Estetica feminina

©

Autor:

Estetica feminina

Interventiile estetice efectuate la cabinetul dermatologului sau al esteticianului sunt tot mai frecvente. Dorinta de a pastra tineretea, frumusetea si vitalitatea pentru cat mai mult timp sunt principalele motive pentru care femeile apeleaza la astfel de proceduri de infrumusetare si intinerire.

Desi poate fi privita ca un capriciu, dorinta de a avea un aspect fizic cat mai placut, uneori chiar cu „pretul bisturiului” este de inteles. O infatisare placuta sporeste increderea in fortele proprii si duce la o atitudine pozitiva fata de lume si viata in general. De asemenea, intr-o lume in care look-ul conteaza destul de mult, un aspect fizic atragator poate creste si sansele de reusita in societate.

De ce apeleaza femeile la chirurgia estetica

Trei dintre cauzele majore ce determina femeile sa caute un ajutor in chirurgie estetica sunt:

  • atitudinea critica a celorlalți (dar si autocritica)
  • urmele lasate de sarcina si nastere asupra organismului
  • efectele imbatranirii


Nu poate fi ignorata si tendinta femeilor de a se raporta la aspectul fizic al persoanelor publice, promovate adesea ca modele standar de frumusete.

Se poate spune despre chirurgia estetica ca  reuneste cunoasterea, ingineria si arta, pentru a obtine rezultate cat mai naturale, in conformitate cu dorintele (realiste) ale pacientului. Nu trebuie uitat faptul ca anumite operatii estetice sunt dublate si de un  scop medical, intervenind in cazul unor defecte care ingreuneaza existenta persoanei.

Principalele 10 „dorinte” ale femeilor care apeleaza la estetician

  • Netezirea ridurilor faciale
  • Indepartarea pilozitatii nedorite
  • Marirea sanilor
  • Indepartarea stratului adipos de pe abdomen, fese, solduri si coapse
  • Indepartarea unei denivelari a nasului
  • Remodelarea unui nas incovoiat
  • Indepartarea pungilor de sub ochi
  • Indepartarea excesului tegumentar din zona abdomenului
  • Marirea volumului buzelor
  • Imbunatatirea aspectului pielii vatamate de soare

Conceptul de „frumusete” in estetica feminina, determinat cultural

Desi exista o serie de proportii corporale considerate ideale, acestea depind de epoca, societate si de limitarea spatiala si culturala. Exista o perceptie diferita a acestor proportii ideale care difera de la o tara, la alta, sau de la un continent, la altul si chiar de la un secol, la altul.

Conceptul de frumusete feminina ideala a existat dintotdeauna, numai ca „frumusetea” s-a schimbat.
estetica feminina

Estetica feminina in cultura americano-asiatica

Cele mai frecvente interventii chirugicale solicitate de popoarele americano-asiatice sunt rinoplastia, blefaroplastia si marirea sanilor. Dintre procedurile estetice nechirugicale, cele mai frecvente sunt injectiile cu Botox, microinjectiile faciale si gomajul chimic.

In mod traditional, americano-asiaticele solicita operatii estetice ce inclina catre un look caucazian si din acest motiv, pentru aceasta cultura, chirurgia estetica a fost interzisa pentru multa vreme.

In prezent insa, interventiile trebuie sa respecte anumite reguli nescrise pentru a nu trece in sfera pierderii identitatii culturale:

  • in Asia estica – blefaroplastia trebuie sa mentina forma migdalata a ochilor
  • in Asia sudica, rinoplastia trebuie sa evite sa ofere nasului un aspect tipic european
  • implanturile mamare trebuie sa produca atat volum cat sa se mentina proportia corporala avand in vedere talia mica a asiaticelor
  • in timp ce Botox-ul este utilizat in Europa pentru a reduce ridurile, in Asia are rol de relaxare a muschilor fetei si a maxilarelor, reducand astfel aspectul lat al mandibulei
  • filler-ii faciali (grasime, colagen, acid hialuronic) - sunt folositi cu precadere in a da volum buzelor sau pentru a intari conturul osos al fetei (aceasta deoarece efectele imbatranirii asupra tenului lor nu sunt atat de evidente ca in cazul femeilor europene).
  • gomajul chimic - reprezinta o interventie delicata, din cauza pielii asiatice extrem de sensibile, sud-asiaticii avand si o dispozitie pentru hiperpigmentatie

estetica feminina

Estetica feminina in cultura afro-americana

In ceea ce priveste femeile afro-americane, constitutia lor si pigmentatia pielii releva cateva particularitati in ceea ce priveste chirurgia estetica:

  • la nivelul sanilor – operatiile de mastopexie (lifting al sanilor) si de reductie mamara sunt mai frecvente decat cele de marire a sanilor (spre deosebire de femeile anglo-saxone, dimensiunea sanilor este mai mare)
  • la nivelul tenului, pielea lor este mult mai elastica impotriva actiunii soarelui si factorilor de mediu
  • procesul de imbatranire nu lasa urme atat de vizibile asupra pielii si nu se realizeaza aceeasi extindere a ridurilor sau petelor provocate de soare
  • blefaroplastia este solicitata la o varsta mai frageda (femeile afro-americane sunt predispuse la aparitia cearcanelor si a pungilor de sub ochi)
  • rinoplastia este un trend relativ nou in cultura afro-americana, insa se evita capatarea unui aspect caucazian; se prefera un nas care sa fie in echilibru cu celelalte trasaturi faciale (sunt necesare uneori implanturi nazale sau grefe de cartilaj)


Liposuctia este cea mai frecventa interventie estetica din Marea Britanie, arata o serie de studii, in timp ce in Argentina, implanturile mamare castiga detasat cursa operatiilor estetice.

Ca o medie a ultimilor ani, Italia este cea de-a doua mare finantatoare a industriei estetice, imediat dupa Marea Britanie, conform datelor dintr-un studiu realizat in 2006.

Trendul viitor in estetica feminina

Trendul viitor al chirugiei estetice este de a estompa efectele imbatranirii, in combinatie cu renuntarea la un stil de viata daunator si dezechilibrat. Se estimeaza ca segmentul de piata cu varsta cuprinsa intre 25-35 ani se orienteaza tot mai mult catre procedurile chirurgiei mini-invazive (Botox, remodelare cutanata cu laser si dermabraziune).

Tratamentele cu laser ofera din ce in ce mai multe solutii in probeleme estetice precum indepartarea pilozitatii nedorite, a tatuajelor, a celulitei si tratamentele de reintinerire faciala.

O tehnica ce s-ar putea bucura de o popularitate sporita in vitor este folosirea celulelor stem in domeniul estetic. Procesul consta in recoltarea unor astfel de celule din propriul organism al pacientului si folosirea lor in augmentarea mamara, lifting facial si rididectomie (eliminand siliconul si derivatele acestuia), precum si in tratarea calvitiei. Prin acest tratament, este stimulata productia de colagen a organismului.

Se considera ca tratamentul de „regenerare hormonala” va fi noul tratament revolutionar in materie de antiaging. Acesta consta in administrarea unor hormoni ce au abilitatea de a incetini procesul imbatranirii (pentru un timp) si poate „elimina”  maximum 15 ani din aspectul estetic al persoanei.

Metode de ridicare a sanilor fara operatie

Sanii mari, fermi si frumosi reprezinta una dintre dorintele feminine cele mai frevente si mai „arzatoare”, pe langa ambitia feminina de a scapa de celulitam, de a avea picioare frumoase si o talie supla.Estetica sanilor cuprinde o serie variata de metode prin care puteti (re)capata un aspect atragator al bustului. Noi va propunem sa aflam care sunt metodele non-chirurgicale de ridicare a sanilor. ...

Microinjectiile faciale antirid

Microinjectiile antirid relaxeaza muschii faciali care produc cute ale pielii si riduri. Acest procedeu are o practica de peste 20 de ani pentru tratarea ridurilor si este considerat de catre medici ca fiind un tratament destul de sigur si eficient....

Varicele si leziunile vasculare in estetica feminina

Varicele reprezinta o dilatatie patologica a venelor, localizata mai ales in regiunea membrelor inferioare, din cauza pierderii elasticitatii venelor. Venele varicoase sunt vase de sange dilatate anormal, proeminente la suprafata pielii si au un traiect sinuos, cu un aspect rosiatic, albastrui sau nuante mai inchise. ...

Varice - optiuni de tratament

Un examen medical, o radiografie sau cateva imagini cu ultrasunete, ecografii Doppler efectuate asupra venei varicoase vor putea identifica severitatea problemei, posibile cauze cat si tratamentul corespunzator. Daca doriti puteti apela si la un medic specializat in boli vasculare sau flebologie....

Varice - tratament minim invaziv

Scleroterapia este cel mai obisnuit tratament practicat atat pentru varice cat si pentru leziunile vasculare. Tratamentul presupune injectarea unei solutii sclerozante (o iritatie chimic indusa) in vena varicoasa, ce determina umflarea peretilor venosi si apoi obliterarea venei (inchiderea) ....

Operatii de indepartare a varicelor

Varicele pot fi indepartate chirugical, printr-o varietate de interventii: ligaturare, crosectomie, avulsie, stripping, flebectomie, chiurgie endoscopica. Fiecare operatie are riscuri, care trebuie corelate cu gravitatea cazului si cu stilul de viata...


Data actualizare: 16-10-2013 | creare: 30-07-2009 | Vizite: 61236
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tehnici utilizate in chirurgia estetica
  • Chirurgia estetica minim invaziva
  • Intrebari frecvente despre operatiile estetice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum