Chirurgie plastica

©

Autor:

Chirurgie plastica
In sensul larg al cuvantului, chirurgia plastica a devenit o realitate inca de la aparitia primelor tatuaje tribale, a modificarilor corporale ritualice sau a tentativelor agresive de reconstructie si reparare a vatamarilor faciale. Abia in perioada dintre anii 1800 si 1900 omenirea a inceput sa obtina descoperiri stiintifice importante in arta antica a chirurgiei plastice.

Chirurgia plastica - inceputuri si dezvoltare

Chirugia plastica poate fi considerata una dintre cele mai vechi „arte” de vindecare din lume. Primele atestari in ceea ce priveste mijloacele chirugicale pentru corectarea unor leziuni faciale, dateaza de acum 4000 de ani.
Curatorii si tamaduitorii antici indieni utilizau grefele de piele inca din 800 î.e.n. in operatiile de reconstructie. Ulterior, a cunoscut o dezvoltare mai lenta in perioada urmatoare, in tarile europene. In urmatoarea mie de ani, tehnicile indiene au fost introduse in vestul Europei si au fost  rafinate si adaptate in mod constant pentru aplicatii noi. Medicina a cunoscut un progres important in perioada greco-romana.

Lucrari de referinta in medicina plastica sunt: "De Medicina" (Aulus Cornelius) si "Synagogue Medicae" (Oribasius).

Practica chirugiei reconstructive a continuat si in Evul Mediu, descoperiri importante au avut loc in perioada de cadere a Romei si propagare a crestinatatii.

In secolul al XVII-lea, chirurgia plastica a cunoscut un declin major, insa revine in forta in secolul al XVIII-lea. Secolul al XX-lea reprezinta perioada de ascensiune maxima, cand victimele si mutilarile razboiului au facut ca chirurgia plastica sa fie o necesitate si o  specialitate de sine statatoare. Acesta este momentul istoric in care chirurgii realizeaza si constientizeaza pe deplin importanta si potentialul de influenta a aspectului fizic asupra succesului si a afirmarii personale si profesionale in viata unui individ. Din acest moment chirurgia estetica isi rezerva un rol si un capitol aparte in domeniul chirurgiei plastice.

Chirurgie plastica – definitie si principii

Dictionarul medical defineste chirurgia plastica drept chirurgia care se ocupa cu repararea, restaurarea, remodelarea sau reconstructia unei parti vatamate, cu malformatii sau pierdute ale corpului uman.

Din cauza terminologiei ce utilizeaza cuvantul „plastica”, unii percep aceasta practica ca pe o reconstructie/ remodelare falsa, artificiala a unei parti corporale, in timp ce altii isi imagineaza introducerea unor parti/ dispozitive din plastic in interiorul corpului in vederea functionarii normale a acestuia. Aceste perceptii sunt false; de fapt cuvantul “plastic” deriva din grecesul “ plastikos “, care inseamna “capabil a fi modelat”.

Pe masura ce durata de viata a populatiei se mareste, atat barbatii cat si femeile doresc sa isi mentina sanatatea corpului si, bineinteles, sa arate bine din punct de vedere estetic, sa stearga urmele lasate de timp pe organismul lor.

Scopul chirurgiei plastice

Solicitarile de tratare a unor probleme de chirurgie plastica (din punct de vedere al pacientului) pot fi impartite in 3 categorii majore:

  • corectarea unor trasaturi anormale (ce pot include proeminente ale nasului, urechilor, barbiei, sanilor; dar si corectarea unor sani subdezvoltati);
  • corectarea / estomparea unor efecte provocate de procesul imbatranirii (eliminarea ridurilor faciale, tratamente impotriva caderii excesive a parului sau deteriorarii agresive a parului, liftingul diverselor parti ale corpului pentru a elimina aspectul de piele laxa); 
  • ameliorarea anumitor probleme de sanatate (reducerea celulitei, a fragilitatii parului, unghiilor si afectiuni severe dermatologice) .

Un candidat bun pentru o interventie de chirurgie plastica trebuie in primul rand sa aiba o stare de sanatate generala buna (cu exceptia afectiunii ce urmeza a fi tratata) . Acesta trebuie sa fie extrem de realist in ceea ce priveste asteptarile si rezultatele posibile in urma interventiei. Oricate interventii de reconturare si remodelare ar putea suporta organismul unei persoane, nu poate schimba fundamental viata individului sau sa ofere un aspect total diferit de cel initial.

Tipuri de chirurgie plastica

Chirurgia plastica reconstructiva

Are drept scop corectarea oricaror defecte fizice, ce creeaza deformari si anomalii din punct de vedere al standardelor acceptate, ca urmare a unor factori precum defectele de nastere, defectele congenitale, boli, traume, sindroame. In afara de aceste aspecte, chirurgia plastica reconstructiva incearca sa corecteze si sa imbunatateasca si deficientele si anormalitatile functionale ale partii corporale in cauza.

Chirurgia plastica estetica

Vizeaza imbunatatirea trasaturilor si aspectului pacientului la nivel pur estetic, in absenta unei traume sau a unei deformari.
Domeniile chirurgiei plastice

Domeniile principale ale chirurgiei plastice: remodelare corporala: - abdominoplastia, marirea/ implantul gambei, liftingul coapsei interioare, labioplastia, liposuctia la nivelul abdomenului, liposuctia la nivelul gambei, genunchiului/ gleznei/ coapsei/sodurilor/ maxialrului inferior......

Chirurgia plastică - PRO și CONTRA

O operatie de chirurgie plastica-estetica poate deveni o necesitate inerenta in anumite cazuri (pentru a remodela structurile anormale ale corpului), ceea ce implica o decizie mult mai usoara in ceea ce priveste apelul la interventie sau nu. Insa in cazul in care este o decizie personala, bazata pe criterii estetice, este bine sa cantariti benefici...

Lista completă de intervenții în chirurgia plastică

In ceea ce priveste chirurgia plastica, o clasificare primara le imparte in doua mari categorii: Chirurgia reconstructiva (corecteaza defecte si anormalitati ale organismului uman) si Chirurgia estetica (modifica parti ale corpului sanatoase, pentru a le oferi un aspect mai placut). Vezi lista completa de proceduri ale chirurgiei plastice...

Chirurgia estetică versus chirugia reconstructivă

Procedurile chirurgiei plastice include atat intensificari de ordin cosmetic cat si operatii reconstructive din punct de vedere functional. Exista diferente majore intre cele doua categorii principale de chirugie plastica....


Data actualizare: 24-02-2014 | creare: 28-07-2009 | Vizite: 30573
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tehnici utilizate in chirurgia estetica
  • Chirurgia estetica minim invaziva
  • Intrebari frecvente despre operatiile estetice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum