.aappublications.org/content/early/2014/07/09/peds.2014-0401.full.pdf+html
(8)SIDS and Other Sleep-Related Infant Deaths: Expansion of Recommendations for a Safe Infant
Sleeping Environment, link: https://pediatrics.aappublications.org/content/early/2011/10/12/peds.2011-2284.full.pdf+html
(9)Pros and Cons of Co-Sleeping, link: https://www.whattoexpect.com/first-year/cosleeping.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sfaturi pentru un somn odihnitor È™i sănătos la copii
  • Locul unde doarme sugarul ar putea influenÈ›a durata alăptării
  • SiguranÈ›a copilului la somn
  •