Ciclul menstrual

©

Autor:

Ciclul menstrual face parte din dezvoltarea și evoluția normală a unei femei, cu toate acestea este un fenomen de multe ori învăluit în mister și necunoscut în totalitate.


Ce este ciclul menstrual

Ciclul menstrual constă într-o serie de modificări care au loc la nivelul sistemului reproducător feminin ca pregătire a organismului pentru eventualitatea unei sarcini, aceste modificări fiind cuprinse în perioada dintre prima zi de sângerare până la (fără a o număra) prima zi de sângerare a următoarei luni.


Ciclul menstrual apare la pubertate (undeva între 8 și 14 ani) și este unul dintre semnele maturizării corpului unei fetițe care se dezvoltă și se maturizează, alături de altele precum creșterea sânilor, apariția părului pubian etc. Se consideră că prima menstruație apare la aproximativ 2 ani după creșterea sânilor. Deși nu este singura modificare biologică care se întâmplă în această perioadă, prima menstruație (menarha) este de multe ori considerată definitorie pentru instalarea pubertății la fete. La nivel psihic primul ciclu mentrual poate fi însoțit de anxietate, neliniște, teamă, mai ales atunci când tânăra nu este informată și nu știe la ce să se aștepte. (1), (2)


Se consideră că în medie vârsta primei menstruații este de 12 ani, iar menopauza, care marchează ultimul ciclu menstrual are loc între 50-55 de ani, ceea ce înseamnă că între 12 și 52 de ani o femeie va avea aproximativ 480 de cicluri menstruale, iar dacă va da naștere la copii, de mai puține.


De multe ori se face confuzie între „menstruație” și „ciclul menstrual”. Cele două fenomene nu sunt sinonime. Ciclul menstrual se referă la totalitatea modificărilor, pe durata aproximativă a unei luni, ce au loc în organism pentru a-l pregăti pentru o sarcină, în timp ce menstruația este o etapă din acest ciclu, care constă în eliminarea mucoasei uterine dacă nu a avut loc concepția.

 

Media duratei unui ciclu menstrual este de 28 de zile, însă de cele mai multe ori aceasta este individualizată pentru fiecare femeie. De exemplu, durata totală poate varia 21 și 35 de zile, iar menstruația poate fi cuprinsă între 2 și 7 zile. (3)


Schema etapelor ciclului menstrual

Etapele ciclului menstrual

Un ciclu menstrual constă în două faze principale separate de ovulație:

  • faza foliculară, care începe cu prima zi de menstruație și se încheie odată cu ovulația și
  • faza luteală, de după ovulație.

Durata primei faze poate varia de la o lună la alta în cazul aceleiași femei, diferențele fiind cauzate de o înrăutățire a stării de sănătate, de un volum mai mare de muncă sau de stres. (4)


Într-o viziune mai detaliată, ciclu menstrual poate fi împărțit în patru etape:

  • menstruația
  • faza foliculară
  • ovulația
  • faza luteală.

Iată ce se întâmplă succint pe durata unui ciclu menstrual de 28 de zile (zilele sunt aproximative și variază de la o persoană la alta):

 

Prima zi – nivelul scăzut al hormonilor semnalează necesitatea sângerării și eliminării țesutului care căptușește uterul și care fusese pregătit pentru o posibilă sarcină

Zilele 1-5 (în medie) – are loc sângerarea și eliminarea ovulului care nu a fost fecundat, împreună cu endometrul (peretele îngroșat al uterului)

După ziua a 7-a – foliculii din ovare sunt stimulați să se dezvolte sub acțiunea hormonilor și să pregătească următorul ovul care va fi eliberat.

Între zilele a 7-a și a 14-a – unul dintre foliculi se dezvoltă mult mai repede decât ceilalți și ajunge la maturitate. În același timp pereții uterului încep să se îngroașe, pregătind astfel terenul bogat în sânge și substanțe nutritive pentru viitorul ovul fertilizat.

În ziua a 14-a are loc ovulația, ceea ce înseamnă că un ovul ajuns la maturitate este expulzat din folicul. Ovulul va parcurge drumul de la ovar spre uter pe durata câtorva zile, iar dacă este fecundat de un spermatozoid, oul rezultat se va fixa în peretele uterului (nidație), iar sângerarea lunară nu va mai avea loc.

Între zilele 15-24 foliculul din care a fost eliberat ovulul se transformă într-o structură numită „corpul galben”, care are rolul de a secreta hormoni care să susțină nidația

În ziua a 25-a - Dacă ovulul nu este fecundat, nivelul hormonal scade în preajma acestei zile, alertând astfel organismul despre începerea următorului ciclu menstrual. (5)


Rolul hormonilor în ciclul menstrual

Ciclul menstrual este un proces complex controlat de anumite glande și de hormonii pe care acestea îi produc. Este vorba în primul rând despre hormonii sexuali estrogen și progesteron, secretați de ovare sub acțiunea glandei pituitare, care au rolul de a menține ciclul menstrual regulat, dar și de alte substanțe chimice secretate pe parcursul acestei perioade. Astfel, un deficit hormonal va avea un impact direct asupra funcționării optime a aparatului reproducător feminin.


În perioada pubertății hormonii stimulează dezvoltarea și creșterea fizică, cele mai evidente semne fiind la nivelul sânilor și al înălțimii. Estrogenul, hormonul produs de ovare, este cel responsabil de majoritatea modificărilor prin care trec fetele în procesul de maturizare a corpului.


În faza foliculară a ciclului menstrual glanda pituitară secretă sub acțiunea hipotalamusului hormonul FSH (follicle stimulating hormone), care, așa cum sugerează numele, stimulează ovarul să producă aproximativ 20 de foliculi, fiecare găzduind câte un ovul imatur. În general doar unul dintre ovule va ajunge la maturitate și va fi eliberat. Dezvoltarea foliculilor antrenează creșterea nivelului de estrogen. Hipotalamusul sesizează această creștere și secretă hormonul GnRH (hormonul care eliberează gonadotropinele), care la rândul său stimulează glanda pituitară să producă cantități mai mari de hormoni FSH și LH (hormon luteinizant). Hormonul LH are rolul de a stimula eliberarea de ovule din ovare.


Nivelul ridicat de LH duce la ovulație, respectiv eliberarea ovulului pentru a fi fecundat. Ovulul este expulzat din folicul, iar foliculul rămâne în continuare la suprafața ovarului și se transformă în corpul galben (corpus luteum), o structură care va începe să secrete progesteron și mici cantități de estrogen, hormoni necesari susținerii sarcinii până la formarea placentei.


Îngroșarea pereților uterului este un efect al acțiunii progesteronului, care pregătește astfel terenul pentru o posibilă sarcină. Dacă fertilizarea nu are loc, corpul galben înregistrează o regresie și moare, ceea ce duce la scăderea nivelului hormonal în preajma zilei a 25-a, ceea ce mai departe stimulează eliminarea mucoasei îngroșate a uterului împreună cu ovulul nefertilizat, fiind declanșată sângerarea menstruală.


Dacă fecundarea are loc, ovulul fertilizat se implantează în peretele uterului și este secretat hormonul nașterii – HCG (gonadotropina corionica umană). (4), (6), (7)

Ciclul menstrual și fertilitatea

Indiferent de durata unui ciclu menstrual, ovulația are loc cu 10-16 zile înainte de următoarea menstruație. Pentru cele care au un ciclu menstrual neregulat este mult mai dificil de prezis care este perioada ovulației. În cazul unui ciclu menstrual care durează între 26-32 zile perioada de fertilitate este între zilele 8-19. (8)

Ovulația

Perioada de maximă fertilitate este la ovulație, atunci când ovulul este eliberat din folicul. Acesta este împins spre trompele uterine către uter, unde dacă întâlnește un spermatozoid, va putea fi fecundat și se va implanta în peretele uterului.


Ovulația poate fi semnalizată printr-o serie de manifestări la nivelul organismului:

  • durere abdominală ușoară
  • modificări ale secrețiilor vaginale (mucusul cervical își schimbă consistența și culoarea)
  • balonare
  • creștere ușoară a temperaturii corpului
  • sensibilitate crescută a sânilor
  • intensificarea dorinței sexuale (9), (10)

Mucusul cervical

În apropierea perioadei fertile și secrețiile cervicale înregistrează modificări controlate de hormonii care reglează ciclul menstrual. În timpul menstruației acestea sunt acoperite de fluxul de sânge și endometrul eliminat. După menstruație mucusul cervical lipsește câteva zile, perioadă care în general este infertilă („zile uscate”). Pe măsură ce foliculul se dezvoltă, producția de mucus începe să crească treptat și devine albicios sau galben, de o consistență cremoasă, vâscoasă și lipicioasă.


Imediat înainte de ovulație aceste secreții devin abundente, transparente, subțiri și alunecoase, asemănătoare albușului de ou. Aceste modificări de consistență au rolul de a permite pătrunderea spermei către ovul, în vederea unei posibile sarcini. În aceste aproximativ patru zile se consideră că fertilitatea este la cotele cele mai înalte. După aceste zile, nivelul secrețiilor scade, devenind din nou cremoase și lipicioase. Cu câteva zile înainte de următoarea menstruație acestea pot dispărea complet, aceste zile fiind considerate de asemenea infertile.


Particularitățile mucusului cervical pot fi luate în considerare atunci când vrem să știm care sunt perioadele de fertilitate, însă uneori acestea pot fi alterate de factori externi procesului reproductiv:

  • produsele de igienă feminină
  • alăptarea
  • bolile cu transmitere sexuală
  • folosirea unor contraceptive hormonale sau a contracepției de urgență
  • infecțiile vaginale (11)

Temperatura bazală

Temperatura corpului înregistrează și ea modificări pe durata ciclului menstrual, de aceea una dintre metodele de a afla care este perioada de ovulație se bazează pe înregistrarea acestui parametru.

În prima parte a ciclului menstrual temperatura este mai scăzută și începe să crească ușor după ce ovulul a fost expulzat din folicul. Temperatura rămâne ridicată până aproape de finalizarea ciclului menstrual și scade imediat înainte de următoarea menstruație.


Metoda de depistare a perioadei de ovulație presupune înregistrarea zilnică a temperaturii corpului, preferabil dimineața, după trezire, când persoana este încă în pat și nu s-a angajat încă în nicio activitate. Aceste înregistrări, realizate pe o perioadă mai lungă de timp, ne ajută să vedem pattern-ul pe care modificările de temperatură îl urmează.


Metoda temperaturii bazale este eficientă pentru a spune dacă a avut loc ovulația, însă nu poate prezice când va avea loc data viitoare. Creșterea temperaturii poate avea loc gradual, în trepte mici, sau brusc. Creșterea temperaturii nu coincide neapărat cu ovulația, de aceea e nevoie ca temperaturile ridicate să se mențină timp de cel puțin trei zile consecutiv, pentru a ști cu certitudine că a avut loc ovulația.


Perioada de maximă fertilitate din prisma temperaturii bazale este cu 2-3 zile înainte de ovulație, (când temperatura este maximă) și 1-2 zile după ovulație.


Și în cazul temperaturii pot interveni factori care să îi influențeze valorile și să ne inducă astfel în eroare:

  • febra
  • fumatul sau consumul de alcool cu o seară înainte
  • dificultățile de somn, lipsa de odihnă din noaptea precedentă
  • măsurarea temperaturii după ce ne-am dat jos din pat, am mâncat sau chiar am mers la toaletă (11), (12)


Nu trebuie omisă însă durata de viață a ovulelor și a spermatozoizilor atunci când vrem să ne protejăm de o sarcină sau dimpotrivă, să avem succes în a concepe. Ovulul trăiește 24 de ore, în timp ce un spermatozoid rezistă până la 6-7 zile în interiorul corpului femeii.


Ce este normal și ce nu este normal în ciclul menstrual?

A acorda atenție duratei ciclului menstrual și a semnelor prin care se manifestă se poate dovedi de multe ori de folos pentru depistarea unor probleme de sănătate. Astfel putem ști ce este normal și ce ar putea necesita o atenție suplimentară din partea noastră.

Așadar ce este normal și ce nu este normal pe perioada unui ciclu menstrual?

Ce este normal?

Variabilitatea în ceea ce privește durata ciclului menstrual este foarte mare. Este normal dacă aceasta durează 21 de zile și în egală măsură nu este neobișnuit ca perioada să ajungă până chiar la 35 de zile. De asemenea, diferențe normale pot exista și între zilele de sângerare, acestea variind de la 2-3 zile până la 7 zile.

Totodată simptomele asociate menstruației și intensitatea lor pot fi diferite de la o femeie la alta: dacă pentru unele această perioadă a lunii este dificil de suportat din cauza durerilor intense, altele

pot avea dureri slabe sau e posibil ca acestea să lipsească de tot. (13)

Ce nu este normal?

În această categorie trebuie incluse toate acele semne cu care nu suntem obișnuite și care necesită consultul unui specialist:

  • sângerări între două menstruații
  • dureri mult mai intense decât simțim de obicei
  • oprirea bruscă a menstruației
  • lipsa ciclului menstrual până la vârsta de 16 ani
  • fluxul sangvin mult mai abundent decât de obicei
  • întârzierea menstruației pe o perioadă mai lungă decât în mod obișnuit, chiar și în cazul unui ciclu menstrual neregulat
  • prelungirea sângerării pe mai multe zile decât în mod obișnuit
  • lipsa menstruației timp de șase săptămâni după ce s-a încetat luarea de anticoncepționale (și nu este cazul unei sarcini)
  • între două menstruații este o pauză de mai puțin de 21 de zile sau mai mare de 35 de zile
  • oprirea ciclului menstrual înainte de 40 de ani (3), (11)
Cum ne alegem absorbantele? 5 Lucruri de care să ții cont când îți alegi absorbantul potrivit

Toate am pățit să fim dezamăgite de absorbante într-un fel sau altul. Fie că vorbim de scurgeri accidentale și haine pătate, sau iritații și alergii neașteptate. Unde mai pui stresul și lipsa de odihnă pe timpul nopții, când îți strici tot somnul cu mersul la baie să verifici și să te asiguri că totul e sub contr...


Data actualizare: 30-06-2015 | creare: 19-02-2014 | Vizite: 66385
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Amenoreea - lipsa menstruației
  • Dismenoreea - durerea în timpul scurgerilor menstruale
  • Întârzierea ciclului menstrual
  •